用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 告知普通小學小朋友是自閉,需要提供什麽資料? ...
go

告知普通小學小朋友是自閉,需要提供什麽資料?

請問如果告知普通小學(入小一)小朋友是自閉,需要提供什麽資料嗎?
是不是有醫生證明就可以?
需不需要提供什麽評估報告之類的?

普通小學 , 即係無參加[新資助模式]/[全校參與模式的學校] !?!
如果小朋友在幼稚園階段係入左i位 / e位.
咁可以問返學校取評估報告 / 觀察記錄(profilio), 到時交比小學, 咪小學老師 / 社工就會比較清楚小朋友的情況.

如果幼稚園在i位 有跟開言語治療師, 可以請st在大約7,8月時比份報告你, 講返小朋友而家的語言程度. 屆時你自己copy一份keep file, 正本再交比學校.

原帖由 crystal媽咪 於 10-6-11 00:47 發表
普通小學 , 即係無參加[新資助模式]/[全校參與模式的學校] !?!
如果小朋友在幼稚園階段係入左i位 / e位.
咁可以問返學校取評估報告 / 觀察記錄(profilio), 到時交比小學, 咪小學老師 / 社工就會比較清楚小朋友的情況 ...

是屬於主流學校,但不知道是不是[新資助模式]/[全校參與模式的學校],請問怎麼查到這些學校的名單?

5月才找私人醫生診斷為自閉,之前不在香港。之前已報讀9月入學主流學校的小一,所以沒有所謂的I 、E位等。那怎麼辦?

你看看以下教育局的link, 是各區新資助模式的list,
你先找出小朋友學校的區域, 再看看是否在[新資助模式]名單內,
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=7396+&langno=2

[新資助模式]是教育局會比錢比學校, 而學校收左有特殊需要小朋友至有錢, 唔記得上限係最多比50萬 or 100萬.
一般言語問題 / 過度活躍及專注力不足 / 讀寫障礙大約一萬,
自閉症有1-2萬 , 話左比學校知小朋友有特殊問題,
學校同教育局就再檢視小朋友是否真係有需要.
因為有d小朋友 幼稚園讀i位, 但到小學如果已經追返,
就唔會再批錢比學校的.

咁該小學全校有好多特殊小朋友, 舉例收到10萬,
咁校方會視乎邊類型的小朋友多d, 就分配資源.
可以用黎請st(言語治療師)同小朋友做訓練,
or  邀請坊間機構到校做活動....  有d 用黎買教材 /
送老師受訓... (筆錢點用由校方決定)

所以如果可以盡快告知學校, 咁你小朋友至有支援.

至於[全校參與模式], 除非早幾年該小學用呢個模式,
否則大部份小學 都改用[新資助模式]了.
[全校參與模式]係每校有8位特殊需要學生就請一位資源老師返黎教佢地, 唔夠[新資助模式]咁靈活運用資源, 所以逐漸唔用呢個模式.

你抽時間看看你小朋友的學校是否列入名單內,
如果睇唔到 or 唔知點睇你再pm我, 有時間我幫你看看.
你小朋友5月看了醫生, 咁你copy個醫生報告比學校都okay, 另外有否在出面上st !? 可以加埋坊間的報告比學校的.

crystal 媽媽 :

宜家唔喺間間小學都有融合教育 ?咁呢d資助喺學校申請定教育局批呢 ?因為我今年9月要選小學...但我心儀嗰幾間都無呢類資助,我問過學校, 佢地話有撥款俾學校.....咁即喺點...我唔喺好明? 請妳幫我解答吓?thanks

原帖由 NemoFish 於 10-6-14 14:10 發表
crystal 媽媽 :

宜家唔喺間間小學都有融合教育 ?咁呢d資助喺學校申請定教育局批呢 ?因為我今年9月要選小學...但我心儀嗰幾間都無呢類資助,我問過學校, 佢地話有撥款俾學校.....咁即喺點...我唔喺好明? 請妳幫我解答 ...

