用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴一問,唔該!
go

買小提琴一問,唔該!

小朋友6歲學咗5個月,第一位老師叫買1/2,琴放上去同手一樣(手伸到直),手撐包唔到"蜗牛",後換咗呢位老師(前老師成日調堂一個月上唔到一堂先無奈被逼而換)又話應該去買1/4要手包到"蜗牛"先得,琴日去通利又話1/2只可用一個月,宜家已可用1/4, 因為學不到半年就咁不順利(因為換老師對小朋友唔好),基於兩位老師的話相差太大先又惊買錯,有無人可以俾意見到底使唔使再買1/2的琴,以乜嘢標準買啊?
好煩好惊買錯害咗小朋友啊!幫下我唔該.

另想請教8月考鋼琴二級,要注意d乜嘢?易唔易考啊?

以你小朋友的情況, 應該用1/4會好些, 因為你說用1/2的琴, 就算申直手仔都不能包著琴頭(蝸牛), 正常是要包到, 因為一按弦的時候手踭是有些屈曲的, 至於何時才需要轉用更大size的琴(例如 1/2) 就需看你小朋友的成長情況~~如再有問題,可pm我,我樂於解答在音樂方面的種種疑問@_@

至於鋼琴考試問題,我想知你學了多久??

真係好多謝你地啊!

咁即要買過小提琴,通利各D好唔好?因為中心買可以平一百蚊.但買咗又會唔會好似通利講用一個月到(以正常小朋友成長程度來計)?

鋼琴K2暑假開始學,今年校際一級比賽拿優良,報咗8月考二級,但見老師成半年都係指正佢各三首歌同考試的嘢,想睇下做家長可以點幫佢或者佢練琴時點幫佢,期望考試拿到個好成績,咁今年9月可以輕鬆D上小一.

原帖由 kittymam 於 10-6-14 09:43 發表
小朋友6歲學咗5個月,第一位老師叫買1/2,琴放上去同手一樣(手伸到直),手撐包唔到"蜗牛",後換咗呢位老師(前老師成日調堂一個月上唔到一堂先無奈被逼而換)又話應該去買1/4要手包到"蜗牛"先得,琴日去通利又話1/2只可用一 ...

原帖由 kittymam 於 10-6-14 09:43 發表
小朋友6歲學咗5個月,第一位老師叫買1/2,琴放上去同手一樣(手伸到直),手撐包唔到"蜗牛",後換咗呢位老師(前老師成日調堂一個月上唔到一堂先無奈被逼而換)又話應該去買1/4要手包到"蜗牛"先得,琴日去通利又話1/2只可用一 ...

Kittymam,

Please check PM.

JJ_Mom
:-D

原帖由 kittymam 於 10-6-14 11:33 發表
真係好多謝你地啊!

咁即要買過小提琴,通利各D好唔好?因為中心買可以平一百蚊.但買咗又會唔會好似通利講用一個月到(以正常小朋友成長程度來計)?

鋼琴K2暑假開始學,今年校際一級比賽拿優良,報咗8月考二級,但見老師成 ...

不用客氣,
其實小朋友學小提琴等一類因為成長,而經常換樂器大小是比較不方便的,但為小朋友未來著想,無法子啦!!至於買琴方面,如果tomlee平一百,又合乎到你的預算,都無乜意見,

其實在技巧上的問題你要問返你的鋼琴老師,因外人不能明白小朋友的進度,但可以提供一些考試的小貼事,
在考試過程中,小朋友要注意禮貌,講早晨午安唔該等,令考試老師加深良好印象,考試時要令小朋友覺得環境輕鬆一些!!

後日有個免費音樂課程講座,你可以試下同小朋友去聽下,順便問下導師你小朋友關於小提琴及鋼琴上的疑問~~~當端午節親子活動都好!!有興趣睇睇以下,
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2209761&extra=page%3D1