用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區既媽媽,你地諗住比bb讀邊間幼兒園? ...
go

將軍澳區既媽媽,你地諗住比bb讀邊間幼兒園? [複製鏈接]

0    0    0    0

我會報
1) 比華利(近屋企)
2) 翠茵
3) 學之園

回覆 1# celiasy 的文章

我囡囡係0810, 我今年同佢報左好幾間幼兒園, 你可以參考一下:
1. 翠茵 (新都城)
2. 學之園 (康城)
3. 綠茵 (坑口)
4. 德寶 (將軍澳)
5. 迦南 (藍田)
6. 朗思 (藍田)
7. 啟思 (藍田)

我都報咗:

1. 翠茵 (新都城)
2. 德寶 (將軍澳)
3. Boxhill (調景嶺)

保護兒童會維景灣幼兒學校N1嘅位係優先俾佢地嬰兒部嘅學生, 一向好少收外來生, 而你個仲係細B, 機會好細. 快D揾多幾間後備.
我女係0812, 都報咗:
綠茵(已收全日班)
Boxhill (已收p.m.班)
學之園
德寶

回覆 6# celiasy 的文章

將軍澳區既學校大部份都係九月至十月先至開始接受新學年既申請. 你bb係細b, 其實好多學校都係安排佢大約歲半既時候先至in (每年既3至5月左右). 如果過左九月、十月你仲有啲心儀學校未申請, 唔駛擔心, 你再隨時寄form都得 (我寄到2、3月都仲寄緊). 12月出世既bb入學機會真係比其他bb細, 因為好多學校都覺得12bb做大b好啲, 不過如果學校有位, 佢地都會收, 不過讀pm既機會會大過讀am.

我今年就係遲咗開始報, 所以都唔係間間收am, 仲要唔係間間收...

睇下你想報邊間啦, 如果讀pm咁唔駛咁快報都有位.  不過早啲幫個b confirm咪早啲放下心頭大石!

原帖由 celiasy 於 10-6-9 10:04 發表

我個bb係0911的..咁我係咪即係依家要開始報定?定係今年9月先開始??
咁出年9月我仲未讀得...要到12月先做到插班生,机會會唔會好微呢?

如果你好想讀維景灣, 你不妨問下佢地嬰兒部今年8月會唔會有位, 有位就讀嬰兒部, 到你個B兩歲, 而佢地N1又有位嘅, 就會幫你轉過去. 冇位都可以繼續返嬰兒部, waiting都可以有高D priority.
如果報其他幼兒園N1, 可以等今年8,9月先報. 穩陣D你可以問下心儀嘅學校幾時開始報名.

我囝囝係0810, 都報咗:

綠茵 HangHou (已收 & confirmed am class)
學之園 (waiting)
德寶 (已收 pm class)

Greenville La Cite Noble (am)
Greenfield Hang Hau (am)
Boxhill Tiu King Lang (am)
Think Laguna City (am, start PN in Aug, may change to LH when it opens)
Learning Habitat Lohas Park (am)
Victoria HMT (rejected)
Hing Yan (rejected)
Ling Liang Lam Tin (rejected)

原帖由 liwp 於 10-6-10 14:19 發表
我囝囝係0810, 都報咗:

綠茵 HangHou (已收 & confirmed am class)
學之園 (waiting)
德寶 (已收 pm class)

我想問你呢..你囝囝係0810咁佢係今年返學嗎 ? 因為我囡囡都係 0810..我煩緊比佢做大女or細女 !

我會俾佢做細的,可能依家你覺得佢同大一歲的差好遠,但過多一二年都唔會有分別! 而且我覺得早啲學嘢同其他人接觸對小朋友成長都有好處!

your kid is a bright kid :)

原帖由 ILBC 於 10-6-10 17:32 發表
Greenville La Cite Noble (am)
Greenfield Hang Hau (am)
Boxhill Tiu King Lang (am)
Think Laguna City (am, start PN in Aug, may change to LH when it opens)
Learning Habitat Lohas Park (am)
Victoria HMT  ...

Thanks!  But I'm afraid she's not!    
She's very active and usually can't sit still for a while during interview.  It's probably because she's not afraid of strangers and always wants to talk and play with other people.
So I'm so happy (surprised actually!) that Think and LH gave her offers.  
Actually they're my top choices as I'm targeting DSS/private primary schools.  Their teaching approaches are similar I think and I'm satisfied with both of their primary allocation.  It's really hard for me to choose.
原帖由 twinsstar 於 13-6-2010 23:44 發表
your kid is a bright kid :)

我會比佢今年11月返學, 等佢可以同其他小朋友玩, 唔洗成日對住姐姐咁悶

原帖由 garykokk 於 10-6-12 11:07 發表

我想問你呢..你囝囝係0810咁佢係今年返學嗎 ? 因為我囡囡都係 0810..我煩緊比佢做大女or細女 !

原帖由 liwp 於 10-6-14 11:19 發表
我會比佢今年11月返學, 等佢可以同其他小朋友玩, 唔洗成日對住姐姐咁悶

我都諗緊一係比佢11月返PN, 今年報明年K1 或 是明年讀報 PN 做大B , 不過重要等成年先返學, 我又怕佢學野慢左.. 所以都幾煩 !

我報左
- 比諾(收左) - 呢間係大back up....
- 維景保護兒童會(等緊,未見)
- 觀塘幼兒學校(等緊,未見)
- 藍田靈糧 (八月至可以報)

我bb06/09應該幾時報呢?我諗住報翠茵唔知好唔好呢還是茵怡好?

Do you know which schools (except 維 景 灣 幼 兒 學 校) have 延 長 時 間 服 務?  Thanks.
‹ 上一主題|下一主題