用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田馬鞍山 主風VS靈糧VS禧年選擇邊間小學好呢? 急!!!急 ...
go

沙田馬鞍山 主風VS靈糧VS禧年選擇邊間小學好呢? 急!!!急!!!

我仔系升四插班生, 考左三間學校,
主風,靈糧,禧年, 結果三間都錄取我仔.
我好頭痛, 選擇邊一間好呢? 有沒有家長建議呀...

有沒有仔女是這三間學校的家長, 麻煩提供意見.
萬分感謝.

HI FLORA_Yu, 其實你選le 2間學校去參加插班生筆試, 都應係你自己o既心水學校, 既然2間都收你小朋友, 噉我會選擇邊間近自己屋企...

原帖由 flora_yu 於 10-6-14 13:27 發表
我小朋友呢幾日參加了靈糧&禧年升四年班插班生筆試, 今日收到兩個學校通知錄取我小朋友, 請問這兩間如何選擇好些呢?
有沒有仔女是這兩間學校的家長, 麻煩提供意見.
萬分感謝. ...

醒目開學勳章

選禧年啦!

禧年派位及程度較好。

原帖由 flora_yu 於 10-6-14 13:27 發表
我小朋友呢幾日參加了靈糧&禧年升四年班插班生筆試, 今日收到兩個學校通知錄取我小朋友, 請問這兩間如何選擇好些呢?
有沒有仔女是這兩間學校的家長, 麻煩提供意見.
萬分感謝. ...

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 10-6-14 14:49 發表
HI FLORA_Yu, 其實你選le 2間學校去參加插班生筆試, 都應係你自己o既心水學校, 既然2間都收你小朋友, 噉我會選擇邊間近自己屋企...

Agree X2 , 至少可以慳d時間做其他野.

THX .,. KM1357

原帖由 km1357 於 10-6-14 17:04 發表

Agree X2 , 至少可以慳d時間做其他野.

感謝各位熱心家長的提議.....

我呢兩日又收到聖公會馬鞍山主風和保良侷雨川的入學考試通知, 還有一間是沙田官立小學,  再加上禧年和靈糧已經收到錄取通知, 我都不知道如何選擇了, 其他三間學校還需要去參加考試嗎? 麻煩有人可以提供到意見..感謝.

原帖由 flora_yu 於 10-6-16 22:32 發表
我呢兩日又收到聖公會馬鞍山主風和保良侷雨川的入學考試通知, 還有一間是沙田官立小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08,  再加上禧年和靈糧已經收到 ...

我好似答過你。。。。。。
如果間間都收:
主風>沙小>禧年>雨川>靈糧
純個人意見同幾個現時家長建議。

我個仔在禧年讀左六年,今年升中啦﹗我地都好滿意。
禧年係行精英制,三﹑四年級將成績好的平均分去A﹑B班,其餘去C﹑D班,五年級將成績最好分去A,跟住去B,C﹑D班冇分。六年級原班升,有些家長喜歡精英制,有些不喜歡。

原帖由 蔡奈子 於 10-6-19 15:33 發表
我個仔在禧年讀左六年,今年升中啦﹗我地都好滿意。
禧年係行精英制,三﹑四年級將成績好的平均分去A﹑B班,其餘去C﹑D班,五年級將成績最好分去A,跟住去B,C﹑D班冇分。六年級原班升,有些家長喜歡精英制,有些不喜歡。 ...

禧年近年升中算唔錯,2009年:
#448  浸信會呂明才中學 3
#458 聖母無玷聖心書院  2
#459 沙田蘇浙公學  6
#445  宣道會鄭榮之中學  2
#547  德信中學  4
#460  天主教郭得勝中學 6
#467  五旬節林漢光中學  6
#471  沙田培英中學 7
#472  聖公會林裘謀中學  12
#473  聖公會曾肇添中學  8
#476  沙田崇真中學  2
#  林大輝中學  1
#  浸會大學附屬黃錦輝中學  1
可能係近啦,年年最多都仍然係升隔離嗰間Band2中;反而差ge就幾派得幾差吓,反映左你講ge精英班制度;學校集中谷晒2班精英。。。。。。唉!
隔離間Band2 中中學都係一樣,A、E兩班精英,其餘就自生自滅;今年仲話開一班英文添,大大隻字掛 Banner出黎。我諗e種情況普遍存在係偏遠少少ge學校,學校要生存就要集中資源,做到好成績之後先可以爭取多D嘢。。。。。

醒目開學勳章

原帖由 pineapple0983 於 10-6-20 10:49 發表

禧年近年升中算唔錯,2009年:
#448  浸信會呂明才中學 3
#458 聖母無玷聖心書院  2
#459 沙田蘇浙公學  6
#445  宣道會鄭榮之中學  2
#547  德信中學  4
#460  天主教郭得勝中學 6
#467  五旬節林漢光中學  6
#471  沙 ...

