用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳有哪些好的幼稚園?
go

將軍澳有哪些好的幼稚園?

我住係將軍澳中心,想囡囡2011年讀k1,有冇人知區內有哪些好的幼稚園?自己剛搬到將軍澳不久,連有哪些幼稚園都唔知道,可以給點意見嗎?

回覆 1# Pphoebe 的文章

我大女在保良局易澤峯讀K2 , 雖然這所學校有点出名... 但本人在這2年來看, 不太好. 反而, 我細女在梁省德(在尚德)讀紧N班 , 整体都算好. 老師有愛心, 校長很用心去了解每個學生. 學校亦很配合家長需要. 其实這間學校是無心之下, 比我細女入到. 好好彩.

回覆 2# DKiu 的文章

謝謝你!請問有沒有OPEN DAY的?都想去了解一下呢!

原帖由 Pphoebe 於 10-6-11 23:38 發表
我住係將軍澳中心,想囡囡2011年讀k1,有冇人知區內有哪些好的幼稚園?自己剛搬到將軍澳不久,連有哪些幼稚園都唔知道,可以給點意見嗎?

Hello 你好, 我們是街坊, 我住唐明苑的o 讀甚麼幼稚園要視乎你會不會有 long term plan, I mean 方便日後入小學更長遠是去到中學, 因將軍澳是95區, 好的英文中學暫時很小o 因此,我的女兒自幼稚園開始已是垮區上幼稚園, 而現在讀1年級O  如果你是不在意這個問題, 可考慮德寶 幼稚園 (寶盈), 但現在我不肯定這間幼稚園能否申請學卷o
該校老師很好, 學的東西亦很多元化, 小朋友會很開心o

我個人黎講...覺得新寶城翠茵好好...我個囡而家讀緊佢地PN...不論老師同啲姐姐都好好...個校長就cool啲..不過佢好有心辦學...仲得閒搞啲免費講座俾家長點樣認識小朋友同教小朋友...可惜我地一心同個囡讀去九龍塘學校...又有九龍塘學校收咗K1...唔係我會繼續俾阿囡讀上去...
而且佢地課程區內都唔差...佢日日都有英文同普通話堂...不過學費就貴啲...呢樣要concern下

原帖由 呀Bow 於 10-6-14 00:51 發表

Hello 你好, 我們是街坊, 我住唐明苑的o 讀甚麼幼稚園要視乎你會不會有 long term plan, I mean 方便日後入小學更長遠是去到中學, 因將軍澳是95區, 好的英文中學暫時很小o 因此,我的女兒自幼稚園開始已是垮區上幼 ...

我都有考慮我女兒日後升小學的問題,但現在咁細個跨區上學會唔會好辛苦呢?德寶也有了解過,可惜沒有學卷...再加其他雜費,開支都幾大。

原帖由 lenny1130 於 10-6-14 01:28 發表
我個人黎講...覺得新寶城翠茵好好...我個囡而家讀緊佢地PN...不論老師同啲姐姐都好好...個校長就cool啲..不過佢好有心辦學...仲得閒搞啲免費講座俾家長點樣認識小朋友同教小朋友...可惜我地一心同個囡讀去九龍塘學校 ...

謝謝你意見,我都有聽人說過翠茵不錯。

醒目開學勳章

how about 聖安德肋幼稚園 and 救世軍明德幼稚園, 邊間好D?

囡囡N班讀過尚德的梁省德, 好好, 老師剛柔並重,對一些頑皮的細路好有方法, 可以改善他們專注力和行為, 大可以放心. 而k1她轉了去青衣商會,因為口碑好d,又近家多d(我住蔚藍),而一直都無考慮私校或英普班,因實際成效不大,青衣商會老師好好,每日都會交代發生的事,留意學生的強項並加以培養,我相信我無選錯.

我之前都考過聖安德助和救世軍慶恩,因為兩間口碑都不錯,而且都考到入上午班,而本身係教徒,經多番考慮後,決定青衣商會.

我想問下將軍澳廣場比諾幼稚園好唔好?

原帖由 FannyChoy 於 10-9-13 13:13 發表
我想問下將軍澳廣場比諾幼稚園好唔好?

我囡囡來緊11月返比諾既N1, 我去過學校睇過環境都唔錯 ! 亦聽個有家長講佢個小朋友係度讀緊N1 佢話老師好好,佢個小朋友亦好開心,  佢個仔來緊K1會繼續讀上去! 而我諗住N1就搵屋企附近既比囡囡讀,到K1先出外讀 ! 我之前都SEARCH個幾間你地都可以參考下:
- 比華利幼稚園 ( 學費+雜費要$2700.- 但要坐校車,所以唔選擇)
- 德寶 ( 學費+雜費差不多要$3000.-比較貴)
- 翠茵新寶城(學費唔得係幾多勒..要$3000.-幾以上)

My son was studying in Greenville PN (新都城)international class last year and both my husband and I and even my son loves this school alot.  they are very caring and is able to understand the character of each student (because they are not a big class).  The NAT teaching my son is a Philippino (my maid told me) but she was extremely good.

Thought my son has already changed to another kinder for K1 in Kowloon Tong, I still think that this is a very good school which is worthwhile for u to consider if u really dont want your kid to travel all the way to Kowloon Tong to study.

(
原帖由 cincin_ko 於 10-9-8 14:29 發表

Hi Lenny1130,
Congratulations!! Your daughter can study in Kln Tong your favourite kinder!
I am going to apply Greenville PN international class as well but just wonder 新寶城or 新都城?
Did your gir ...

我都好想知,但好似見個個問既,必有人答既,好似全部都係九龍塘xx名校丫等等
攪到其他學校好似....無comment

我囡囡都報左比華利和比諾,但我都唔知邊間好 ?

garykokk, 多謝你的資料! 聽人說粱省德ok, 學費平點...呢間好唔好?