用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 同時註冊幾間直資???
go

同時註冊幾間直資???

請各位有經驗的家長分享一下
想問問, 直資學校間間註冊都唔一樣日期, 如果第一間直資收了, 而我又去註冊了, 那麼能否去考第二間呢?
如果去考第二間, 好運地, 又收左, 咁我又覺得第二間比
較心儀, 那麼應該怎做呢?
請各位幫忙一下解答

醒目開學勳章 王國長老

你註冊第一間時, 就要簽UNDERTAKING放棄政府派位

之後再註冊第2,3,4間都無所謂, 政府無監管亦無咩小一留位証果D (當然要破費喇 )

不過作為一個負責任既家長, 希望盡早作出決定, 放返個位出黎俾其他有需要既小朋友

原帖由 waiman222 於 10-6-14 12:28 PM 發表
請各位有經驗的家長分享一下
想問問, 直資學校間間註冊都唔一樣日期, 如果第一間直資收了, 而我又去註冊了, 那麼能否去考第二間呢?
如果去考第二間, 好運地, 又收左, 咁我又覺得第二間比
較心儀, 那麼應該怎做呢?
請 ...

直資係接受政府資助=政府購買學位, 所以是不能一人佔幾個位的。

樓主即使可以註冊幾間, 資料上到中央註冊組會被發現重複註冊, 屆時政府會出信要家長決定揀一間, 而同時亦會抄送比各有關學校, 讓校方知道有可能會少一名學生。
[

醒目開學勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-14 14:53 發表
直資係接受政府資助=政府購買學位, 所以是不能一人佔幾個位的。

樓主即使可以註冊幾間, 資料上到中央註冊組會被發現重複註冊, 屆時政府會出信要家長決定揀一間, 而同時亦會抄送比各有關學校, 讓校方知道有可能會少 ...

如果政府有咁做就好o勒~~~ 事實係係政府只會compare 參加政府派位 vs 直資/私校收生名單. 如果已經有直資收o左, 政府派位資格就會被取消, 而如果已經有私校收o左, 政府會去信通知私校, 有d私校會要求申請人放棄大抽獎, 有d就冇限制. 之不過政府係唔會理你有幾多個直資或私校位o係手, 直到9月都唔會理...... 所以有d人hold 幾個位hold到9月開學, no show 就算.....

原帖由 Geni 於 10-6-14 15:23 發表

如果政府有咁做就好o勒~~~ 事實係係政府只會compare 參加政府派位 vs 直資/私校收生名單. 如果已經有直資收o左, 政府派位資格就會被取消, 而如果已經有私校收o左, 政府會去信通知私校, 有d私校會要求申請人放棄大 ...

請問有否團體或個人已向政府反映此情況呢?
若有多間私校學額尚可接受,個直資係接受政府資助,為何會有人可以佔有多個學位?

原帖由 Gogojuly 於 10-6-14 15:49 發表

請問有否團體或個人已向政府反映此情況呢?
若有多間私校學額尚可接受,個直資係接受政府資助,為何會有心可以佔有多個學位?

i want to know too???

多謝各位的解答, 其實小朋友還未考小學, 但因為對升小認識唔多清楚, 亦有好多問題, 所以才問問各位有經驗的家長.
收到大家的回答, 令我獲益良多, 謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

你唸得佢地太完善了
當時我女係直資waitlist, 我都好心急想知幾時有位, 想知你assume既情況唔會唔發生(即唔可以hold多過一個直資位)
果位edb職員係答我"教統局無硬性規定", 即係話之你!

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-14 02:53 PM 發表

樓主即使可以註冊幾間, 資料上到中央註冊組會被發現重複註冊, 屆時政府會出信要家長決定揀一間, 而同時亦會抄送比各有關學校, 讓校方知道有可能會少 ...