用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)

呢邊繼續丫
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

大家溫成點呀
我地今晚同星期一晚都要做節
所以剩番無幾多時間溫習
尋日溫左d 中常
今日同聽日就集中溫英文
星期一下午就溫埋英常同再溫下中常
有時間剩先再溫電腦
唔夠時間用呀  

醒目開學勳章

yy

我仔就昨日溫左d常識, 今次常識真係好多野要記呀
今日就溫英文, 但而家都仲未溫英默, computer同普通話就星期一下午有時間再溫啦! 今晚同你一樣要做節啊!

捱埋聽晚就自由啦, 比心機啊
原帖由 yy13 於 10-6-12 14:36 發表
大家溫成點呀
所以剩番無幾多時間溫習
尋日溫左d 中常
今日同聽日就集中溫英文
有時間剩先再溫電腦
唔夠時間用呀  mouth:" /> ...

叮叮噹噹

聽日得1個下午
我仔溫得晒常識都偷笑
因為之前請病假請左個幾星期
中常最後o個1-2課都唔係好識  
我諗住有時間就望下電腦先
普通話應該連望都無時間
無錯捱埋聽晚就放監

原帖由 叮叮噹噹 於 10-6-13 18:30 發表
yy

我仔就昨日溫左d常識, 今次常識真係好多野要記呀mouth:" />
今日就溫英文, 但而家都仲未溫英默, computer同普通話就星期一下午有時間再溫啦! 今晚同你一樣要做節啊!

捱埋聽晚就自由啦, 比心機啊  ...

唔好意思呀!知你地忙緊考試,我想請問你地有冇人參加過3:30後功課班架,上堂靜唔靜架,小朋友能唔能夠轉心做到功課呢!因我聽聞係小1至小6就一齊上架,仲話會好易學壞所以有d擔心,因為我仔好易受環境影響架,麻煩大家分享下你地意見呀!同埋想問問小一除宗教,音樂ed書外有冇其他d咩書可以用二手都得架!

原帖由 yy13 於 10-6-12 14:36 發表
大家溫成點呀
所以剩番無幾多時間溫習
尋日溫左d 中常
今日同聽日就集中溫英文
有時間剩先再溫電腦
唔夠時間用呀  mouth:" /> ...

剛剛的星期六、日因為我哥哥嫁女,所以星期六日都返左去外家,雖然帶晒paper 但溫唔到好多,而且肯定唔專心。琴晚仲12點先返到屋企,佢今朝極度眼瞓,睇佢造化,今日下午靠佢自己溫3科,都唔知點算

原帖由 竹葉青 於 10-6-14 12:44 發表
唔好意思呀!知你地忙緊考試,我想請問你地有冇人參加過3:30後功課班架,上堂靜唔靜架,小朋友能唔能夠轉心做到功課呢!因我聽聞係小1至小6就一齊上架,仲話會好易學壞所以有d擔心,因為我仔好易受環境影響架,麻煩大家分享 ...

二手書,如果無改版就本本都用得番,但中、英、數、常都要做後面ex同圈詞語,我估用新的比較好。音樂同電腦就一定可以,普通話及聖經都有機會,但有d第課後面既ex 可能都會被用了。

輔導班好似係:p.1, 3, 5一班,p2,4,6一班。 有時如果要排隊問老師野,遇到附近有好既師兄師姐,問佢地唔洗排隊都有個好處,至於會唔會學壞真係好難講,同一學校就算唔係輔導班都一樣可以學得壞。 個個自己做自己,總比佢地係屋企自己做功課專心,但如果你自己有時間在屋企看顧住做功課就例如。

BB2WONG,

多謝你回覆,我就係要返工所以要一早按排好晒E D問題,因為我上個星期黎註冊同交錢時,經過附近有間補習社,咪諗住問下有冇得照顧到6:30,跟住佢話唔方便又話其實你可以考慮番聖三一自己有功課班,但跟住又有D暗事話D老師唔會點理D學生,又因一大班人成日會講埋D唔好野咁........等等問題,即時又令我擔心,因為諗住返學校個功課班就可以解決我接放學問題架麻.而家聽你講完,我諗應該唔會好似佢講得咁恐怖.真係唔該晒你呀!

