用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95校網的大家,派位如何呢?
go

95校網的大家,派位如何呢?

請問將軍澳95校網的家長,你們的小朋友今年派位如何呢?可以分享吓嗎?
我的小孩將會於2011入小一

好彩,我的小孩派到第一志望。  
但是我的朋友要叩門。
希望成功!!

原帖由 TYOHKG 於 10-6-11 15:08 發表
好彩,我的小孩派到第一志望。  
但是我的朋友要叩門。
希望成功!!

恭喜你小孩派了第一志願. 想問是邊間呢?
因今年都要選net95小學, 所以現在開始搵學校了. 想知net95邊間好???

可請教大抽獎點填心儀學校. 在甲部如心儀是梁潔華只是填一間, 其如兩間不要填. 在乙部第一間都要填這間是否真是機會大d呢?

可否分享你排列?

many thanks.

我仔仔今年都係左梁潔華 , 不過以我所知, 梁潔華好像不太難入, 我知道有人排係第六志愿入的, 因為大部份頭幾位都係選馮晴, 將天. 呢d熱門學校

原帖由 pretty05 於 10-6-12 00:20 發表
我仔仔今年都係左梁潔華 , 不過以我所知, 梁潔華好像不太難入, 我知道有人排係第六志愿入的, 因為大部份頭幾位都係選馮晴, 將天. 呢d熱門學校

多謝回覆.梁潔華這校唔知多唔功課呢?

請問你心儀是否梁潔華呢?

都係我既頭3位之選 ^0^

lamlam1609 多謝! 
我的孩子派了宣基小學。 
在95區,這間學校不是TOP3。
(TOP3是馮晴,黄永樹,将天。讀書辛苦的!)
不過我們很喜歡宣基。校長和老師有愛心,有自信!

在統一派位,我在甲部填上1間(=Only 宣基),
乙部填上1-18間(在95區一共有22間)
自行分配未能取録,統一派位時候,如果你填寫
一樣的學校為首選志願,孩子仍然有機會入讀
學校。
不過我的朋友和同學(3-4個人)不能派了。
要叩門... 

原帖由 lamlam1609 於 10-6-11 22:44 發表

恭喜你小孩派了第一志願. 想問是邊間呢?
因今年都要選net95小學, 所以現在開始搵學校了. 想知net95邊間好???

可請教大抽獎點填心儀學校. 在甲部如心儀是梁潔華只是填一間, 其如兩間不要填. 在乙部第一間都要填這 ...

TYOHKG : 恭喜你呀,
我都係首選 捒 "宣基"的, 不過都未能抽中, 其實係咪近個邊 入既機會大d呢 ?
不過我仔仔學校個個派得不錯, 有好多個都抽中入左 top 3.

原帖由 pretty05 於 10-6-12 10:13 發表
都係我既頭3位之選 ^0^

好幸運......thanks

pretty05 多謝您!
你已経交宣基的一年級後備生申請表嗎?(For 叩門)
我記得後備生申請的Deadline09Jun。
我的朋友説,要面試及考試。

原帖由 pretty05 於 10-6-12 11:27 發表
TYOHKG : 恭喜你呀,
我都係首選 捒 "宣基"的, 不過都未能抽中, 其實係咪近個邊 入既機會大d呢 ?
不過我仔仔學校個個派得不錯, 有好多個都抽中入左 top 3. ...

原帖由 TYOHKG 於 10-6-12 10:34 發表
lamlam1609 多謝! 
我的孩子派了宣基小學。 
在95區,這間學校不是TOP3。
(TOP3是馮晴,黄永樹,将天。讀書辛苦的!)
不過我們很喜歡宣基。校長和老師有愛心,有自信!

在統一派位,我在甲部填上1間(=Only 宣基),
乙部填上1-18間(在95區 ...

好多謝你分享...好鄧你開心... , 不用煩要叩門. 希望小朋友都咁幸運抽到心儀學校吧...

想問問net95區共22間, 不是要全部要填寫嗎? 宣基是不是一定要是基督徒會機會大d呢? 這校好似是一條龍升中, 但這校唔知會唔會好多功課呢?

聽聞一條龍中梁潔華功課是比其他小, 是否真呢?

