用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒官, 始南 的選擇
go

軒官, 始南 的選擇

any idea? Which one you will choose?

想問点解12 18 區都收?想問邊間係叩門的!如果比我揀會係軒官!

原帖由 rr 於 10-6-11 20:23 發表
any idea? Which one you will choose?

係咪軒下呀????

原帖由 gordon12 於 10-6-11 23:46 發表

係咪軒下呀????

Yes, 叩門, 上午有好大分別?

原帖由 rr 於 10-6-11 23:50 發表

幾年級呀.... ?

一間半日(下午~軒下),  一間全日(始南)...... 若係仔又讀到書(要考全級20名左右讀軒下就大機會入皇仁), 但田始派位都唔差... ....真係幾難揀!!!  (我自己就鐘意返全日)

醒目開學勳章

你仔仔入到邊間始南?田/置始

請問你軒下幾時 in 架?

原帖由 rr 於 10-6-11 23:50 發表

如果目標係 QC 的話, 甘就一定係軒下 la,  但目標只是上英中, 咁我會揀始南.  在始南站在前排都派得好好架.

醒目開學勳章 王國長老

灣仔網英中唔係比南區多咩?

原帖由 chunheimama 於 10-6-12 01:05 PM 發表
如果目標係 QC 的話, 甘就一定係軒下 la,  但目標只是上英中, 咁我會揀始南.  在始南站在前排都派得好好架.

回覆 6# 920pp 的文章

actually not my son, just ask for my friend.

田始已註冊, 入左紙軒官, but my friend no idea about these school?

田始環境一流, 軒官歷史派位好. 只係心大心細, 其實軒官都未in, 只係問下idea, 唔知去唔去in 好.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-12 13:14 發表

係灣仔網英中比南區多, 不過這兩間上英中率都係接近 50%左右, 如果吾係一心上 QC, 去始南都 o.k.  但如果一心去 QC 就一定係軒下 la.

但軒下知吾知會否轉全日呢?

同埋如讀田始加埋搬去十二網,柑系咪有雙重保障。萬一自行考英中吾掂,重可以大抽獎
原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-12 13:14 發表

中學派位好似係跟小學校網同住址冇關喎, 我會選軒下, 田始要一路操到好好, 入埋精英班先有機會跨區派英中, 灣仔區中學網始終好d.  軒官遲d會轉全日(around2/3年後).

原帖由 Ving 於 10-6-12 16:42 發表
但軒下知吾知會否轉全日呢?

同埋如讀田始加埋搬去十二網,柑系咪有雙重保障。萬一自行考英中吾掂,重可以大抽獎

原帖由 rr 於 10-6-12 13:15 發表
actually not my son, just ask for my friend.

田始已註冊, 入左紙軒官, but my friend no idea about these school?

田始環境一流, 軒官歷史派位好. 只係心大心細, 其實軒官都未in, 只係問下idea, 唔知去唔去i ...

以我所知....插小二至小四(軒下)係6月5日已經面試左.   你fd 係叩小一?

原帖由 BoBo1021 於 10-6-12 16:47 發表
中學派位好似係跟小學校網同住址冇關喎, 我會選軒下, 田始要一路操到好好, 入埋精英班先有機會跨區派英中, 灣仔區中學網始終好d.  軒官遲d會轉全日(around2/3年後).

...

軒下都係入精英班先派到QC or 好中學.... 其實好多好既小學都係咁.   軒小起碼要4年後先轉到全日.

~ 打多左~~~~~~~

原帖由 gordon12 於 10-6-12 22:56 發表

軒下都係入精英班先派到QC or 好中學.... 其實好多好既小學都係咁.   軒小起碼要4年後先轉到全日.

我仔讀軒下,所以我較清楚,軒下上年去15X人,27人入QC,其餘好多都入聖公會鄧肇堅,有好多入英中,around 80人,女仔仲着數,2X人有11去了庇理羅士,有d去其他英中,機會率都好高,我和仔仔都好鍾意這校,資源幾好,長註有2 native 老師,每星期有3日 native教英文,有2班普通話教中文,田始是沒有