用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 身邊多唔多人借地址抽中第一志願
go

身邊多唔多人借地址抽中第一志願

實在不吐不快, 自己住該區就抽唔到, 但見到不止一個人借地址抽中第一志願, 還大講風涼話, "唉!真係唔知搬唔搬好呢!"

有人借地址抽中maryknoll
原帖由 o^^o 於 10-6-13 22:21 發表
實在不吐不快, 自己住該區就抽唔到, 但見到不止一個人借地址抽中第一志願, 還大講風涼話, "唉!真係唔知搬唔搬好呢!"

I know one of my friends also bingo in Maryknoll this year!

原帖由 hinhin2828 於 10-6-13 23:38 發表
有人借地址抽中maryknoll  

上年我朋友女兒住將軍澳都入咗Maryknoll,佢一時同人講話2nd round誇區第二choice抽中,重話第1st Choice是揀聖家,之後又向其他人講話呀女叻係考入的,當我地傻!

我都係識個FRIEND, 租地址, 立即信天主教, 個大女當然BINGO左啦....又係MARYKNOLL, 唔知點解, 呢間小學咁多人都係唔係正途而入, 唔知佢地本身知唔知既呢??

我識有幾個都唔係住41網,又唔係信天主教,都係2nd round入咗Maryknoll。可能41網多是低密度住宅,Maryknoll P1又多學位,中獎機會大?

This kind of cheating happens every year. Unless we to to 舉報, otherwise, there seems no way to avoid / control.

舉報又有咩用?
我們又不是要把孩子學位取消,
攞番出來抽過

我真係住41網,抽唔到瑪利諾,好好彩抽到第二志願九龍聖家,難為有d同學仔抽到另一網既學校.......唉,借地址就抽到,真係住呢區又派咗間九唔搭八既學校,有時真係睇彩數

It is scary to imagine what kind of kids would the children of these parents become!!! I definitely do not want my kids to have such classmates and grow up in such unrealistic and materialistic environment!! No doubt the quality of the school is commendable, I only have doubt on the quality of the students there ....

原帖由 kcityma 於 10-6-14 10:43 發表
我真係住41網,抽唔到瑪利諾,好好彩抽到第二志願九龍聖家,難為有d同學仔抽到另一網既學校.......唉,借地址就抽到,真係住呢區又派咗間九唔搭八既學校,有時真係睇彩數 ...

醒目開學勳章

點解無用?可以以儆效尤!難為有啲小朋友,明明住係個一區,甚至係喺心儀學校隔離,偏偏比借地址者霸咗個位,搞到要搭一輪車至可以返學。

原帖由 yaulinda 於 10-6-14 09:19 發表
舉報又有咩用?
我們又不是要把孩子學位取消,
攞番出來抽過

Yes, so many. Around 30% families doing such things (my friends I know).

原帖由 o^^o 於 10-6-13 22:21 發表

我都見唔少,但不會舉報,始終小朋友是無辜的,害了他又有誰忍心呢?
無知是福

其實係政府特登默許人咁做, 佢如果有心杜絶, 只要改變提交文件種類,例如租約,差餉之類就得啦!
所以出聲冇用, 咁如果去平機會投訴又得唔得呢?舉報要咩資料?我都唔知佢個小朋友叫咩名

醒目開學勳章

咁又未必係害咗小朋友,佢地可以就近入學唔駛山長水遠,可能仲開心。如果佢能力okay,第二年都可以轉讀更適合嘅學校。覺得受害嘅係家長多啲,不過出得嚟借地址,都預咗會有今日啦。

原帖由 brian61950 於 10-6-14 12:02 發表
我都見唔少,但不會舉報,始終小朋友是無辜的,害了他又有誰忍心呢?

醒目開學勳章

市民如懷疑有家長以虛假住址替其子女申請小一入學,可致電學位分配組的熱線電話:2832 7700向教育局舉報。

(教育局資料:http://www.info.gov.hk/gia/general/200909/24/P200909240114.htm)

原帖由 o^^o 於 10-6-14 12:06 發表
其實係政府特登默許人咁做, 佢如果有心杜絶, 只要改變提交文件種類,例如租約,差餉之類就得啦!
所以出聲冇用, 咁如果去平機會投訴又得唔得呢?舉報要咩資料?我都唔知佢個小朋友叫咩名 ...

醒目開學勳章

三成咁得人驚?!!

原帖由 ac321 於 10-6-14 11:49 發表
Yes, so many. Around 30% families doing such things (my friends I know).

回覆 13# dlmcdlcl 的文章

租地址.......what's wrong with that??   I don't think it is a problem.  If they can afford $$.

我住九龍城,也失敗

It's not about $$$ - it's about "cheating"! The one thing we don't want our kids to learn... or maybe that's ok with some parents???

原帖由 To_Ma 於 10-6-14 13:46 發表
租地址.......what's wrong with that??   I don't think it is a problem.  If they can afford $$.