因小朋友剛回港, 所以怕他應付不來太多功課和測驗等等... 而中文和英文都不太好, 所以希望比d意見我應該點選...

從沒見過有提基德這校真是咁差嗎?

唔好意思咁多問題......

many thanks.

①統一派位時候,選校學校表格的乙部是住址所屬學校
網的學校選擇。
你填寫的學校選擇不應超過住址所屬學校
網内的學校數目
我們不是基督教徒,我的孩子没有哥哥姐姐。
所以我們不成功自行分配了。

②宣基中學不是一條龍中學,但是聯繫中學。
所以宣基小學的學生選擇這間中學??  

③功課: 

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2160222&extra=page%3D1

④對不起,我不知道梁潔華及基徳的資料。
爲什麼你們喜歡梁潔華?

原帖由 lamlam1609 於 10-6-13 00:13 發表

好多謝你分享...好鄧你開心... , 不用煩要叩門. 希望小朋友都咁幸運抽到心儀學校吧...

想問問net95區共22間, 不是要全部要填寫嗎? 宣基是不是一定要是基督徒會機會大d呢? 這校好似是一條龍升中, 但這校 ...

回覆 10# TYOHKG 的文章

我10號己去面試了,只有10個位, 不抱有希望, 只係有機會就去試試.

其實我心儀只有宣基, 好鐘意佢既教學模式, 而捒梁潔華, 係因為top3我都無捒, 因為不鐘意佢太谷, 怕小朋友讀得辛苦, 而梁潔華也不算差, 與其捒其他差不多的小學, 不係捒間近近地算了, 起碼慳返搭車時間.

To: lamlam1616

①在統一派位的選擇學校乙部,你填寫的學校選擇不應
超過住址所屬學校網内的學校數目。

②我們不是基督教徒,所以自行分配不成功。
如果你的孩子是基督教徒及首名出生子女,
機會大d,不過NOT MUST。
統一派位好像六合彩! 

③宣基中學不是一條龍,但是聯繫中學。
很多宣基小學生升宣基中學??

④功課
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1703623&extra=page%3D1

⑤Sorry, 但是我不知道梁潔華和基徳資料。
為什麼你們喜歡梁潔華嗎?

pretty05
我希望你収好通知!!

原帖由 pretty05 於 10-6-13 10:01 發表
我10號己去面試了,只有10個位, 不抱有希望, 只係有機會就去試試.

其實我心儀只有宣基, 好鐘意佢既教學模式, 而捒梁潔華, 係因為top3我都無捒, 因為不鐘意佢太谷, 怕小朋友讀得辛苦, 而梁潔華也不算差, 與其捒其他差 ...

原帖由 TYOHKG 於 10-6-13 12:30 發表
To: lamlam1616

①在統一派位的選擇學校乙部,你填寫的學校選擇不應
超過住址所屬學校網内的學校數目。

②我們不是基督教徒,所以自行分配不成功。
如果你的孩子是基督教徒及首名出生子女,
機會大d,不過NOT MUST。
統一派 ...

其實到現在真是不知道如何選擇吧!!! 選梁潔華是因為近家和是一條龍. 熱門學校(馮晴, 黃永樹, 將天)都不會選, 而梁潔華聽人講這校ok. 但王余家潔和宣基可能是頭三位吧. 所以現在想看吓邊間適合小朋友. 其實我覺得最緊要是小朋友讀得開心, 唔想太多功課令到他們有壓力, 咁他們會喜歡返學......

祝你小朋友步步高陞...

原帖由 pretty05 於 10-6-13 10:01 發表

其實我心儀只有宣基, 好鐘意佢既教學模式, 而捒梁潔華, 係因為top3我都無捒, 因為不鐘意佢太谷, 怕小朋友讀得辛苦, 而梁潔華也不算差, 與其捒其他差 ...

祝你好快會有好消息......

Totally agree!!

原帖由 lamlam1609 於 10-6-13 23:46 發表

其實到現在真是不知道如何選擇吧!!! 選梁潔華是因為近家和是一條龍. 熱門學校(馮晴, 黃永樹, 將天)都不會選, 而梁潔華聽人講這校ok. 但王余家潔和宣基可能是頭三位吧. 所以現在想看吓邊間適合小朋友. 其實我覺得最 ...

好煩惱,請問大家知唔知 聖安德肋 如何??