的確唔係每間學校都有[新資助模式]/[全校參與融合服務]的, 如果是官立小學就多數有, 但直資 / 私立小學就多數無.

你心儀那幾間都無資助, 而學校話有撥款 ?!?!
咁應該係[新資助模式]喎!!  你有否在教育局的link
看到學校的名字呢 !!?
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=7396+&langno=2

因為如果學校無支援/無服務, 你同唔同學校講小朋友的情況都係一樣的, 而且盡早講, 盡早安排服務.

如果唔介意, 你 pm那幾間學校的名比我, 我再幫你看看.

已pm給妳....thank a lot

回覆 4# crystal媽咪 的文章

多謝你啊,我想PM你,但是試了很多次,都不成功。按王國里教的方法處理了電腦,還是不成功。。。只有寫在這裡,希望你能看到。
我見到將讀的那間小學是屬於新資助模式的,那請問:
1、如果7月初和學校說可以嗎(因為他們那天有家長會),會否太遲?一般找學校的什麽人說比較好(校長、班主任還是其他)?
2、我小朋友是見私家精神科醫生的(好像挺出名的),他沒有報告給我啊,只是他對小朋友的觀察和問父母問題確診,然後定期去看他,是否需要他出份報告?是怎樣的報告?
3、現在有在私人機構做認知的訓練(不想等排期,要很久),開始訓練前做了IQ測試,這個報告有用嗎?需要給學校嗎?
3、我有幫我小朋友做ST,這個和進入小一有什麽關係嗎?

再次多謝你~!

原帖由 xixi1218 於 10-6-15 00:11 發表
多謝你啊,我想PM你,但是試了很多次,都不成功。按王國里教的方法處理了電腦,還是不成功。。。只有寫在這裡,希望你能看到。
我見到將讀的那間小學是屬於新資助模式的,那請問:
1、如果7月初和學校說可以嗎(因為他們那天有家長會 ...

在這裡說也沒有所謂, 最重要是你認為資料可以公開.
我習慣回覆左都會看看有否其他會員回應, 不過近日身體不適, 有時看了, 未必有精神即時回覆.

1. 7月家長會講沒有問題, 你先找班主任講(帶定報告正副本, 如有小朋友的st報告等都帶定, 問下佢是否需要再安排見社工 / 學校的負責老師),有d 學校會有支援小組 (間間學校可能名稱有不同, 有d叫支援核心小組),
or由班主任把資料自己pass 比社工.

2.即係私家的精神科醫生診斷小朋友為[自閉症] !?
一般心理學家 / 醫生都是同家長講的, 如出報告要比錢的, 有d要3千 / 以上. 如小朋友學校有支援, 咁交左報告會好d, 因為等學校發現 / 安排小朋友做評估, 跟住至比service, 咁就浪費左小朋友的寶貴學習時間. 心理學家 / 醫生的報告我沒有見過, 我只見過[智力測驗中心]比學校 / 家長的報告模式, 不過你找私家做的都可以的.
你同你的醫生講要比書面報告比學校, 佢應該知道怎樣寫的, 不過價錢就由佢定, 尤其你話佢係好出名.

3.做了IQ test , 就一齊在7月交比學校, 學校越多小朋友的近況資料, 越能得知佢的能力, 對將來set 訓練會準確好多.
因為小朋友上左小學時, 可能會有適應期, 初時可能對咁多陌生人(資源老師 / 不同科的老師 / 社工)都懼怕, 有時可能發揮不同應有的能力及水平, 可能老師們對他的能力 / 要求會減低. 有報告, 佢地會清楚一d.

4.你說小朋友有上st, 而你說學校[新資助模式], 因為如果你小朋友有[特殊學習需要], 參加左[新資助模式]的學校, 教育局會按該校收左幾多個有特殊學習需要的學生批錢比學校做service. 每個學生每年一萬 / 有d二萬.
如果你小朋友被評定有特殊學習需要, 而又需要做st.
咁學校會安排一d堂比小朋友上 (st), 我識有d 小朋友就個別上發音堂, 有d說句子 /輪流方面唔叻的就上小組, 幾耐一次由校方同st方面安排的.
如果你小朋友有語言訓練上的需要, 咁盡早比學校知道, 咁學校會安排囉 !!!! (講多少少, 一般上st堂, 都鼓勵家長出席, 因為上st堂唔會好密集, 教小朋友之餘, 同時教家長在屋企做家居訓練的, 不過間中唔得閒上都無問題)

希望能夠令你更加明白小學[新資助模式], 如有問題再pm我 / 在此回覆.

