用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48區派位結果請進
go

48區派位結果請進

大家好!!!

小兒獲派油塘基顯,您地呢?

我個囡都係油塘基顯, 見到其他同學仔派得不理想, 要周圍找學校, 希望大家快d有好結果 !

我地係同學仔 ! 希望小朋友開開心心迎小一 !

原帖由 CATHY.HUANG 於 10-6-7 16:40 發表
大家好!!!

[size=large]嵐嵐寫真集 :-o  :-o  :-o

係呀,我的係同學仔呀,,我今天下午就去註冊,你去左末呀?
原帖由 Kee 於 10-6-8 08:28 發表
我個囡都係油塘基顯, 見到其他同學仔派得不理想, 要周圍找學校, 希望大家快d有好結果 !

我地係同學仔 ! 希望小朋友開開心心迎小一 !

我8/6下午去了註冊, 亞囡見到份功課, 夜晚已經叫我地同佢一齊睇晒題目, 希望佢小學都係咁, 自己想做功課 !
原帖由 CATHY.HUANG 於 10-6-8 11:31 發表
係呀,我的係同學仔呀,,我今天下午就去註冊,你去左末呀?
[size=large]嵐嵐寫真集 :-o  :-o  :-o

醒目開學勳章

原帖由 CATHY.HUANG 於 10-6-7 16:40 發表
大家好!!!

我派咗第一志願德田李兆強, 今朝早註咗冊了.

我都係8/6下午去呀,你個囡都好好喎,咁快就做功課,唔使叫,我那個就要叫先做,真令人操心.

原帖由 Kee 於 10-6-9 09:35 發表
我8/6下午去了註冊, 亞囡見到份功課, 夜晚已經叫我地同佢一齊睇晒題目, 希望佢小學都係咁, 自己想做功課 !

你個仔讀邊間幼稚園 ?
我地讀迦南, 只知有幾個同學派左去基顯.

佢平時做功課都ok, 希望 keep 到啦 !
7月8日或9日, 要返基顯, 你幾時去 ? 可能到時見到面 !  

[quote]原帖由 CATHY.HUANG 於 10-6-10 10:00 發表
我都係8/6下午去呀,你個囡都好好喎,咁快就做功課,唔使叫,我那個就要叫先做,真令人操心.

[/quot

Hi, 我個仔都係基顯, 佢仲未做份功課, 因為佢唔係咁識睇題目, 要等我星期六,日坐底同佢一齊做, 唉!第時都唔知點算...

原帖由 Kee 於 10-6-10 14:39 發表
你個仔讀邊間幼稚園 ?
我地讀迦南, 只知有幾個同學派左去基顯.

佢平時做功課都ok, 希望 keep 到啦 !
7月8日或9日, 要返基顯, 你幾時去 ? 可能到時見到面 !  

[quote]原帖由 CATHY.HUANG 於 10-6-10 10:00 ...

你好,

我個女都係讀緊迦南K2,今年選校.....想問下你係咪第一志願選基顯,你覺得他有咩地方吸引你??你有冇參觀過佢學校?可唔可以分享下?

其實我地選佢的原因, 區內出名的應該係李x強2間, 不過這幾年聽得太多人講功課量超多, 聽得多都有d擔心, 雖然唔知係咪真, 但已經卻步 !
最後基顯同循道, 知道循道考試及測驗次數都幾甘, 所以最後選基顯. 因為我同老公都唔想囡囡只是每日忙功課, 太多exam or test. 希望佢會讀得開心, 輕鬆, 多d時間課外的活動也可參加 !
原帖由 砵砵豬 於 10-6-10 15:31 發表

你好,

我個女都係讀緊迦南K2,今年選校.....想問下你係咪第一志願選基顯,你覺得他有咩地方吸引你??你有冇參觀過佢學校?可唔可以分享下?

原帖由 Kee 於 10-6-11 23:59 發表
其實我地選佢的原因, 區內出名的應該係李x強2間, 不過這幾年聽得太多人講功課量超多, 聽得多都有d擔心, 雖然唔知係咪真, 但已經卻步 !
最後基顯同循道, 知道循道考試及測驗次數都幾甘, 所以最後選基顯. 因為我同老公 ...

嘩....咁Q既,我就係煩梗報想跨區循道,我心儀佢有直繫中學,而油基冇,不過我係油基OLD GIRL,25分機會好大,而且油基係一間辨得幾好既活動教學.....

循道有咩吸引你??

藍循普通話教中文, 好似做得幾好. 不過最後知道test & exam咁多, 就放棄了. 你想跨區報出面的循道(油麻地) ? 今年我地識的朋友仔無人跨區成功, 跨區成功的機會很小, 我地都唔敢諗, 兩次入表都係油基第一.

原帖由 砵砵豬 於 10-6-12 00:51 發表

嘩....咁Q既,我就係煩梗報想跨區循道,我心儀佢有直繫中學,而油基冇,不過我係油基OLD GIRL,25分機會好大,而且油基係一間辨得幾好既活動教學.....

循道有咩吸引你?? ...

原帖由 Kee 於 10-6-11 23:59 發表
最後基顯同循道, 知道循道考試及測驗次數都幾甘, 所以最後選基顯. 因為我同老公 ...

小女正是德田李兆強既小一生...功課量,weekday 黎計3-4樣,如果有心機做既..一個鐘頭一定可以完成,weekend就稍稍多d..5-7樣(以這個功課量黎講,我個人完全接受)..全學年共2測2考,比起油基顯少1測1考...(舊兆強就功課較多,weekday 都6-7樣~)