用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田保良局王X豪小學 too bad
go

沙田保良局王X豪小學 too bad

學校處理嚴重有問題,我小朋友自覺無生存空間,話想自殺想死。

被人偷野,破壞文具,老師無認真去查,回覆話係家長責任無為我仔文具寫名,難道我無寫名d

野就可以被偷同破壞嗎?

係學校被人搶麵包同被同一人多次整跌,老師認為係我小朋友既問題,我仔同我講佢好信任個  

個老師,我仔仔覺得好傷心,佢唔想再生存。

希望你們能幫忙,我小朋友現在先得7歲,我好怕佢出事。

如果係我..我會再仔細了解下邊度出問題, 如阿仔真係讀得唔開心, 你都覺得d老師麻麻, 咁轉校未嘗不可, 再搵學校時盡量了解老師有無愛心先轉, 但有時讀書o既野都講彩數, 每人的遭遇同感受都唔同,  無百份百保證, 呢個老師唔好, 會唔會係個別例子呢? 又或者如果轉到另外一間, 又有d老師另阿仔唔鍾意, 咁又係咪再轉呢? 定係反而同阿仔諗下點解決今次個情況會好d呢? 另, 你阿仔咁細個就話自殺之類, 似乎你都要諗諗點處理/點樣加強佢面對挫折
http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

原帖由 cecicheung 於 10-6-14 20:08 發表
學校處理嚴重有問題,我小朋友自覺無生存空間,話想自殺想死。

被人偷野,破壞文具,老師無認真去查,回覆話係家長責任無為我仔文具寫名,難道我無寫名d

野就可以被偷同破壞嗎?

係學校被人搶麵包同被同一人多次整跌,老師認為係 ...

妳仔仔係咪讀小一?
我囡囡初初升小一既時候,我連每支顏色筆&紙巾都幫佢寫晒名. 而且試過比人畫花晒個書包、功課簿、校裙&擦子膠,我會當住嗰位小朋友既家長面前同老師投訴,亦要教小朋友第一時間同嗰位小朋友"say no" & 立刻舉手話畀老師知. 另外要明確話畀自己囡囡知,如果佢唔保護自己既物件爛左我唔會再買,唔出聲話畀老師知,我反而會罰囡囡.

原帖由 型男卓培 於 10-6-15 00:07 發表
如果係我..我會再仔細了解下邊度出問題, 如阿仔真係讀得唔開心, 你都覺得d老師麻麻, 咁轉校未嘗不可, 再搵學校時盡量了解老師有無愛心先轉, 但有時讀書o既野都講彩數, 每人的遭遇同感受都唔同,  無百份百保證, 呢個 ...

我現在先注意我仔仔感受,因為佢覺得好無助好驚,轉校我會丫,因為我由9月投訴到宜家,學校一直無改變。

原帖由 candy_kiki2005 於 10-6-15 00:25 發表

妳仔仔係咪讀小一?
我囡囡初初升小一既時候,我連每支顏色筆&紙巾都幫佢寫晒名. 而且試過比人畫花晒個書包、功課簿、校裙&擦子膠,我會當住嗰位小朋友既家長面前同老師投訴,亦要教小朋友第一時間同嗰位小朋友"say no" &  ...

我仔仔係小一丫  我都有一樣話佢自己唔保護自己d物件
唉  但係小息又唔比留係課室  偏偏又次次先係小息先比人偷  都唔知點好好煩

原帖由 cecicheung 於 10-6-15 00:40 發表

唉  但係小息又唔比留係課室  偏偏又次次先係小息先比人偷  都唔知點好好煩

甘妳可以肯定邊個同學偷嗎?

我唔係好明白,'小息又唔比留係課室',即係所有同學都唔可以留在課室,咁個同學點樣可以'次次先係小息'時偷物件呢??

原帖由 cecicheung 於 10-6-15 00:40 發表

candy_kiki2005,

很同意你的做法。

我地番工都會將文具寫名,唔見咗都要自己負責,問同事再攞過會唔好意思。

教小朋友面對同學惡意行為好重要,學校是個小社會,要學習保護自己。

原帖由 candy_kiki2005 於 10-6-15 00:25 發表
妳仔仔係咪讀小一?
我囡囡初初升小一既時候,我連每支顏色筆&紙巾都幫佢寫晒名. 而且試過比人畫花晒個書包、功課簿、校裙&擦子膠,我會當住嗰位小朋友既家長面前同老師投訴,亦要教小朋友第一時間同嗰位小朋友"say no" &  ...