原帖由 BB2WONG 於 10-6-14 13:16 發表

二手書,如果無改版就本本都用得番,但中、英、數、常都要做後面ex同圈詞語,我估用新的比較好。音樂同電腦就一定可以,普通話及聖經都有機會,但有d第課後面既ex 可能都會被用了。

輔導班好似係:p.1, 3, 5一班,p2,4,6一班。  ...

竹葉青

我覺得功輔班有無用真係好睇你要求
首先唔=出面補習班
功輔班唔會幫你溫埋默書呢d
另外小朋友有唔識可以出去排隊問老師
但如果小朋友唔問=無用
而且小朋友有無完成/完成幾多功課好睇佢自己
不過如果無人幫你睇佢功課
而且你會放工後自己湊放學o既另計
因為小朋友可以o係學校留到6:00pm
咁呢方面我覺得好過o係屋企等你返去先做
不過家姐可唔可以幫手睇埋細佬

至於易學壞
其實要壞o係邊都會壞
出面補習班咪仲易接觸其他學生
當然我地學校都有d 比較頑皮o既學生
我都有聽我仔講過比d 大哥哥蝦
但我覺得可以接受
學校係社會縮影
佢都要學下保護自己

我仔上學期都有參加功輔班
但佢真係無做功課癮
連老師幫埋手都攪唔掂  

原帖由 竹葉青 於 10-6-14 12:44 發表
唔好意思呀!知你地忙緊考試,我想請問你地有冇人參加過3:30後功課班架,上堂靜唔靜架,小朋友能唔能夠轉心做到功課呢!因我聽聞係小1至小6就一齊上架,仲話會好易學壞所以有d擔心,因為我仔好易受環境影響架,麻煩大家分享 ...

竹葉青

re 2手書

好似bb2wong 咁講
閒科都勉強可以用
但4科主科都好難
因為除左課後練習外
課文內容頁好多時都已經寫花晒
要用番都比較難睇

all

卒之最後1晚
亦都係溫得最差o既1晚
不過既已成定局
疊埋心水等成績  
不過都鬆口氣
輪到我可以追下劇

醒目開學勳章

係呀, 終於自由,我有蝸居同天地豪情要睇, 好忙....
原帖由 yy13 於 10-6-15 00:59 發表
all

卒之最後1晚
亦都係溫得最差o既1晚
不過既已成定局
疊埋心水等成績  
不過都鬆口氣
輪到我可以追下劇

好多謝你地意見呀!我都知e d只係比佢地做功課,唔會溫默書測驗,e方面我都會叫佢囡囡同佢攪,因為我地普又唔掂英又唔掂呀!為有靠呀女咋,我只想睇下個當值老師會唔會控制下大家安靜之類,還是真係嘈都唔理果隻,因為我女係祟真讀小一時都有參加過e d,但因我女兒乖好多所以都ok,但呀仔唔同呀,佢要人管住架,有人管佢就聽話d,有人玩開佢就會跟住係咁玩咁先激死我呀!總之就同家姐相反啦!
二手書方面其實我只預宗教同音樂係可以用二手,中英數常當然唔可以,因見英文都好多故事書,所以多口問下可唔可以用二手書.
同埋想請問開學會唔會有咩適應時間,即要頭一兩星期返半日果d架,因我女間小學好麻煩架,年年9月頭兩個week都係返半日,你估真係個個家長都唔洗返工或有工人咩.小一就話情有可原啫,小二至小六都要真係怪呀!

竹葉青

咁你放心
又未至於嘈都唔理
監堂o既老師都會控制紀律

eee
你大女之前讀過崇小p1 架
點解唔讀o既

除第1日外
之後唔會有咩適應時間

原帖由 竹葉青 於 10-6-15 12:26 發表
好多謝你地意見呀!我都知e d只係比佢地做功課,唔會溫默書測驗,e方面我都會叫佢囡囡同佢攪,因為我地普又唔掂英又唔掂呀!為有靠呀女咋,我只想睇下個當值老師會唔會控制下大家安靜之類,還是真係嘈都唔理果隻,因為我女係 ...

