用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

6月19日家長會

你地有冇人會去e個家長會呀,學校會update下發展狀況,校車,午膳各項安排喎.

我會去呀!

Hi Cindy你好呀!你係咪都決定比小朋友係宏信讀書呀!我最近佢佢地個校網睇到D相係校長帶同老師去參觀愉景灣一間國際學校,唔知第時宏信係咪都會係咁呢?真係好其待呀,唔知我地小朋友會唔會同班呢?你有冇去睇下間學校呀!我今日去睇巳經開始拆棚喇.

原帖由 cindy1227 於 10-6-12 10:14 發表
我會去呀!

禽日我去咗家長會, 校長話如果學校未能在開學時啟用, 會借天水圍方潤華小學校舍開學 ,共借10個課室。

番學時間暫訂 : 8:45am
放學            : 3:45pm

校服方面, 我個人覺得好靚 ,

男 - 上身:橫間Polo T-shirt, 有2種顏色white  or Grey ,
     下身 :Cargo Shorts , 有2種顏色Lt. Grey or Navy.
女 - 上身 :同上
      下身 : Navy colour 裙褲
另襯有學校Lt. green colour logo灰色短襪及
有 Lt. green colour logo baseball cap (有活動時戴).

我都有去呀!之前我冇聽過簡介會所以都係心驚驚放唔到信心,但噚日聽完成個人都定晒,雖然九月大多數會係天水圍暫借學校返住先,但起碼佢地肯早D同家長講學校巳準備好晒計劃,唔會話到時唔知入唔入到伙咁,同埋一班廿人既老師團隊自我介紹後,又令我擔心佢地請唔請到切人同質數問題完全解決晒,直頭係精彩呀,連我女都話班老師D英語同國語口音好好呀(我女讀小六喇),我仔仔都好LIKE D老師呀!同埋比我想像中都多家長出席,而且個個都比較關心膳食同校服問題,即都好多家長巳確定係比小朋友係宏信讀書,真係愈黎愈like e間學校呀!
係呀!我都好LIKE D校服呀!正呀!
希望我可以快d解決埋接放學問題啦!得番一個月時間到咋.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

靚仔校服

我覺得件校服真的很 "靚仔" 亦都好 "型仔"重點是一個很好的理念
其實小朋友最喜歡四圍探索新事物
又穿裙,又穿裇衫
或者用白色的話,真係難為了小朋友
更難為了洗校服的人
這套校服我最鍾意頂CAP帽
Very Nice!

係呀,佢地套校服同國際學校設計一樣架,我見耀中都有e頂cap,女仔都係著裙褲架,我仔都好like件灰色同綠色件衫呀!最好係連個價錢都好合理,唔會話特別貴.
連對鞋副學校話佢地都想諗住用白色運動鞋為主,即有d顏色邊都可以,咁就太好喇,起碼唔洗又買個對鞋for返學.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

Hi patpat1117,

你好,我想問你小朋友返學校個暑期班如何呀!同埋要想幾耐同幾多錢架!我地要等到8月先有得上喇!因為我仔係1月果輪面試果班,所以係大抽奬後先通知收唔收。

Hi !竹葉青,

我囝囝好鍾意番, 佢話好好玩,堂上有一個外籍老師(MR G), 一個普通話老師, 好似仲有2個姐姐幫手.
一星期番兩日, 時間: 1小時15分鐘,$850/8堂.

第一堂 :做手工
第二堂 :種植物
第三堂 :有d paper功課, 英文&數
第四堂 :睇電影

今日第五堂

原帖由 竹葉青 於 10-6-20 22:30 發表
Hi patpat1117,

你好,我想問你小朋友返學校個暑期班如何呀!同埋要想幾耐同幾多錢架!我地要等到8月先有得上喇!因為我仔係1月果輪面試果班,所以係大抽奬後先通知收唔收。 ...

好正,好吸引喎!真係要快d解決左個接放學問題先,我實在愈黎愈like宏信喇!

原帖由 petpet1117 於 2010/6/21 11:07 發表
Hi !竹葉青,

我囝囝好鍾意番, 佢話好好玩,堂上有一個外籍老師(MR G), 一個普通話老師, 好似仲有2個姐姐幫手.
一星期番兩日, 時間: 1小時15分鐘,$850/8堂.

第一堂 :做手工
第二堂 :種植物
第三堂 :有d paper功課,  ...

快D入伙就好了~

今日去九龍塘返工的時候,都等別去留意D國際學校的校服。又不知不覺想起宏信套校服... 我覺得如果可以穿波鞋上學就太好了! 不過我又覺得,小朋友都要習慣在一些重要的場合要穿得FORMAL一點... ANYWAY,如果可以快點入伙就好了!好似校長和副校長話事頭,共待著"BB"的出世呢~

我一直都好喜歡"宏信", 如果唔係都唔去考0拉.

不過, 上星期去左亞女學校(小學), 睇左個校慶綜藝表演, 又有d動搖, 亞女學校本身係一間歷史攸久的元朗津校, 樣樣野都develop得好好了, 由其課外活動, 校隊乜都有, 又有中西樂團, 管樂團, choir, 柔道, 體操.........
如果轉左宏信, 係乜都冇, 乜都由0開始.

冇辦法啦!無野係十全十美架喇!為有取長補短,諗清楚想要D咩啦!好似我仔仔咁,佢自細係對英文果邊好好多,中文唔多掂又較喜歡每事問,咁如果係津校絶對唔受歡迎只會成日見家長,好似佢現在係D國際幼稚園返學,D老師就好LIKE E類小朋友咁,而課外活動咪為有自己係出面搵喇,不過學校本身都咁多活動家學同OUTING我諗都巳經好夠活動囉!

原帖由 小豆媽 於 2010/6/27 15:18 發表

不過, 上星期去左亞女學校(小學), 睇左個校慶綜藝表演, 又有d動搖, 亞女學校本身係一間歷史攸久的元朗津校, 樣樣野都develop得好好了, 由其課外活動, 校隊乜都有, 又有 ...

由零開始,都未必唔係好事!

原帖由 小豆媽 於 10-6-27 15:18 發表

不過, 上星期去左亞女學校(小學), 睇左個校慶綜藝表演, 又有d動搖, 亞女學校本身係一間歷史攸久的元朗津校, 樣樣野都develop得好好了, 由其課外活動, 校隊乜都有, 又有 ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

原帖由 hlbaby2004 於 10-6-28 17:24 發表
由零開始,都未必唔係好事!

可能我要考慮的東西係好多.

因為我係要give up 我個女依家個學位, 去轉校.  
要"稱"好多pros & cons.  
要make一個會take好大risk 的decision  

不過, 我最大果個支持點係"基督教"學校, 仔女最重要的12年教育, 有教會牧養, 神已經比左一個最powerful的決定比我.

9月見 !

support support

原帖由 小豆媽 於 10-8-19 18:27 發表

不過, 我最大果個支持點係"基督教"學校, 仔女最重要的12年教育, 有 ...

回覆 2# 小豆媽 的文章

support support

一個信心的功課~~~~

一千個可能,一千個信心!

不過, 我最大果個支持點係"基督教"學校, 仔女最重要的12年教育, 有 ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

這個我都相信會是一個好選擇,雖然宏信是由零開始,但也正由於佢地由零開始,他們做起事來才能沒有負擔,可以專心教好我地的仔女,我才可以放心。

我也相信神會照顧每個誠心信他的人。

想問問大家, 有冇Y2的家長 ??