用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 順德聯誼總會梁潔華小學 家長們可分享吓梁潔華小學...
go

家長們可分享吓梁潔華小學...

因小朋友2011-2012入小學,想問這校英文程度會唔會好深和功課會好多嗎?小朋友讀得開心嗎?

請指教... thanks you

小女極喜歡上學,下學期將會升小四。總括來說都功課不算多,程度ok。英文有老外老師教授,所以都不錯。小一派位時,我們派了去將官,但我怕太多新移民,所以幫小女轉了過來,因為在街上見過梁小的學生品格幾好,所以便選擇了它。梁小應該沒有將天咁深,但聽說將天都只是數學較深而以,其他科應該一樣。其實那一間小學也沒所謂,最重要小朋友適應到其教學方式,學校有能力以令小女喜歡上學,願意學習。我和老公都是上班一族,小女也沒有補習,只是下班後幫她看看,不過她上課時肯留心,所以過去三年都keep住在三甲。不過升了小四,功課會較深,也許都是時候開始去補習了。

原帖由 lamlam1609 於 10-6-11 23:04 發表
因小朋友2011-2012入小學,想問這校英文程度會唔會好深和功課會好多嗎?小朋友讀得開心嗎?

請指教... thanks you

回復 1# hayamama 的帖子

Hello,你好!
我都好想我個仔讀梁潔華,不過我個仔係speech 有啲delay,唔知梁潔華有無一啲輔導呢? 除左speech delay,佢Maths,chinese 都ok 架...
:loveliness:

學校的老師好好,好有 heart.
今年的升中成績非常好

Hi Baby Aus Eng,
唔好意思,我都想查問一下。閣下的小朋友升中派了第幾志願的中學? 今年最好成績的學生可派到那間中學? 如果小女 keep住小五和小六有全級頭三十名,不知有否機會派往景嶺書院?我對附近區域的中學沒有太多認識,,不知那些較近及校風較好呢?

原帖由 baby.aus.eng 於 10-8-26 13:49 發表
學校的老師好好,好有 heart.
今年的升中成績非常好

很抱歉,家中電腦壞了一反時間,現在才可上網。
是語障嗎?其實這個我也不知道有沒有,不過聽小女提過,過去幾年班中都有「細仔及細女」,多數年尾出生的小孩子,很多時默書都較弱,有時老師為了讓孩子增強信心,會給他們重默到及格才把默書派回來。記得P1時,小女班中有常常哭泣的小男生,原來不適應小一生活,老師告訴我,小女性格有點窩心,常常安慰哭泣男生,所以把小女調來和他坐。希望可幫忙小男生渡過困。我也覺得老師的安排都很窩心,讓性格強的與弱的一起有協調作用,老師亦會跟家長交待班中的瑣事。

原帖由 onalwong 於 10-8-10 01:22 發表
Hello,你好!
我都好想我個仔讀梁潔華,不過我個仔係speech 有啲delay,唔知梁潔華有無一啲輔導呢? 除左speech delay,佢Maths,chinese 都ok 架...
:loveliness:

被徵召入校隊, 但要自費, 小朋友係代表學校出外參賽, 有乜理由要家長自己比錢訓練, 學校冇資源培訓小朋友嘅咩, 吓吓都要喺出面請導師?? 學校啲老師做乜鬼架, 唔通劉翔要比錢國家訓練自己咩?? 本人自小都係不同校隊隊員, 最多都係自費買校隊制服, 從未試過自費訓練, 係咪而家啲學校都係咁架???

原帖由 sonia_tanghk 於 11-6-22 14:52 發表
被徵召入校隊, 但要自費, 小朋友係代表學校出外參賽, 有乜理由要家長自己比錢訓練, 學校冇資源培訓小朋友嘅咩, 吓吓都要喺出面請導師?? 學校啲老師做乜鬼架, 唔通劉翔要比錢國家訓練自己咩?? 本人自小都係不同校隊隊 ...

Hey,take it easy!始終我地細個同而家真係唔同晒架啦。你睇新聞,而家有好多甚至私立學校咁富裕都一樣巧立名目去提高學校的資金,所以唔能夠怪晒佢地。我小朋友都已經讀到五年班,我都接受咗好多奇怪的事物。我知道有好些學校會係街外請有名的教練,所以收費會貴d,但係而家嘅風氣係:好多出名嘅中學會收體育和音樂優秀的學生,有時,教練出一封推薦信仲有好好嘅幫助,咁呢d咪係回報囉 ~ 值唔值就見仁見智。