用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超差的幼稚園老師
go

超差的幼稚園老師

我個仔讀嗰間幼稚園,教佢嗰個老師係出面原來欠落好多債。

早排俾啲收數佬嚟學校搞亂檔,我都以為係惡作劇,嚇到我個仔一返學就喊。

我一向都以為呢個老師好有心愛,人品好。原來都係金玉其外,間幼稚園仲封鎖消息,扮無事,但係個老師就照返工。我真係好怕呢個老師會影響到我個仔。

同個主任講,佢又話冇呢啲事,我仲可以點樣投訴呢個老師呢?

個老師咁誇張 !?!?  
投訴除左同主任講, 可以同校長/ 校監 /
學校的教育機構講, 但係講左又點呢 !?
如果老師真係爭人錢(姑不論什麼原因),
我相信佢亦唔想收數佬到學校追數的,
而且你小朋友比那些人嚇親, 呢樣野應該唔可以告得入個老師, 不如見到那些人做出犯法的事, 你幫手報警好過了.
or 轉校.

我知,九龍塘果間 think , 我個friend 同我講個miss 有一日躲在廁所哭,第一日個班收數佬去幼稚園搞事,其中一個收數佬本身果日跟個老師去到學校,因為仲早,仲未有太多小朋友返學,跟到去學校門口,大大聲聲響度叫:XXX(人名),我知你響度返工,我都唔想搞到D細路,不過你都要識做,比多3日你,無謂為左個十幾萬而無左你果班一個學生啦

本身校長唔知,係另一個老師剛聽到,再講比主任知,主任再講比校長知,校長驚就黎N班開學會影響校譽,所以叫人不要張揚,只有幾個老師收到通告,之後就一傳十,成間學校個個都知,校長只叫該老師放了3日假,同同學講係病假,叫佢搞好條數再返學,3日後該老師再回校,無人知佢係咪真係搞好條數,校長亦無炒佢

我之前仲同嗰個老師好FRIEND,阿仔搞生日會都有叫埋她一齊玩。

我係不滿個老師出咗事仲可以繼續係度教。
我想寫封投訴信俾學校,應該點寫呢?

原帖由 9284 於 10-6-13 00:50 發表
我知,九龍塘果間 think , 我個friend 同我講個miss 有一日躲在廁所哭,第一日個班收數佬去幼稚園搞事,其中一個收數佬本身果日跟個老師去到學校,因為仲早,仲未有太多小朋友返學,跟到去學校門口,大大聲聲響度叫:XXX(人名),我知你響度 ...

投訢信? 唔好傻啦, 投訢咩呀?投訢老師爭人錢呀? 佢炒左個老師要幾多procedure你知唔知呀? 上到教育署的話, 成件事咪"揚"哂, 個校長梗係唔會咁傻啦

可能末必關曬個老師事,幾年前我有個朋友個家姐都係做老師,佢因為幫咗個朋友做咗擔保人,結果比人係學校追數..結果無咗份工,要代還債重攪到佢有d心理問題...

我覺得如果係咁..都情有可原..不過最緊要佢真係settle down曬,唔好影響咗d小朋友.

個校長咁樣包庇d老師, 我想像唔到間學校本身有幾好lor, 教學質素還教學質素, 學生安全應該放響第一位lor

呢間野不嬲都包庇老師而犧牲學生,老師難求,再請過....好多家長會覺得學校成日轉老師,影響小朋友學習,穩定勝於一切.
原帖由 9284 於 10-6-14 16:06 發表
個校長咁樣包庇d老師, 我想像唔到間學校本身有幾好lor, 教學質素還教學質素, 學生安全應該放響第一位lor

原帖由 9284 於 10-6-14 16:06 發表

照計學校都係苦主;做校長使乜包庇佢?
妳屋企個工人借左貴利揚左妳會唔會包庇佢?
如果屬實,紙已經包唔住火啦...

欠人錢並非十惡不赦;但作為家長;實在不能放心小朋友有個有嚴重財務問題o既老師...

係邊間學校?

