用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 心情好down
go

心情好down

唉...囡囡發展遲緩6個月,依家讀緊小一,明天最後一日考試都驚佢滿缸紅. 學校又無調適畀佢,話驚小朋友甘細就有依賴性. 其實我都唔知點解囡囡會有發展遲緩,係先天性還是後天形成?要點樣幫佢好呢?一句到尾都係我依個做媽媽既錯

有無想過留班?如果有有效的方法教導,遲少
少的小朋友是可以追到的.如果有學習上的問題可以PM我,我是過來人.

原帖由 leung714 於 10-6-11 13:57 發表
回覆#1媽咪:
不要心情down.依我教學經驗.慢半年.好快追得上.俾心機.加油

原帖由 ALAL 於 10-6-11 19:50 發表
有無想過留班?如果有有效的方法教導,遲少
少的小朋友是可以追到的.如果有學習上的問題可以PM我,我是過來人.

其實我已經遲左一年先畀佢讀小一(讀多咗一年K1),我今日已經同學校社工傾過,升小二等教育局幫囡囡做評估,到時睇下點幫佢(可能會有調適). 我覺得佢似有學障多d.

原帖由 candy_kiki2005 於 10-6-11 21:42 發表

其實我已經遲左一年先畀佢讀小一(讀多咗一年K1),我今日已經同學校社工傾過,升小二等教育局幫囡囡做評估,到時睇下點幫佢(可能會有調適). 我覺得佢似有學障多d. ...

真係會好擔心,但唔好俾太大壓力自己同個女,最緊要俾合適訓練亞女,盡量教番佢啲唔識嘅嘢,唔好將佢嘅進度同其他小朋友比較,最緊要佢自己有進步。

hi candy_kiki,

唔好意思,想問一下你囡囡遲緩左只系6個月,情況係點的?因我仔仔都系遲緩,不過佢而家只系2歲多,我時時擔心佢係咪可以一直追返同齡,又唔知佢大個仔時候會系點?

不過你都唔好唔開心,小朋友可以進步好快,加油呀!

原帖由 nokia6300 於 10-6-12 15:57 發表
hi candy_kiki,

唔好意思,想問一下你囡囡遲緩左只系6個月,情況係點的?因我仔仔都系遲緩,不過佢而家只系2歲多,我時時擔心佢係咪可以一直追返同齡,又唔知佢大個仔時候會系點?

不過你都唔好唔開心,小朋友可以進步好快 ...

囡囡理解能力較差, 要圖像法先容易明.
例如半年前測驗唔識既中文字,依家突然間又識讀.
但依家香港既教育制度係唔容許妳唔同步,妳成績唔合格就要留班,再跟唔上就要轉去第二間學校.

回覆 7# candy_kiki2005 的文章

原來是這樣....咁我又多口問下,你囡囡細個時發展有冇明顯問題呢?

我姨生女而家中一,我之前未做媽媽都一直幫佢睇功課,佢d理解又系好差wor,不過個時咩都唔知所以只認為佢不是讀書的人才,但大大下又冇咩,咁當然唔系叻喇,佢可以做作文係一dd都唸唔到個d的,唯有比佢做多d,默書用多d時間溫

香港既學生真係好辛苦的,我姨生好在係乖女一個,不過系一d好講result既學校讀,對家長同小朋友...幾乎一d好處都冇!!

你或者再observe一下,如太辛苦,睇下搵唔搵d讀得冇咁大pressure既學校啦!我而家對阿仔將來讀書都冇咩期望啦,開開心心,乖乖地就好喇!

btw..我仔而家都系對字沒咩興趣,睇書睇圖畫動物反而好開心..都有d擔心

原帖由 nokia6300 於 10-6-13 00:29 發表
原來是這樣....咁我又多口問下,你囡囡細個時發展有冇明顯問題呢?

我姨生女而家中一,我之前未做媽媽都一直幫佢睇功課,佢d理解又系好差wor,不過個時咩都唔知所以只認為佢不是讀書的人才,但大大下又冇咩,咁當然唔系叻 ...

發音唔正, 手仔無甘靈活&識既野無同年紀小朋友甘多.
妳小朋友依家2歲幾仲有得追,3歲前既早期教育係好重要,試下多d帶佢去圖書館妳讀書畀佢聽.

你好省目,K1就留班.

遲援的小朋友會有讀寫障外的表徵,但不像真正讀寫的小朋友,只要有適當的教導,是會有進步的.

學校的課程深嗎?學校是否適合?

原帖由 candy_kiki2005 於 10-6-11 21:42 發表

其實我已經遲左一年先畀佢讀小一(讀多咗一年K1),我今日已經同學校社工傾過,升小二等教育局幫囡囡做評估,到時睇下點幫佢(可能會有調適). 我覺得佢似有學障多d. ...

原帖由 candy_kiki2005 於 10-6-15 00:50 發表

發音唔正, 手仔無甘靈活&識既野無同年紀小朋友甘多.
妳小朋友依家2歲幾仲有得追,3歲前既早期教育係好重要,試下多d帶佢去圖書館妳讀書畀佢聽.

可否講吓如何手仔無甘靈活 ?

原帖由 ALAL 於 10-6-16 18:55 發表
你好省目,K1就留班.

遲援的小朋友會有讀寫障外的表徵,但不像真正讀寫的小朋友,只要有適當的教導,是會有進步的.

學校的課程深嗎?學校是否適合?

...

我覺得課程唔深,只係囡囡唔明白d字點用&唔理解.

原帖由 candy_kiki2005 於 10-6-17 20:18 發表

我覺得課程唔深,只係囡囡唔明白d字點用&唔理解.

think positve at least you can start worry about his course, better than lot of people, no need to compare him with other kids, only compare him with yesterday, if there is improvement, you should be happy about that/