以前我都覺得分精靈班唔好, 好似張學生分等級, 不過呢兩年我又開始覺得真係有需要. 好似呀仔講, 有d同學聽唔明, 老師用左好多時間再教/講課文, 佢同另一班同學就覺得悶.
又我去過家長會(派成績表果日), 見有部份家長同其他同學, 比我感覺到有部份學生資質真係比較差, 真係需要多d時間去學習.
呀仔讀左兩年禧年, 對我地都會講返上課情況, 反而我覺得呢間學校對資質'差'既學生支援唔錯, 資源亦好多, 呢方面我會比好正面評價, '因材施教'我本人好支持.  我亦見高年級'C/D'班 d 學生, 佢地都讀得好開心下.

至於對資質較好既學生, 暫時我又唔覺特別'谷', 可能本身小二課程已經教快一個學期, 同其他學校差不多 (好多名校都係咁既進度), 而且我覺得佢地考試一d 都唔淺, 又唔係死背就可以攞高分.
我相信樓主所考慮果幾間學校, 無一間係唔'谷'd學生.

原帖由 km1357 於 10-6-21 09:53 發表

以前我都覺得分精靈班唔好, 好似張學生分等級, 不過呢兩年我又開始覺得真係有需要. 好似呀仔講, 有d同學聽唔明, 老師用左好多時間再教/講課文, 佢同另一班同學就覺得悶.
又我去過家長會(派成績表果日), 見有部份 ...

你可唔可以講吓禧年點樣支援一D跟唔上ge小朋友呢?

醒目開學勳章

原帖由 pineapple0983 於 10-6-21 10:29 發表

你可唔可以講吓禧年點樣支援一D跟唔上ge小朋友呢?

係小一入學前, 佢地會有個'入學適應'班, 其中我相信佢地已經記錄各學生既能力, 到開學後會個別通知家長, 問下佢地會唔會比小朋友放學後留校'功課輔助'.
就算平時既功輔堂, 老師都會留意佢地多d.
對於學習比較遲緩既同學, 佢地d功課會有少少分別, 要求會低些,令佢地成績唔會相差太遠, 打擊小朋友既自信心, 就算同班同學都未必知, 減少標籤效應.

原帖由 km1357 於 10-6-21 11:33 發表

係小一入學前, 佢地會有個'入學適應'班, 其中我相信佢地已經記錄各學生既能力, 到開學後會個別通知家長, 問下佢地會唔會比小朋友放學後留校'功課輔助'.
就算平時既功輔堂, 老師都會留意佢地多d.
對於學習比較遲緩既 ...

如果做到咁,算唔錯喎!
咁ge措施,到幾年班先會停?

醒目開學勳章

我相信去到小一,小二. 呀仔下學期升小三, 到時已經分2組, 應該可以每班都有唔同進度.
其實樓主最好係學校放學時去睇下,觀察下d學生, 老師同校長, 咁好過聽人講.

我朋友有個小朋友讀培英中學(升中三), 佢話禧年上梨班同學係中一二讀得好輕鬆, 佢就讀得好辛苦先跟得上.

c﹑d 班同學在高年班都讀得開心,因為學校唔會標籤佢地,四班同學都相處好好。會分派好老師教c﹑d班,出外比賽機會均等,所以C﹑D班同學好多時攞奬,當然語文方面奬項就A﹑B班勁啦﹗精英班真係谷好多,要求高好多,個個好主動讀書,始終精英班唔同,升英中容易讀好多。

醒目開學勳章

原帖由 flora_yu 於 10-6-23 17:28 發表

十分容易啦, 最近果間就係最好.

YES, 既然3間都噉好, 就讀間最近個間啦 ..

原帖由 km1357 於 10-6-24 09:30 發表

十分容易啦, 最近果間就係最好.

醒目開學勳章

FLORA_YU,

不知道現在有否改變,但從我的記憶之中,我真係接受不到有些小學的英文呈分試之中,竟然仲有用英文默書分數來當作英文科的成份。

我建議您問下禧年及主風是否有這個情況。

原帖由 flora_yu 於 10-6-23 17:28 發表