用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 田灣始南學術高,軒上派位好,課程太淺,點揀? ...
go

田灣始南學術高,軒上派位好,課程太淺,點揀? [複製鏈接]

田灣始南學術高,軒上派位好,課程太淺,點揀?

希望軒上家多指教….

本人已註冊田始,今天交了雜費,學校已派了親子閲讀計劃;
小一暑期英語課程… 很喜歡始南,課程好谷,始終小朋
友多是踢一踢才旭一旭,他們六年小學底子打得好,上中學
就不會比人 out! 但田始要考好 top 才派到灣仔好英中,小小 take risk for
派中學。

們軒上爭到頭三十可入皇仁,爭不到也有其他幾好的英中,可惜有朋友當過那裏的
代課老師 comments 是: 英文好淺,課室秩序不太好,學生好嘈,學校一 D 都唔
谷,好小功課。

請問軒上的家長你們擔心這些問題嗎?我十分害怕底子不好有幸入了皇仁也追不上

雖然軒上等interview ,但心內已不停地想這問題,十分頭痛.
請各位多多指點迷津, thank you!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

咁好簡單姐! 入軒官然後自己出去補底lor!
你自己都識講, 讀軒官比較容易入到你心儀既中學, 而讀始南就要好top至得, 如果你既擔心係怕上到中學跟唔上, 咁自己學, 自己掌握就無問題啦

原帖由 jjclement 於 10-6-13 12:28 AM 發表

希望軒上家多指教….

友多是踢一踢才旭一旭,他們六年小學底子打得好,上 ...

我姪仔由他區插班入始南, 他以前多是考頭幾名, 依家就考十名過外, 所以我相信始南在學術上程度應該算高, 揀始南係有佢o既好處, 但問題係小朋友可否咁輕鬆應付能夠名列前茅呢?
你想保險D定進取D呢? 不過最好要睇你小朋友性格較適合邊間 ...

升中緊要d, 我會揀間派位好.

原帖由 jjclement 於 10-6-13 00:28 發表

希望軒上家多指教….

小兒應是可以谷的。如果學校一D都唔谷,其實唔單只孩子會 dum 懶個身,就算父母找補習可能也不足,但似終小兒的能力不足以令我 guarantee 他可以是最 top 的幾個,但軒官上除了派位好就沒有什麼優勝之處,真好煩,不知應選派位好定底子打得好的學校!!!!
請問軒上家長怎樣為子女補底?灣仔那間補習社好?請指教,多謝!!!

原帖由 jjclement 於 10-6-13 00:28 發表

希望軒上家多指教….

軒上叩門位根本唔多,又多人爭,不如遲d才想這問題,我所知道軒官頭50名的學生80%都出面有補習,course等.....田始我都識好多朋友仔女讀,田始都好多mami是新侈民,所以大多都是自己搞唔到要去補習

祈實田始算係英小還是中小?數學和別課是否用中文?

同埋多吾多十八網外學生報呢?

同埋田始與香港仔聖伯那一間好呢 (操行加成績) 。[,quote]原帖由 jjclement 於 10-6-13 00:28 發表

希望軒上家多指教….

友多是踢一踢才旭一旭,他們六年小學底子打得好,上 ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題