用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 第一屆334, 大學點收生
go

第一屆334, 大學點收生

我只知中英數通要有3322, 咁係唔係分數越高越容易入到第一選擇? 萬一通識唔達標而其他科都考到5級, 咁係唔係都冇咗張大學入場券?

通識呢科真係好難讀, 教署成日話冇model answer, 但我覺得好睇個marker點改你份券, 阿仔話最怕就係呢一科.

原帖由 cocomints 於 10-6-14 15:42 發表
我只知中英數通要有3322, 咁係唔係分數越高越容易入到第一選擇? 萬一通識唔達標而其他科都考到5級, 咁係唔係都冇咗張大學入場券?

通識呢科真係好難讀, 教署成日話冇model answer, 但我覺得好睇個marker點改你份券,  ...

我諗係好似而家咁, 中、英、2 AL 合格先符合入學資格。
(334) 大部分大學入學要求:四個核心科目 + 一個選修科目合格,港大及教院則要求四個核心科目 + 兩個選修科目。

即係通識不合格,等於不合入大學資格。

醒目開學勳章

原帖由 蘇太 於 10-7-12 12:05 發表

我諗係好似而家咁, 中、英、2 AL 合格先符合入學資格。
(334) 大部分大學入學要求:四個核心科目 + 一個選修科目合格,港大及教院則要求四個核心科目 + 兩個選修科目。

即係通識不合格,等於不合入大學資格。 ...

蘇太,

我反而想知...佢講嘅3322會唔會好似而家D大學收生咁有條式計出黎...定係學生係高考取得3322嘅分數就得(唔好意思...我有點混亂)

原帖由 慧妮會員 於 10-7-12 16:04 發表

蘇太,

我反而想知...佢講嘅3322會唔會好似而家D大學收生咁有條式計出黎...定係學生係高考取得3322嘅分數就得(唔好意思...我有點混亂)

慧妮:
3322 是指水平參照個等級 -
中文 level 3
英文 level 3
數學 level 2
通識 level 2

等級總共分為 5**,5*,5,4,3,2,1
唔記得有冇 U

醒目開學勳章

原帖由 蘇太 於 10-7-12 16:44 發表

慧妮:
3322 是指水平參照個等級 -
中文 level 3
英文 level 3
數學 level 2
通識 level 2

等級總共分為 5**,5*,5,4,3,2,1
唔記得有冇 U

哦...原來都要水平參照...
多謝蘇太...

原帖由 慧妮會員 於 10-7-12 22:23 發表

哦...原來都要水平參照...
多謝蘇太...

其實根本無可能 3322 會入到想入既學系

原帖由 2bzmummy 於 10-7-13 09:44 發表

Of course, it's the min. requirement. Just like 14 pts for 6 subjects in HKCEE, the chance get into university also very slim.

醒目開學勳章

原帖由 2bzmummy 於 10-7-13 09:44 發表

同感, 呢個只係最低要求 ~

簽名被屏蔽