用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區這幾閒小學點揀,入來幫下手吧
go

91區這幾閒小學點揀,入來幫下手吧

胡素貞
培基
沙田官立小學
一呂
小朋友活潑得來性格傳統,好難選擇,叩緊幾閒。

这几间都有得in?
都是那句,收左先算。
假若全收,培基应该比较适合活泼型。

原帖由 DD仔 於 10-6-14 18:27 發表
这几间都有得in?
都是那句,收左先算。
假若全收,培基应该比较适合活泼型。

同意!
叩左番黎先慢慢揀;人哋都未收,做乜咁早花腦汁諗?

胡上已經收左啦,星期六要交書簿費,培基就聽日in,沙官下星期in,所以而家都差不多系時候諗喇。所以想聽下其他家長對尼幾間小學有咩睇法。沙官我就真系一D都沒idea,只知道有中學,其他唔了解。有沒人知道呀?

原帖由 Jocheng 於 10-6-14 23:03 發表
胡上已經收左啦,星期六要交書簿費,培基就聽日in,沙官下星期in,所以而家都差不多系時候諗喇。所以想聽下其他家長對尼幾間小學有咩睇法。沙官我就真系一D都沒idea,只知道有中學,其他唔了解。有沒人知道呀? ...

如果胡上收左,唔駛諗咁多,註左冊先,繼續見埋其它;如果間間都收,就跟番個小學排名去讀;係小朋友辛苦D遮,同埋輸DD錢;但為左小朋友將來,值得嘅!
取消註冊其實好簡單,有D小學甚至會退番錢比你。
最後補充小小,有兩樣你要考慮:
1) 交通-間學校近唔近?如果日日都來回1個鐘返/放學,6年加埋就好犀利;
2) 邊間學校個小朋友最鐘意?佢先係最終用家;起碼將來佢唔會埋怨你同佢揀間咁辛苦ge學校。
好似你咁,可以揀學校真係好幸運,要好好珍惜e個機會。

多謝你的意見,我會認真幫阿女選擇,其實培基機會好微,但我會帶個女去當個體驗機會。沙官就真的考慮緊去唔去啦,因爲位置幾不方便,除非真的好好啦,要再了解。

回覆 3# Jocheng 的文章

胡上收左, 已經是非常好,

原帖由 Jocheng 於 10-6-15 10:01 發表
多謝你的意見,我會認真幫阿女選擇,其實培基機會好微,但我會帶個女去當個體驗機會。沙官就真的考慮緊去唔去啦,因爲位置幾不方便,除非真的好好啦,要再了解。 ...

仲有一樣,可以諗遠少少,升中你想升邊間?
你講幾間都有唔同ge優先中學,沙官小部份可以升番沙官,但升唔到就。。。。
其實沙官小都唔算隔涉,當然就梗冇胡上咁方便啦。

看來你應該對呢幾閒小學都了解多過我,請問是否可以分享下你對幾閒小學的意見啊?

嘩!! 呢4間簡直係沙田之冠啦(純粹個人意見) , 如果4間都收你個小朋友 , 真係 "may"埋眼篤一間讀啦 .你個小朋友一定好叻wor , 如果係我都會揀最近屋企個間

小小意見,我仔當年扣胡上、培基都收.由於胡上收先,要交書簿費,我當年問過只交手冊+簿費己可留位.書可以遲一步買.結果我仔考到培基.我只損失了百多元胡上手冊+簿費而已.希望你好運.

原帖由 Jocheng 於 10-6-14 23:03 發表
胡上已經收左啦,星期六要交書簿費,培基就聽日in,沙官下星期in,所以而家都差不多系時候諗喇。所以想聽下其他家長對尼幾間小學有咩睇法。沙官我就真系一D都沒idea,只知道有中學,其他唔了解。有沒人知道呀? ...

唔好意思, 我仔想插p3, 住大水坑馬鐵付近,如禧年及胡上都收, 而亞仔都算可谷,記性唔錯,但做巧課易遊雲, 但考試算肯溫習個種, 唔知有無媽咪可給些意見?