用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼稚園的老師/職員/學生
go

名幼稚園的老師/職員/學生

人人接受程度唔同,好難講得準,你到時去 interview 親身感受下就知啦。你覺得唔舒服o既,就算佢收你都真係唔好去讀

回覆 2# cincin_ko 的文章

"我問about mandarin / eng & cantonese/ eng class 的比例/收生, 佢講一輪, 然後言下之意話mandarin/eng class is not for 在家講cantonese 做母語的小朋友, 唔洗報...."

咁講又係幾hurt .大把好学校,洗咩揀佢.

1.我覺得呢個問題太過概括,好難答.好難話名幼稚園=職員白鴿眼,咁樣對好多學校好多人都唔公平.但係咪冇,又未必,但有,或者只係那位職員的個人問題.

2.樓主唔駛唔開心,話唔定阿B就係喺廣東話為主的家庭長大,但偏偏咁叻讀到佢嗰間的英普...又如何?

3.我覺得最緊要對自己有信心,多搵資料搵間啱的畀仔女,唔好畀人地一言兩語所影響.

4.的確大把學校,何須只此一家?仲要畀佢令到自己唔開心?唔化算.

原帖由 cincin_ko 於 10-6-11 19:53 發表

Tks for your support very much!
As i am very new to search info for my kid, as she's now 6months old, and she's a small B, so make me very very worry!

I only want to understand more the environment ...

你想得太多了. 報左IN完有OFFER先慢慢諗入邊間啦

呢樣野我都試過,最後佢收左我都無讀 ! 都係英文或普既問題,仲有家庭係d咩環境,父母係點,去面試受盡白鴒眼同埋d家長................
[

記得曾經有個家長 (佢都係個專業人仕)同我傾開計, 佢都話太過 " 高尚 "  or " 上流 " 嘅小學佢唔會諗, 佢話 :  " 唔通個個同學仔喺遊艇搞生日 party , 你喺麥當當搞呀 ? 你估嗰d 同學仔肯唔肯去吖 ? 到時點都會傷害到自己小朋友個心靈 ... "

我都曾經遇上一個非常難得的機會, 因為識得人的關係可以俾我個囝入讀一間好多人都想入的KG(係港島區).  但係我最後都放棄左機會.  因為係呢間讀的小朋友個個都係什麼名人/高官仔女/孫兒(或是識人)就讀的, 表面學費都要成6仟幾(未計其它).  學費方面雖然我地係可以負擔到, 但係我相信我地係唔可以承受到小朋友就讀時的壓力.......大部份小朋友都係有司機接送, 開生日會會係馬會開等等....儘管佢地有非常高的超級名校入讀率, 但亦不能保證會有100%, 最後如果唔好彩入唔到這間超級名校, 我怕我會承受唔到......再諗深一層, 入到又如何呢?  萬一小朋友係名校"蘿底橙", 讀得唔開心冇哂信心咁咪仲衺!

所以, 我會覺得家長應該要搵一間適合小朋友讀的學校, 唔需要一定係名校, 我會寧願佢係一間普通學校的第一, 亦不願他是名校的第尾.......

所以, 我會覺得家長應該要搵一間適合小朋友讀的學校, 唔需要一定係名校, 我會寧願佢係一間普通學校的第一, 亦不願他是名校的第尾.......

agree :) As long as the kid is happy, the school doesn't have to be the v top ones :)

原帖由 cacanov06 於 10-6-14 15:40 發表
我都曾經遇上一個非常難得的機會, 因為識得人的關係可以俾我個囝入讀一間好多人都想入的KG(係港島區).  但係我最後都放棄左機會.  因為係呢間讀的小朋友個個都係什麼名人/高官仔女/孫兒(或是識人)就讀的, 表面學費都 ...