用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 大抽獎第2志願都入到??
go

大抽獎第2志願都入到?? [複製鏈接]

我見有媽咪話佢朋友大抽獎放St. Rose第2志願都比佢抽到, o甘放第一位咪全部可以抽到哂??. 我朋友好鐘意St. Rose, 不過佢個女唔係st. rose kinder, 所以只好博一博自行同大抽獎. 所以想代問下現任st. rose媽咪, st. rose係咪巳經轉左做小班教學呢?同埋一班有幾多人? 總共有幾多班呢? 係咪15分一定冇機會第一輪自行抽到呢?? 麻煩請幫忙解答 , tks.
   0    0    0    0

原帖由 ANNAFRIEND 於 2010-6-15 19:11 發表
我見有媽咪話佢朋友大抽獎放St. Rose第2志願都比佢抽到, o甘放第一位咪全部可以抽到哂??. 我朋友好鐘意St. Rose, 不過佢個女唔係st. rose kinder, 所以只好博一博自行同大抽獎. 所以想代問下現任st. rose媽咪, st. r ...

15 points cannot enter st rose

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-6-15 19:11 發表
我見有媽咪話佢朋友大抽獎放St. Rose第2志願都比佢抽到, o甘放第一位咪全部可以抽到哂??. 我朋友好鐘意St. Rose, 不過佢個女唔係st. rose kinder, 所以只好博一博自行同大抽獎. 所以想代問下現任st. rose媽咪, st. r ...

我地今屆的小一有30人一班,行雙班主任制!

我都聽說今年有人是第2志願入到,上年都有!但都是報住34網的!去年小女的幼稚園同學,有很多都不是34校網,我就不認識有人垮區放第1志願而又入到。所以如果是34區居民,我認為值得報。
8-)

醒目開學勳章

想當年, 大女小一時, 一班有38人/39人架, 依家得30人又行雙班主任制, 同學受到的照顧應該會更好.

昨天食早餐時坐隔離的一家人, 他們用34網抽, 協恩第一位, 聖羅撒第二位, 2間都抽唔到!

因為個個(或大部份的人)都會咁排:「34網抽, 協恩第一位, 聖羅撒第二位」。

好彩的便叫做試過抽協恩,可以死心,但同樣要承受連聖羅撒做抽唔到的可能性。若以聖羅撒做第一志願,機會就大很多了。自己衡量如何取捨!

如果要貪名牌感覺,我估協恩會出名一點吧!

感謝各位媽咪解答 ! 我朋友家住九龍城, 所以一定是34網的了. 我朋友當年為囡囡報考ST. ROSE KINDER,但因為囡囡喊不被取錄. 她是很鐘意這所學校的. 所以雖然沒宗教分,又不是舊生, 她都決意以這學校為第一志願. 如果我的小朋友也是女的, 我可能也會心儀這學校. 因為我屋苑也見到幾位讀ST. ROSE的小女孩. 感覺很斯文. 反觀協恩的女孩子就不太斯文了. 因為我每次下午時份帶囝囝到公園玩, 都見到同一班穿著住協恩運動服的小學女生追逐. 雖然公園是給小朋友遊玩的地方, 但她們真的給我很粗魯的感覺. 可能是我不大懂欣賞她們的活潑吧.

你們的解答對我朋友有很大的鼓勵, 我會轉告給她聽的. 再次多謝各位.

心心媽,

咪係咯, 你同我个女而家都係P5,拒地當年小一時,一班有38人/39人,得一个班主任睇住,边有而家的小一生幸福。

不过,我唔清楚St Rose而家是不是小班教学,因前些年时学龄儿童人口下跌,而家小班的学校会派25人一班,大班就30人一班。

原帖由 心心媽 於 10-6-17 09:16 發表
想當年, 大女小一時, 一班有38人/39人架, 依家得30人又行雙班主任制, 同學受到的照顧應該會更好.

昨天食早餐時坐隔離的一家人, 他們用34網抽, 協恩第一位, 聖羅撒第二位, 2間都抽唔到! ...

咁正,行雙班主任制!
早前有個朋友想幫個細路轉校(私校轉私校),其中一個原因就是行雙班主任制。永遠有個"堡東瓜"老師在班房內,轉堂就同D學生交談。而英文堂就有兩個英文老師+"堡東瓜"。當然學費勁貴啦!

原帖由 anitawong21 於 10-6-16 00:24 發表

我地今屆的小一有30人一班,行雙班主任制!

我都聽說今年有人是第2志願入到,上年都有!但都是報住34網的!去年小女的幼稚園同學,有很多都不是34校網,我就不認識有人垮區放第1志願而又入到。所以如果是34區居民,我認為值得 ...

我當年都係第一放協恩,第二放聖羅撒,,,但當年未合拼土瓜灣區,之後一年合併左~所以咁放機會就可能細好多(你唔會知人地點排位,若個個都係(協恩第一,聖羅撒第二),咁都還好,只怕多左人爭時,咁啱今屆又保守(呢d真係無得估計),咁又可能大部份人放棄協恩,而聖羅撒第一,,,咁你放第二可能機會小之又小!!
其實我之前咁揀,都唔關乎兩間學校名氣嚟排位,,,本身真係比較想入教學較活動o既學校,而且最重要係填表一定要睇埋有幾多學位呀,協恩同聖羅撒比較,協恩係少學位好多,所以兩間即便名氣一樣,而又兩間同樣咁想入,都要協恩排先~~
and聽聞而家小一每班人數少左原因係去左暫校,地方細左好多,,,,不過一年級可以有兩個班主任就一定好得多,由我女開始(快要升小六了),當年到而家d小一班主任都會特別細心(我覺得好似初入幼稚園一樣)....兩個班主任一定更好啦!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我女兒是今年St. Rose的小一生,在過去的一年裡,大致上對這所學校都滿意的,但對於借校(實在那校舍真的有點舊和細)要容忍多一年!但一年後卻又有很美麗的校舍,自己衡量。學校方面又會常常宣傳捐款,不過不會強迫性的。

對於名校感覺,St. Rose相比之下,真的無乜人識(我同人講的時候,看她們的反應所知),但也可朝著好的方面看,自己又會少一點「心理包袱」。反而,讀協恩的那些家長,(可能我心多)覺得她們講說話都好似大聲D,感覺似乎是「照計都無人唔識協恩咁款」﹣我抽到協恩呀!我女讀協恩呀!

我:「哦!」

回覆 1# moooon 的文章

My friends, who have daughters, will comment St Rose is a good school and its students are smart too.

其實行雙班主任制,並不代表有兩個班主任同時在班上一同上課的意思!

所以行雙班主任制有什麼意義?

另外,是否St. Rose幼稚園生是與升St. Rose小一是完全沒有關係,對於叩門方面也不見得有任何優先處理,信不信由您。

‹ 上一主題|下一主題