用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一預備班 - 只分享, 不作介紹
go

小一預備班 - 只分享, 不作介紹

醒目開學勳章 王國長老

舊年一心諗住唔想囡囡成個暑假懶懶閒, 就同佢搵左小一預備班.

個預備班中英數全部齊晒, 全部都係做卷, 當中有無教點運用真係唔知, 派返黎時見到有做過, 叫做 ok.

中文就真係同佢做下作句, 閱讀理解呢 d. 英文主力係 grammar 多, 都有教數目同月份既串法. 數學類似小一上學期既野, 都有教下乘數表.

個 course 我係返一至五, 每日上兩個專科同一個興趣班, 等佢唔使剩係死讀死學.

其實上完有後悔, 就係某部份野佢學左有記憶, 到小一開學後上堂唔專心, 因為佢學左 d, 跟住各科既投訴就黎 lu.

所以上小一預備班係咪必須, 真係要各位自己諗下, 若果而家有上開專科既就繼續上, 除非你地小朋友真係讀一間課程好深既小學, 先至好去諗讀預備班.

因為呢一年既暑假, 係小朋友最無負擔既一年, 到小朋友升上小學後, 每年暑假都有大量暑期作業要做, 變左可以去玩既時間小左, 所以呢個最無憂既暑假等小朋友玩得開心 d 重好.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

至於今年報讀既 "EAC", 有家長估到我係報邊間, 你地自己上返網頁搵喇~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Hi miriam,

你所講嘅EAC好似只係比小三至小六讀播,你個女上小二都可以咩?

多謝你嘅分享.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 kiu-mummy 於 10-6-9 22:53 發表
Hi miriam,

你所講嘅EAC好似只係比小三至小六讀播,你個女上小二都可以咩?

多謝你嘅分享.

咁岩夾到人開班, 所以佢呢班會係岩囡囡程度.

小 一, 有咩好介紹呢.

原帖由 miriam 於 10-6-9 23:20 發表

咁岩夾到人開班, 所以佢呢班會係岩囡囡程度.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 LILY媽咪 於 10-6-9 23:59 發表
小 一, 有咩好介紹呢.

好難介紹, 貴到成 $3xx 堂讀過, 平到唔過 $100 又讀過, 就算到而家都重係摸索中, 暫時見到有進步, 叫做安心 d 咋.

好的話, 貴都可接受.

阿女恆常的都學公文, 英, 數, 另有外國老師教的grammer班, 彈琴, 畫畫, 但暑假有幾日無野搞, 咪諗緊比她玩定上小一預備班好, 好過係屋企無聊聊咁, 同姐姐玩囉.

見妳講囡囡學得幾好, 咪問吓.

原帖由 miriam 於 10-6-10 08:14 發表

好難介紹, 貴到成 $3xx 堂讀過, 平到唔過 $100 又讀過, 就算到而家都重係摸索中, 暫時見到有進步, 叫做安心 d 咋.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 LILY媽咪 於 10-6-10 09:39 發表
好的話, 貴都可接受.

阿女恆常的都學公文, 英, 數, 另有外國老師教的grammer班, 彈琴, 畫畫, 但暑假有幾日無野搞, 咪諗緊比她玩定上小一預備班好, 好過係屋企無聊聊咁, 同姐姐玩囉.

見妳講囡囡學得幾好, 咪問吓.
...

剩低既時間不如學下游水或者去行館 (科學館呢 d).

舊年我囡囡最開心就係行館, 實在太多野睇, 搞到佢叫我幫佢係預備班請假......

我當然想帶囡囡周圍去, 趁暑假好好 enjoy假期, 不過我係 working mami, 想但做不到呢, 唯有揀些活動在閒日, 給囡囡享受埋個這個 summer,  prefer 都係家附近的啦, 游水都會, 諗緊一對一, 多數會在 weekend 學, 我地都有全年証 (館), 但實際都唔係成日去到.

原帖由 miriam 於 10-6-10 09:44 發表

剩低既時間不如學下游水或者去行館 (科學館呢 d).

舊年我囡囡最開心就係行館, 實在太多野睇, 搞到佢叫我幫佢係預備班請假......

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 LILY媽咪 於 10-6-10 10:13 發表
我當然想帶囡囡周圍去, 趁暑假好好 enjoy假期, 不過我係 working mami, 想但做不到呢, 唯有揀些活動在閒日, 給囡囡享受埋個這個 summer,  prefer 都係家附近的啦, 游水都會, 諗緊一對一, 多數會在 weekend 學, 我地 ...

我囡囡可能精力過盛, 要求游水同跆拳加堂, 一星期游三日水同玩兩日跆拳.....而家係佢自己唔比自己抖, 變左我都要四圍走

我老公都叫我今年 唔好幫阿女報太多 summer course 好好比佢enjoy埋last1年, 下年讀左小一 sumemr都唔得閒
原帖由 miriam 於 10-6-10 10:47 發表

我囡囡可能精力過盛, 要求游水同跆拳加堂, 一星期游三日水同玩兩日跆拳.....而家係佢自己唔比自己抖, 變左我都要四圍走

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ShinTeresa 於 10-6-14 14:36 發表
我老公都叫我今年 唔好幫阿女報太多 summer course 好好比佢enjoy埋last1年, 下年讀左小一 sumemr都唔得閒  

我舊年咪係成日走堂同個女去玩, 慶幸個間補習社又俾我將 D 錢保留返, 用黎扣其他興趣班, 唔係個女真係多得我唔少