回覆 9# crystal媽咪 的文章

好多謝你的抽空回覆,希望你身體不適早日康復。

你認為智商70以上的自閉癥小朋友上主流小學是否適合?有醫生建議我可以嘗試入主流學校,也可以考慮讓他讀多一年幼稚園,而有言語治療師就叫我給他上特殊學校,說跟不上害了他。
我不想他上特殊小學,我想他自然按年齡讀小一。難道是一種奢望? 我怕我小朋友跟不上,上主流學校會自卑感重、給同學仔欺負或情緒失控或更多不良行為(我仔仔的不良行為暫時都比較少)。個言語治療師講到好像我把他放去普通學校是世界末日一樣。唉。。。。。

其實真是忐忑不安,無論作甚么決定,都很怕我的決定會害了他。。。

我昨天偶然在網上看到一家autism partnership school(APS)?
它專門針對自閉癥的學生,雖然都算特殊學校,但似乎不會什麽種類的特殊孩子都混在一起,是不是會好些?

我在幻想若可以通過這間小學的訓練,不浪費時間,又同時在學習和訓練,等孩子有能力進入國際小學,那我們就豁出去,讓他走這條路。不過又聽說主流學校能對這些砸界的小朋友多些刺激。

日子不等人,這兩個星期就要決定走哪條路了。好亂啊。。。。。

xixi1218;

我都煩緊擇小學, 因為真喺無乜擇, 又要小功課同支援好...真喺好難擇.

原帖由 xixi1218 於 10-6-16 22:20 發表
好多謝你的抽空回覆,希望你身體不適早日康復。

你認為智商70以上的自閉癥小朋友上主流小學是否適合?有醫生建議我可以嘗試入主流學校,也可以考慮讓他讀多一年幼稚園,而有言語治療師就叫我給他上特殊學校,說跟不上害了他。 ...

hello,  sorry, 都今日至可回覆, 我的身體仲未康復, 反而壓力漸大, 近數天要靠安眠藥才入睡.
先回覆你的問題, 智商70入主流小學是否適合 ?
咁小朋友在幼稚園時與同班的水平差幾多, 定係溫多幾次, 解釋多d又明白 ?? 而你指的入主流小學, 是否一般小學, 但學校有支援 ?
如果小朋友唔係差得太多, 而小學功課唔太多, 唔係以成績來定高低, 再加上學校有支援的話, 我覺得可以一試.

言語治療師說要上特殊學校, 咁理由是什麼??
因為學習同語言都差!??!
可否選一些盡量用學生平時表現作評估兒童能力的學校可以嗎 !? 之於你提出入autism partnership school(APS), 暫時我不建議入這間, 因為你說暫時小朋友的不良行為都比較少. 雖然這間學校專收自閉症兒童, 但通常一般自閉症兒童如果行為問題少的都會入左有支援的小學, 反而較大情緒/追不上進度及有行為問題的小朋友才入特殊學校. 我怕你小朋友入左APS, 反而會學左別人的大叫 / 發脾氣. 反而入普通小學有多d 小朋友, 總有一些良好行為可以學習的.

如果小朋友只是語言 / 專注 同學習弱, 不如試下放入國際學校 / 直資小學, 搵D 少功課的, 壓力同挫敗會少d.
咁當然與同學相處仍然係一大學問, 但要慢慢學習技巧的,
多d 安排同小朋友相處, or 上坊間的社交班學習下都是好的.

唔好諗係自己害左佢, 同家人商量下, 睇下邊條路對小朋友係最適合, 唔好咁快埋沒左佢.

祝快快解決問題.

thanks all