都話係九龍塘 think international school (kowloon tong) 呀, #3個post 已經講左啦

原帖由 9284 於 10-6-15 09:56 發表
都話係九龍塘 think international school (kowloon tong) 呀, #3個post 已經講左啦

樓主已講左係Tai Po學校,你又話幾想入Thinko甘你仲報唔報Kln Tong Think

有今次件事之後, 我唔會再考慮think, 萬一入左, 果個老師教正我個小朋友, 我食幾多驚風散都唔夠

我諗事件要分開睇.她如教得好就是好老師,我們要同情她.她欠債是私人問題,我們不知她欠債原因,可能是幫父母還債,可能是幫人担保,亦可能是大駛,可能是不善理財.所以不要隨便評論她人格.這是別人私隱,所以校方當然要守秘.因為她為學校帶來不便,校方當然不想她繼續任教(如校方同情她則例外),但學期將完結,為了免傷和氣,校方會讓她完成合約,相信下學年她不會再在這校任教了.因此大家無謂相迫.

我真係由頭到尾都無講過think任何唔好的壞話, 但係作為父母, 已經要擔心小朋友的飲食, 學業 , 社交, 健康, 升學, 我唔想連返學時的人身安全問題都要顧慮埋, 更何況我講佢地的net 係 indiana teacher 都唔係唱衰佢, 好多幼稚園都係有indiana, 只不過返得九龍塘的家長, 唔多唔少都係有要求的, 比得咁多錢學費, 又叫自己做 international school, 無理由比個indiana teacher 教o者

原帖由 alowe 於 10-6-15 10:35 發表
我諗事件要分開睇.她如教得好就是好老師,我們要同情她.她欠債是私人問題,我們不知她欠債原因,可能是幫父母還債,可能是幫人担保,亦可能是大駛,可能是不善理財.所以不要隨便評論她人格.這是別人私隱,所以校方當然要守秘.因為她為學 ...

我哋做家長,子女的安全係最重要。
我唔期望老師會點樣教好我個仔。畢竟教小朋友係家長的責任。
但係我亦唔容許老師帶麻煩俾我。

我同其他家長傾,大家都覺得,如果係正當人家又點會招惹到呢啲人,學校係報咗警,仲話拉到人添,但係呢個老師已經俾咗一個唔好的印象學校。

我昨日問她,她仲係度話有人屈佢, 咁多人唔屈,只係屈佢一個 ?

人言可畏呀 !

原帖由 9284 於 10-6-15 11:10 發表
比得咁多錢學費, 又叫自己做 international school, 無理由比個indiana teacher 教o者

International School唔係自己話係就係;(如果唔係就唔會有d"XX英文幼稚園國際斑"咁論盡o既稱呼。
Indian Teachers有accent機會係大d;但唔應該以膚色衝量教學水平;
如果要求真係咁高;九龍塘都唔係間間滿足倒;Kingston la;有d用家話唔錯...

我真係由頭到尾都無講過think任何唔好的壞話, 但係作為父母, 已經要擔心小朋友的飲食, 學業 , 社交, 健康, 升學, 我唔想連返學時的人身安全問題都要顧慮埋, 更何況我講佢地的net 係 indiana teacher 都唔係唱衰佢,  ...

其實你昨日在幼兒版已知樓主講緊Tai Po學校,今日又在呢版再三話係Think,正常都覺得你有目的呢?係咪唔記得左呢

幼兒園果版, 樓主係講左大埔, but so far 樓主都好有口德, 無講邊間出黎比大家知, but, 大埔有幾多間幼兒園, 大家心中有數啦, 唔通佢咁就叫無目的, 我呢d為大家著想, 開哂學校名出黎o既, 就叫有目的? 我唔係想同大家吵d咩, 我就算真係唱衰緊think, 我本人都無著數, 我真係一片好心比多d料大家bk mama知, 真係好人當眓扮

好多印度人讀,有親切感呀......呢度講任何學校唔好既野都會得罪好多人,每間學校都有佢地既粉絲,所以唔好理人講咩羅,有人問開既呢間學校如何,你咪講.....唔係班粉絲又圍你架你.
我真係由頭到尾都無講過think任何唔好的壞話, 但係作為父母, 已經要擔心小朋友的飲食, 學業 , 社交, 健康, 升學, 我唔想連返學時的人身安全問題都要顧慮埋, 更何況我講佢地的net 係 indiana teacher 都唔係唱衰佢,  ...