用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問宗教分?
go

請問宗教分?

請問小一入學宗教分是怎樣取的?我和老公都已多年前在教會受浸,是否有宗教分的五分?

要看你想考的學校是那教會的, 有部份學校指明是聖公會架, 咁他們只認承認聖公會浸禮紙, 以外教會是不當作架....

請問係計爸媽定係子女的宗教?

子女的宗教.
無知是福

回覆 2# katrinafu 的文章

一般聖公會都會計埋天主教洗禮

醒目開學勳章 王國長老

無可能掛, 一個天主教一個基督教
聖公會淨係計聖公會我就聽得多 (當然講多人爭果d啦), 而我見過聖公會係會幫小朋友領洗的
原帖由 im_csb 於 10-6-15 01:34 PM 發表
一般聖公會都會計埋天主教洗禮

醒目開學勳章

幾年前係講過有部分聖公會小學,會比天主教小朋友五分宗教分:

http://life.mingpao.com/cfm/dailynews3b.cfm?File=20060923/nalgf/gfa1.txt

(明報全文之前BK有人post過:http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1696059&page=1)

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20060926&sec_id=4104&art_id=6348073

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-15 13:41 發表
無可能掛, 一個天主教一個基督教
聖公會淨係計聖公會我就聽得多 (當然講多人爭果d啦), 而我見過聖公會係會幫小朋友領洗的

甘請問協恩計唔計天主教既5分呀?

醒目開學勳章

聖公會教友至有五分。不過你最好打去協恩reconfirm。

原帖由 share123 於 10-6-15 15:04 發表
甘請問協恩計唔計天主教既5分呀?

我想知邊間聖公會學校剩係計聖公會受洗的宗教分,

暫時只知有聖士提反女校, 協恩, 拔萃小學, 麻煩大家報料.

醒目開學勳章 王國長老

Thanks! It's really hard to believe.......試過同個基督徒講"細個都係讀教會學校, 不過係天主教"一句說話咋, 就差D俾佢D"異端說"淹沒

原帖由 traeh 於 10-6-15 02:48 PM 發表
幾年前係講過有部分聖公會小學,會比天主教小朋友五分宗教分:

http://life.mingpao.com/cfm/dailynews3b.cfm?File=20060923/nalgf/gfa1.txt

(明報全文之前BK有人post過:http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?ti ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-15 16:05 發表
Thanks! It's really hard to believe.......試過同個基督徒講"細個都係讀教會學校, 不過係天主教"一句說話咋, 就差D俾佢D"異端說"淹沒

聖公會同天主教關係都唔錯,接受天主教領洗紙都唔奇!
天主教就只接受天主教小朋友的領洗紙!
至於學校比唔比 5 分真係要自己問清楚,間間學校都可能唔同!

Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

王國長老

不過協恩,拔萃呢d名校,就不計天主教分喇
當然最好係打去學校問清楚先,唔駛到時分晒預算
原帖由 webjen 於 10-6-15 16:53 發表

聖公會同天主教關係都唔錯,接受天主教領洗紙!
天主教就只接受天主教小朋友的領洗紙!
至於學校比唔比 5 分真係要自己問清楚,間間學校都可能唔同! ...
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

回覆 1# doryee 的文章

協恩計算聖公會洗禮,佢網頁有列名。