用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不設叩門/沒剩餘學額/已截止收表的直資及私小 ...
go

不設叩門/沒剩餘學額/已截止收表的直資及私小

醒目開學勳章

◆直資﹕
聖保羅男女中學附屬小學、港大同學會小學、漢華中學(小學部)、拔萃男書院附屬小學、英華小學、播道書院、香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學、培僑書院、聖保羅書院小學、和富慈善基金李宗德小學
◆私立﹕
拔萃女小學、聖方濟各英文小學、九龍塘宣道小學、國際基督教優質音樂中學暨小學、香港培正小學、嘉諾撒聖心學校私立部

From Mingpao

請問今年k2幾時開始入表面試

醒目開學勳章

音小第1輪剛截止了

而可以參考BK其他家長提供的這link:

http://www.eduplus.com.hk/children/detail.jsp?article_id=184

很齊全的

原帖由 winchoy16888 於 10-6-12 20:47 發表

還有九龍禮賢學校!

原帖由 winchoy16888 於 10-6-12 20:47 發表

題外話,你張相好似我個仔仔出世時既樣,真係好似呀!

醒目開學勳章 王國長老

睇黎漢華都開始上位了..........而家考私校直資真係越黎越難.........
原帖由 ziyi 於 10-6-12 07:00 PM 發表
◆直資﹕
聖保羅男女中學附屬小學、港大同學會小學、漢華中學(小學部)、拔萃男書院附屬小學、英華小學、播道書院、香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學、培僑書院、聖保羅書院小學、和富慈善基金李宗德小學
◆私立﹕
拔萃女 ...

醒目開學勳章

係咪即係如果WAIT LIST都唔比叩 ?

定係到9月入學都唔比叩門呢 ??

唔係好明

個標題有d亂...如果樓主可以將 "叩門" "沒剩餘學額" 及 "已截止收表", 分開三個list就會好d...

樓主, 可以嗎?

九龍塘宣道係Oct.25及26至收表喎!! 未截止報名?????

唔該睇返樓主係幾時出呢個post啦!

哩個post的發表日期係6月, 應該係指今個學年入學果批, 唔關11年入學果批事啩

醒目開學勳章

當時出呢個是剛出了2010/11的大抽獎結果
是通知那些因抽獎不是太滿意的家長,有什麼學校不用去試
如果令各位唔會了是2011/12,真對不起

原帖由 siumao 於 10-10-13 09:30 發表
哩個post的發表日期係6月, 應該係指今個學年入學果批, 唔關11年入學果批事啩

雖然係舊年o既資料,但係都好有參考價值,唔該晒。
原帖由 ziyi 於 10-10-13 10:25 發表
當時出呢個是剛出了2010/11的大抽獎結果
是通知那些因抽獎不是太滿意的家長,有什麼學校不用去試
如果令各位唔會了是2011/12,真對不起

其實是真嗎 ?  還是學校造勢  ?  

題外話 :
我記得有些學校校長講明不收插班生, 結果翌年就收咗插班生, 仲年年都收。 唔通有人走不搵人補上嗎 ?

唉, 學校尊貴的校長講野, 我都不會盡信。

可能有位只留比自己人啦。

原帖由 ziyi 於 10-6-12 19:00 發表
◆直資﹕
◆私立﹕
拔萃女 ...

醒目開學勳章 王國長老

唔收插班又收插班, 我都聽過, 係我同事個女考, 話唔收插班結果都有CALL佢INTERVIEW

而家個"市", 考直資10個爭一個, 已經叫少(都唔知咩世界), 咁WAITLIST都一大條, 無位再叩門都好正常, 都要對之前既申請人公平一D既.........我女果時都係WAITLIST叩門叩到7月, 果時我都唸係咪有位都唔收呀(學你話齋留俾自己人OR貪方便7,8月至CALL人), 而家知多左D行政事, 發現, 原來真係無位放出黎的.............(一方面亦因為有家長一人HOLD幾個位啦), 咁仲邊有位俾其他人叩門丫..........

原帖由 Lily2003 於 10-10-15 02:45 PM 發表
其實是真嗎 ?  還是學校造勢  ?  

題外話 :
我記得有些學校校長講明不收插班生, 結果翌年就收咗插班生, 仲年年都收。 唔通有人走不搵人補上嗎 ?

唉, 學校尊貴的校長講野, 我都不會盡信。

可能有位只留比自己人啦 ...

醒目開學勳章 王國長老

仲有, 邊有得做勢丫, 而家INTERNET咁方便, 周圍都無咩秘密, 邊間話唔收又收, 邊間話簡介會FULL左但原來坐得一半滿, 邊間原來有得叩門, 邊間自己人玩晒專收XXX, 一目了然

del
del
del
del

Objectively speaking:

1. The most prestigious schools have a long waiting list (e.g. those granted 2nd interviews but not admitted) and they may not have room to accommodate outside "door knockers".

2. HOWEVER, we can't rule out the possibility that these schools MAY have a few (less than 5, for example) places for "special cases".  I know that for some schools, their number of students in a class of 30 can be 31 and not strictly 30.  Though the chance is still very slim, it is not impossible to knock on their doors.

Accordingly, I personally think these schools do not deliberately "做勢".  I don't think the availability of info on the internet is a consideration of the schools.

The 2nd-tier schools are another story, of course. :)

I am curious - "邊間話簡介會FULL左但原來坐得一半滿" - can you name the school(s) that has/have such a situation?  This will certainly help parents in identifying these deceptive schools.
原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-15 16:15 發表
仲有, 邊有得做勢丫, 而家INTERNET咁方便, 周圍都無咩秘密, 邊間話唔收又收, 邊間話簡介會FULL左但原來坐得一半滿, 邊間原來有得叩門, 邊間自己人玩晒專收XXX, 一目了然 ...

醒目開學勳章 王國長老

唔講啦, 心水清既都知我考過邊幾間
我亦唔想話間學校一定係做勢.......始終有好多"不明朗"因素, 例如有人報左唔黎, 要留返d位俾walk in等等

咁就要慢慢搵o下你考過邊幾間,因為前排太忙,無乜特別記住...
原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-15 21:31 發表
唔講啦, 心水清既都知我考過邊幾間
我亦唔想話間學校一定係做勢.......始終有好多"不明朗"因素, 例如有人報左唔黎, 要留返d位俾walk in等等