用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聽天由命
go

聽天由命

考小一/派位, 就好似聽天由命一樣, 付出不代表有收成, 有很多人不用費力便有所得. 唉..........

各有前因莫羨人

我都係咁樣安慰自己

同意....

不要氣餒啊!現階段還可叩門嘛.
萬一.......打好底再插班.

原帖由 Longan 於 10-6-10 17:17 發表
考小一/派位, 就好似聽天由命一樣, 付出不代表有收成, 有很多人不用費力便有所得. 唉..........
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

考小一唔會聽天由命呀, 預左付出(上)起碼叫有D自主權..........

原帖由 Longan 於 10-6-10 05:17 PM 發表

原帖由 brian61950 於 10-6-10 17:34 發表

對呀,二年班開學時又會發現大 "doubt"亂。

前年同樓有個高主教去咗軒小,另一個啱啱調轉,結果套冬季校服交換着,豈笑又感人。

所以,無論現在花落誰家,最緊要做好自己,更好機會隨時可能出現。

插班更看彩數, 幾得都要有位, 變數比考小一更加大

自問孩子和自己都付出很多努力, 目的只為找一間孩子喜歡&性格適合的學校, 不是為入名校, 理性告訴我不要upset & give up, 但還是很無奈, 孩子的upset 令我很痛很痛!!!!

[quote]原帖由 brian61950 於 10-6-10 17:34 發表

參與過呢個遊戲既家長都會知道壓力有幾大, 我覺得真係好靠運, 有邊個家長唔想自己既子女派到好學校, 個個都要第一志願邊會咁理想呀!? 唯有安慰自己&放鬆d啦!
我有個朋友放左好多心機落小朋友度, 點知咩野私校都唔收, 派到d不知名既小學, 我覺得佢仲慘, 希望都無晒~

原帖由 MaggieHei 於 10-6-10 17:20 發表
各有前因莫羨人

我都係咁樣安慰自己

回覆 9# purplechung 的文章

我小朋友個同學超naughty, 唔得 and 無禮貌, 入佐dbs. 仲有什麼可以講! 公平?????????

又唔可以咁講.

考入 dbs 是要 in 2 次. 2nd in 是2選1個學生. 佢入到第2 round 都好叻仔.

始終. dbs 是考入去, 唔似大抽獎. 都好難說是否公平啦.

原帖由 Longan 於 10-6-14 09:04 發表
我小朋友個同學超naughty, 唔得 and 無禮貌, 入佐dbs. 仲有什麼可以講! 公平?????????

簽名被屏蔽

原帖由 Longan 於 10-6-11 09:23 發表
插班更看彩數, 幾得都要有位, 變數比考小一更加大

自問孩子和自己都付出很多努力, 目的只為找一間孩子喜歡&性格適合的學校, 不是為入名校, 理性告訴我不要upset & give up, 但還是很無奈, 孩子的upset 令我很痛很痛 ...

認同..........

如果你認識那孩子, 我肯定你不會有以下的想法!

原帖由 MaggieHei 於 10-6-14 09:54 發表
又唔可以咁講.

考入 dbs 是要 in 2 次. 2nd in 是2選1個學生. 佢入到第2 round 都好叻仔.

始終. dbs 是考入去, 唔似大抽獎. 都好難說是否公平啦.

仲要去叩門, 都唔知佢點揀人IN, 超無奈! 唯有祈禱!及自己騙自己, "呢間"學校都係好嘅!
不過最唔抵係有D亞仔都NAUGHTY的家長見亞仔派到間好學校就好囂張, 仲要寸人哋派間學校差, 問人點解會派到哥間? HAHA! 我可以點答?!

聽聞, 佢地是鐘意收 d 串串地的學生...

原帖由 Longan 於 10-6-14 21:57 發表

絕對係........

學校選人時都唔知用什麼準則. 有時, 你幾好裝備你個小朋友都好似冇咩用. 因為如果你個profoilo 唔夠吸引, 佢又會少 d  機會. 佢未 warm up 夠, 又少 d 機會. 佢唔合老師眼緣, 又少 d 機會.

叩門真係仲講 luck多d...

原帖由 loveyingying 於 10-6-14 22:52 發表
仲要去叩門, 都唔知佢點揀人IN, 超無奈! 唯有祈禱!及自己騙自己, "呢間"學校都係好嘅!
不過最唔抵係有D亞仔都NAUGHTY的家長見亞仔派到間好學校就好囂張, 仲要寸人哋派間學校差, 問人點解會派到哥間? HAHA! 我可以點 ...

原帖由 Longan 於 10-6-14 21:57 發表

如果只係面試唔係抽入去,可能係你見唔到人地既優點吧?如果個小孩一無事處,唔通面試果d老師係盲既?冇理由佢地成日對咁多細路,都唔識分咩叫好同唔好,再唔係既話,就係家長問題.

我認為抽獎係認命,但面試唔夠人黎我覺得係抵輸,老實講,如果覺得自己小朋友犀利,間學校唔收係佢地唔識貨,損失係間學校.

我個仔當年叩門,係幾百人揀幾個果隻,我個仔毫無突出之處,但得咗,我都難以致信,後來讀讀下認識主任後佢講番點解揀我個仔,原來當日佢叫小朋友畫畫時,有人撞跌筆,一地都係,人人只顧畫好自己幅畫,只有我個仔上前幫那個小朋友執,仲執咗好耐。
有時真係要講下運氣的!

原帖由 mingb 於 10-6-15 02:21 發表

如果只係面試唔係抽入去,可能係你見唔到人地既優點吧?如果個小孩一無事處,唔通面試果d老師係盲既?冇理由佢地成日對咁多細路,都唔識分咩叫好同唔好,再唔係既話,就係家長問題.

我認為抽獎係認命,但面試唔夠人黎我覺得係抵輸,老 ...
wbmom

大抽奬真是十分殘忍的遊戲, 但裝備了小孩得益的始終是小孩, 應對好了, 學問好了, 也是好的,.

到扣門真的有用, 就算你為了她選了好幼稚園, 在扣門中亦有用...

人生長途賽, 先小輸亦可能是好事...