用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 幾多歲可開始學五級樂理
go

幾多歲可開始學五級樂理

五級樂理課程深唔深呢?9歲讀會否很吃力,單對單學好,定係參加班好呢?

係唔係今年十月考?  我仔都係九歲考, 單對單上左大約20堂, 只要肯做past paper, 一定會pass.

原帖由 acer1 於 10-6-10 22:09 發表
五級樂理課程深唔深呢?9歲讀會否很吃力,單對單學好,定係參加班好呢?

醒目開學勳章

我女都係 9 歲幾 , 想佢今年 10 月考 ,
單對單岩岩開始咗幾堂 , 原來都幾多野要學

我覺得﹕如非急切需要考取五級樂理證書﹐以報考六級或以上的practical exams﹐大可以過多一兩年後才報考五級樂理。

而且﹐讀和考可以是兩回事。我教鋼琴和小提琴﹐不論學生的年紀和演奏程度﹐不管他們什麼時候會報考五級樂理試﹐打從第一課我就一定會教樂理﹐每個星期都要交功課。好多學生以前跟其他老師學琴學到三四級都可以係一點兒樂理練習都沒做過﹐有些就算做過都是沒什麼系統﹐沒有進度﹐basic concepts都搞不清楚。

學的話﹐九歲不算細個﹐況且所謂學五級樂理﹐某程度上也先要學一些一至三級的內容作基礎﹐然後再深入至五級。不過真正赴考的話﹐九歲都算係比較細個。我教的學生大多取得distinction(主要是六年級和中一生﹐也有九歲時考的)﹐剩餘兩個merit的﹐剛巧是年紀相對較小(考的時候十歲)。最重要的是﹐全部學生考完之後﹐都仲好喜歡做樂理﹐好想繼續學﹐而我會一邊教六級以上的琴﹐一邊繼續教埋六級以上的樂理﹔同樣﹐可以慢慢教﹐慢慢學﹐無壓力﹐個學生喜歡的話﹐將來可以報考埋八級樂理試又得﹐不報考也沒所謂﹐但就一定要學和個個星期交功課。

原帖由 acer1 於 10-6-10 22:09 發表

My son took the exam when he was 9years old -P4. I am afraid there will be lots of workload when he go to P5 and up.

原帖由 achow 於 10-6-11 09:47 發表
My son took the exam when he was 9years old -P4. I am afraid there will be lots of workload when he go to P5 and up.

My son start at 8.5 studied 5 months got 85 marks

好多謝各位分享,唔該哂!
我都係諗住5年級時功課忙,所以想早D讀左先。

9 should be ok for theory. I suggest having individual class for better learning.

cpcog,
Thank you!請問單對單學一般要多少堂
?

有無更細既小朋友成功呢?
我仔7歲, 我識樂理但唔識教.

我仔七歲,而家讀緊五級,諗住今年10月考.

原帖由 KnN 於 10-6-12 00:54 發表
有無更細既小朋友成功呢?
我仔7歲, 我識樂理但唔識教.

嘩!你地D小朋友好叻,9歲考我覺得都好叻,點知仲有7歲,睇嚟我都可放心比個仔上.

~ deleted ~

但而家個個都想仔女中學前完成8級,所以先有7,8歲果d去考5級樂理....我自己梗係想d 學生中學先學5級樂理,因為易明易教好多,但小學生理解力真係未得,會教得勞氣哦~

原帖由 msemily 於 10-6-12 16:52 發表
我都有幫我個仔問過老師, 老師建意10歲先開始學, 因為通常考六級以上先需要五級樂理, 所以唔需要咁急住學。

原帖由 miffy 於 10-6-13 03:00 PM 發表
你覺得7歲讀樂理難不難, 要不要放很多時間??

我仔都係7歲, 今年考5級, 因沒有讀樂理, 所以考LCM不是皇家 (LCM試不用考樂理)。

阿SIR說他明年可以考皇家6級, 就要讀樂理了, 我驚很難。

...
我仔case 一樣, 我覺得佢好唔成熟, 要真係明白5級樂理內既內容應該唔得, 尤其chord果堆. 教到佢夠分pass 又好似無乜意c....  
我唔想為左樂理同個仔鬧交喇..

我見阿仔又讀得幾開心喎,淨係初初學一級既時候唔係幾肯做功課,不過幾堂之後就ok哂啦.

佢大概每星期用1~2小時做功課.

佢係舊年12月開始學既,我當佢學多一樣課外活動啫,咁等老師話佢ok先諗住報考試.

原帖由 miffy 於 10-6-13 15:00 發表
你覺得7歲讀樂理難不難, 要不要放很多時間??

我仔都係7歲, 今年考5級, 因沒有讀樂理, 所以考LCM不是皇家 (LCM試不用考樂理)。

阿SIR說他明年可以考皇家6級, 就要讀樂理了, 我驚很難。

...

Doing past paper can help a lot!

----------del--