用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門一問.....
go

叩門一問.....

聽講升中叩門同你響邊間小學出黎有關係的,我想問唔係計成績嗎?如果間小學唔係咁出名叩門時係咪比較難?(因我女今年讀小學)但佢間學校只係普通屋村學校一間,我係咪行錯路?

原帖由 kawai呢 於 10-6-11 21:43 發表
聽講升中叩門同你響邊間小學出黎有關係的,我想問唔係計成績嗎?如果間小學唔係咁出名叩門時係咪比較難?(因我女今年讀小學)但佢間學校只係普通屋村學校一間,我係咪行錯路? ...

D中學對名牌小學(或一線小學)唔多唔少都秤鮮D,起碼間小學衰極有個譜。

聽講升中叩門同你響邊間小學出黎有關係的,我想問唔係計成績嗎?如果間小學唔係咁出名叩門時係咪比較難?(因我女今年讀小學)但佢間學校只係普通屋村學校一間,我係咪行錯路? ...

唔一定的!比你向名牌小學但考得唔好都係等於無架咋!
除了睇下你間小學之外,更重要的是睇個學生的成績、課外活動、專長…
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

Banding effect.

咁點知間小學band幾呢?

原帖由 ckw1500 於 10-6-12 23:37 發表
Banding effect.

醒目開學勳章

Hi Kawai,

我與你完全同一感受, 重係唔知點個重.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

現今社會大人同細路都好大壓力,真無奈.....
原帖由 violet987 於 10-6-13 15:06 發表
Hi Kawai,

我與你完全同一感受, 重係唔知點個重.

我都唔係名牌小學,香港讀書已經好大壓力,重要小朋友應付d所謂有錢人,真係好難頂,我時常聽到d名校生怎樣吓吓霸霸,又冇品德,家長又唔管教,你覺得名牌小學/中學好咩?只要校風唔太差,老師有愛心,教導小朋友品德好就夠

住我對面個女仔成績就唔知,但彈琴好叻,小六都八級了,佢早兩年先小六畢業,眼見佢周圍樸學校就辛苦,而家入咗間band2學校,我問佢唔係識彈琴會好d咩,佢話佢都唔知,只係知好多人都識彈琴,根本無咩咁突別,咁又係,而家一地都係,真係唔同我以前個年代,而家d中學要收咩學生?而家我女剛升小一,學定應該夠時間掛?學晝晝好唔好?我諗起碼讀書唔叻都可以做design吖,各位比吓意見吖?

原帖由 lovelysky 於 10-6-15 14:34 發表
我都唔係名牌小學,香港讀書已經好大壓力,重要小朋友應付d所謂有錢人,真係好難頂,我時常聽到d名校生怎樣吓吓霸霸,又冇品德,家長又唔管教,你覺得名牌小學/中學好咩?只要校風唔太差,老師有愛心,教導小朋友品德好就夠 ...

You may find useful information in different forums.  Besides, your kid's teachers should disclose the track record of the school e.g. how many p6 students were in band 1 (or in terms of %).  An alternative is you do some research about the past secondary school allocation result i.e. where did the graduates go?  So parents can know the banding of a primary school actually.  

When the kids apply for secondary school, most of the secondary schools have rough ideas about the candidates' levels - in addition to the reputation of the primary schools etc.  That's why I called "banding effect".

原帖由 kawai呢 於 10-6-13 14:22 發表
咁點知間小學band幾呢?