用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7月6日升中派位公佈結果,打算放幾多日假呢? ...
go

7月6日升中派位公佈結果,打算放幾多日假呢?

會叩幾多間門呢?

醒目開學勳章

原帖由 ##21# 於 10-6-11 23:43 發表
會叩幾多間門呢?

我放左兩日
心目中打算去兩間津貼一間直資
都吾得就認命............我諗, 最壞打算都係派去第三志願, 算吧

原帖由 CrabPincers 於 10-6-12 09:58 發表

我放左兩日
心目中打算去兩間津貼一間直資
都吾得就認命............我諗, 最壞打算都係派去第三志願, 算吧

但聽過有人派去19、20志願

原帖由 ##21# 於 10-6-12 23:08 發表

但聽過有人派去19、20志願

我估同選校策略有關,頭十幾間都揀最HOT的中學,最HOT的中學如果第一志願派唔到,第二志願都好危,如果第三或更後的志願都是熱門中學,無辦法唔派到19、20志願。

醒目開學勳章

原帖由 凍奶茶 於 10-6-14 15:35 發表

我估同選校策略有關,頭十幾間都揀最HOT的中學,最HOT的中學如果第一志願派唔到,第二志願都好危,如果第三或更後的志願都是熱門中學,無辦法唔派到19、20志願。 ...

AGREE

我個女係BAND 1 頭至中左右啦
我第三志願已經幫佢揀BAND 2中至尾的中學
我諗, 真係吾係太多家長會甘做LAW

我見呀女D 同學好進取
頭5-6間都係BAND 1 TOP 的, 有D 甚至得7個位的

連BAND 3 既都揀BAND 1 中學係第一志願

我諗衰極都係去BAND 2 中學LAW

醒目開學勳章

原帖由 CrabPincers 於 10-6-15 07:46 發表

AGREE

我諗, 真係吾係太多家長會甘做LAW

我見呀女D 同學好進取
頭5-6間都係BAND 1 TOP 的, 有D 甚至得7個位的

連BAND 3 既都揀BAND 1 中 ...

同埋, 我果區, 無20間中學可以比我填到
我填到盡都吾夠10間
連BAND 3 尾既, 直資既(有參加派位)都填晒.................

原帖由 CrabPincers 於 10-6-15 07:47 發表

同埋, 我果區, 無20間中學可以比我填到
我填到盡都吾夠10間
連BAND 3 尾既, 直資既(有參加派位)都填晒.................

我都覺得教統局玩嘢.其實很多學校只有2個,4個,8個位.即使連band 3尾填哂,都是僅僅夠選擇,如果不揀band 3學校,根本填不滿份表格.

醒目開學勳章

原帖由 KWT 於 10-6-15 10:39 發表

我都覺得教統局玩嘢.其實很多學校只有2個,4個,8個位.即使連band 3尾填哂,都是僅僅夠選擇,如果不揀band 3學校,根本填不滿份表格.

yes, 我真係吾敢搏學位得單位數字的學校
我已經連跨區的band 3都填埋架啦, 都吾夠10間

原帖由 CrabPincers 於 10-6-15 18:58 發表

yes, 我真係吾敢搏學位得單位數字的學校
我已經連跨區的band 3都填埋架啦, 都吾夠10間

我個女在油尖旺區,本區+他區的英中學位,應該足夠應付本區所有band 1生,我覺得很多本區家長未必會把他區英中(只得幾個位嗰種)放在乙部首位,所以我大膽地填了港島區一間名校(只得3個位)為第一志願,這叫做兵行險著,希望無計錯數啦。

原帖由 CrabPincers 於 10-6-15 07:46 發表

AGREE

我諗, 真係吾係太多家長會甘做LAW ...

請問你個女是哪區,如果她是band 1 頭,第三志願就揀band 2 中至尾,有d可惜,希望她一擊即中。

醒目開學勳章

原帖由 凍奶茶 於 10-6-15 23:09 發表

我個女在油尖旺區,本區+他區的英中學位,應該足夠應付本區所有band 1生,我覺得很多本區家長未必會把他區英中(只得幾個位嗰種)放在乙部首位,所以我大膽地填了港島區一間名校(只得3個位)為第一志願,這叫做兵行險著,希望無計 ...

我同你諗法一樣呀...果D他區中學得2..3..4..個位..
唔係人人夠膽放0係乙一架...
人地唔夠膽....我夠膽..我咪中囉....

我就係甘解釋比老師聽架......
我個女0係黃大仙網...
學校有聯繫中學(加埋有107個位)...
但我都無揀到....因為我女話大部份同學都放佢0係乙一...
呢間學校又係黃大仙網最好果間...
其他學校既學生好多都會放佢0係乙一...
競爭其實都幾大...於是我就決定博一博...
乙一揀左一間他區中學...得4個位(女校)...
甲一又揀左一間好心儀既女校....
我無估錯的話....我甲一果間就係你乙一揀果間..
誇區有9個位抽.....

我女以前都係油尖旺網架...
我一直好喜歡呢間港島區名女校.....
所以一早決定左甲一選佢.....

3日
如果派位理想, 咪同亞囡四處吃喝玩樂當慶祝 ; 否則就要用來叩門用啦

原帖由 Viman 於 10-6-16 14:50 發表
3日
如果派位理想, 咪同亞囡四處吃喝玩樂當慶祝 ; 否則就要用來叩門用啦

3日分別是7月6日、7月8日及7月9日嗎?
你亞女7月7日都係要返學嗎?

原帖由 carollam310 於 10-6-16 10:45 發表

我同你諗法一樣呀...果D他區中學得2..3..4..個位..
唔係人人夠膽放0係乙一架...
人地唔夠膽....我夠膽..我咪中囉....

英雄所見略同,不過我最希望我個女派到甲一間女校,因為這間女校我更喜歡,希望我們7月6日放榜後,我們都可以同個女去吃喝玩樂,唔洗愁住去叩門就好啦。

醒目開學勳章

原帖由 凍奶茶 於 10-6-15 23:16 發表

請問你個女是哪區,如果她是band 1 頭,第三志願就揀band 2 中至尾,有d可惜,希望她一擊即中。

派到去第三志願
我會去叩直資門
吾得, 就有佢係band 2 讀得開開心心算(校長話以佢既成績, 入到去, 應該會讀得好開心)

要呀! 7月7日上午要回校補課!

如果要叩門就定必唔番學啦