用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖方濟各 vs 大坑真光?
go

嘉諾撒聖方濟各 vs 大坑真光?

不計交通和宗教, 你會選那一間? 學術方面, 那一間較強?是否兩間都是超傳統,又大壓力?

原帖由 KK07 於 10-6-15 00:42 發表
不計交通和宗教, 你會選那一間? 學術方面, 那一間較強?是否兩間都是超傳統,又大壓力?

I will pick st. francis, I believe its secondary school's academics are better than TL.  Furthermore, st. francis primary has high % promoted to its secondary while TL primary is not direct connected but associated only.

daisy17772, 多謝回應.

我在學校website看兩校會考成績, 真光不錯的, 但SF除了英文科外,其他科目都沒有很清楚list 出來.有mami 知道嗎?
而我總覺得SF會很嚴,學生較文靜, is this true?

醒目開學勳章 王國長老

FYI, 真光每年有約75%會直升(總有D較好較差會走)

學業成績我都唔知邊間好D...........不過聖方濟各免費

我揀聖芳濟各,我女唔識游水.
無知是福

Tks Charlotte_mom & brian61950..

係呀, 免費都幾吸引. 不過最重要係適合個女.

哈哈, 我個女好鍾意游水! 真光校舍又真係唔錯!

1.  不嚴,但學生會培養得有自信,兼讀得開心。新校舍很大。
2.  65%直升。
3.  英文好。小學三年級已有外面中一程度,而且不是大壓力。
原帖由 KK07 於 10-6-15 10:17 發表
daisy17772, 多謝回應.

我在學校website看兩校會考成績, 真光不錯的, 但SF除了英文科外,其他科目都沒有很清楚list 出來.有mami 知道嗎?
而我總覺得SF會很嚴,學生較文靜, is this true? ...

我是指SFS
我有三個女是SFS畢業的。
原帖由 leoncf 於 10-6-16 02:00 發表
1.  不嚴,但學生會培養得有自信,兼讀得開心。新校舍很大。
2.  65%直升。
3.  英文好。小學三年級已有外面中一程度,而且不是大壓力。

比較下 St. Francis ~

真光, 都好好