YY13,

咁都好D,因果間補習社負責人講到好似求其搵個人坐係度,管唔掂D學生咁,真係比佢嚇到我唔知點好呀!
因為我囡囡小一派位時其實我係只諗住考直資OR私校因為我想搵英文小學,所以大抽奬我只係求其選左1.黃埔宣道,2.天神(果時我老公唔想個女讀12年女校呀),咁係第一輪自行分配時就考入左聖瑪加利男女(南昌果間),但又見佢地D學費加得好快,所以都係放棄左,到大抽奬就派到第一志願黃埔宣道,但當又唔甘心個女讀中文小學,因為佢幼園時又係全英所以佢英文好好.咁咪諗住讀崇真KEEP住下英同普,好的話就讀落去,但讀落真係麻麻地,除普通話教中文好好因D老師普話好正同GS係全英,其如都一般,佢地用中文數書英數練習,E樣我最唔LIKE,因為小朋友跟本唔會學到英數,因為巳係中數學會,自然做英數時一定唔會睇題目,只會睇數字做,咪即係冇用,咁叫咩英小,佢地學費又唔係平,咁鬼咁多雜項叫係比錢參加.我地果年功課好少,因為上年有家長投訴,到跟住果年我聽D舊家長講就超多功課因為之前有家長投訴少功課所以又加番.........但係佢地最好就係好就到我地D在識家長囉.
咁小一尾我同囡囡轉校考左入SFA同天神,初初都好難決擇,我到8月尾先決定到咋,都係好在係我一個朋友問我為何想揀SFA,我話SFA課程深D又英小咁第時考BAND 1英中都易D,唔LIKE 天神係中小,咁佢就話咁天神係中小但人地咪供應黎BAND 1英中比你,咪仲好......一諗之下又係喎.所以咪.....
唔好意思呀咁長氣添.
原帖由 yy13 於 10-6-15 15:40 發表
竹葉青

咁你放心
又未至於嘈都唔理
監堂o既老師都會控制紀律

eee
你大女之前讀過崇小p1 架
點解唔讀o既

除第1日外
之後唔會有咩適應時間

...

唔記得問埋咁功課班係幾時開始上堂架!

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

原帖由 竹葉青 於 10-6-16 00:24 發表
唔記得問埋咁功課班係幾時開始上堂架!

功課班第2天上課就開始有,只有第一天(1/9)係半天+無午飯,第2天開始就全部正常。無適應期,我記得我兩年前同叮叮噹噹及YY 都講過,我同佢地講佢地兩位公子好快就番到學校望唔都望MUMMY,會即刻走去同D 同學仔玩。 咁快我又老左兩年啦!

ENG READING BOOK應該可以用得番。

補習班其實同選學校一樣,如果你順係為左等你放工接放工,同做功課,應該OK。 但如果你要求到好似出面既補習社一樣,幫你操埋DICT、TEST及EXAM就無可能。

我有朋友開補習社,我兩位公子曾經暑假去過,真係想死,做完功課仲要日做夜做PAPER,D MISS只睇成績,咁同D 操到行既學校無分別。 咁我選得聖三一都係想佢地讀得開心輕鬆D,如果選呢D補習社咪唔啱CHANNEL?

而且我兩位公子雖然話參加左補習班,但佢地至少有3-4天都有ACTITIVIES 其實變相番得1-2天,順道等校車。

叮叮噹噹 & YY, 你地就好啦,可以煲劇及去WET,我大仔考到24號,細仔又嘈之巴閉因我仍然唔比開TV,佢而家悶到死!

醒目開學勳章

BB2WONG,

考到24號, 仲有幾日, 好快過, 幫你大公子加油!

yy,

想問下你有冇收到下學年書簿費既通告?
原帖由 BB2WONG 於 10-6-16 11:46 發表

功課班第2天上課就開始有,只有第一天(1/9)係半天+無午飯,第2天開始就全部正常。無適應期,我記得我兩年前同叮叮噹噹及YY 都講過,我同佢地講佢地兩位公子好快就番到學校望唔都望MUMMY,會即刻走去同D 同學仔玩。 咁快我又老 ...

叮叮噹噹

無喎

原帖由 叮叮噹噹 於 10-6-17 00:53 發表

yy,

想問下你有冇收到下學年書簿費既通告?  

話咁快又放完5日假喇
但我地呢幾日o既心情就好似已經放緊暑假咁
唔駛趕功課唔駛溫書o既日子真係好free

大家暑假有咩計劃
我就因為經歷左舊年放足3個月暑假o既慘痛經驗
今年真係唔敢放軟手
只係安排左7月份玩2星期
之後8月會返3星期summer camp
跟住就收拾心情準備返學