用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無小朋友學左e.nopi多過兩年?
go

有無小朋友學左e.nopi多過兩年?

覺得課程點? 會唔會太慢?

課程ok, 反而我覺得快.....

請問你小朋友幾多歲開始學? 學左幾耐? e+每星期做幾多本功課? 學到level 幾?

想參考下, 唔該晒?

Thanks.

原帖由 ballball411 於 10-6-15 15:37 發表
課程ok, 反而我覺得快.....

請問你小朋友幾多歲開始學? 4 years old
學左幾耐? 2 years
e+每星期做幾多本功課? 3 books
學到level 幾? level 13

My daudther had learnt Kumon for half year before she joined Enopi. Now we both are very satisfied with the Enopi maths programme.

請問你囡囡由level幾開始學? 點解兩年可以去到level 13 ? 咁critical 學到level 幾?

原帖由 Tilly 於 10-6-15 17:56 發表

請問你小朋友幾多歲開始學? 4 years old
學左幾耐? 2 years
e+每星期做幾多本功課? 3 books
學到level 幾? level 13

My daudther had learnt Kumo ...

我呀女12月開始學level 2, 而家學到critical level 5尾,Basic level 6 頭,一次5本功課

請問你囡囡由level幾開始學?
忘記了, 好像是L2 或L4

點解兩年可以去到level 13 ?  
女兒並不特別出色, 我在背後花了不少心血, e.g.用100+金幣實物教她三位加減, 一起克服難關

咁critical 學到level 幾?
L12, very difficult for a 6 years old girl, i am happy that she can repeat and learn again.

我仔仔4歲半, 半年前開始學, 由 LEVEL 2 開始, 而家LEVEL 8, ~ 但我覺得唔係好深, 可以教快D. 但成日都同亞SIR講, 又覺得自己好煩....

我識有個家長, 個小朋友同我仔差唔多大, 都已經去到LEVEL 11了.

一個星期五本功課? 咪日日都要做一本囉? 好犀利!!!

我個仔k3, 5歲半, 每星期3本功課都差不多了, 因為學校每日都有兩本功課+2張工作紙, 無太多時間了.........

有無其他course學緊, 學校功課多嗎?

原帖由 小天使kiki 於 10-6-15 21:30 發表
我呀女12月開始學level 2, 而家學到critical level 5尾,Basic level 6 頭,一次5本功課

請問你每星期做幾多本功課?
我都覺得教得慢, 但佢地又唔比skip d 習作, 亞仔唔太喜歡重複太多, 所以做功課有d困難........唔願做就"月"做"月"慢.........

原帖由 dlmcdlcl 於 10-6-15 22:50 發表
我仔仔4歲半, 半年前開始學, 由 LEVEL 2 開始, 而家LEVEL 8, ~ 但我覺得唔係好深, 可以教快D. 但成日都同亞SIR講, 又覺得自己好煩....

我識有個家長, 個小朋友同我仔差唔多大, 都已經去到LEVEL 11了. ...

k2 下學期開始學,lv4開始, 而家k3下學期, lv12, 一星期4本.........而家已經係乘數, 所以我覺得好快

ballball,

你要留意....

我囡計咗除數之後, 竟然忘記了"+" "-" 數的計法, 更會mix up 咗......

原帖由 ballball411 於 10-6-16 11:33 發表
k2 下學期開始學,lv4開始, 而家k3下學期, lv12, 一星期4本.........而家已經係乘數, 所以我覺得好快

幾多歲開始學? 6.5yrs
學左幾耐? 2
學到level 幾? Basic Level 19 Critical 16

all,

我想問下你地點解可以甘快既,我個中心要我地做曬每一本習作,唔可以跳,一星期先有4本(2本basic,2本critical),做曬後要評估後先可以升level,

而上次評估錯左2條,另一次試過全對,但慢在5分鐘,又要重新做過個一個level,學左一年,先由basic level 10升到現在仲做緊level 14,實在太慢、攪到我想放棄.

你地D中心,係咪都唔可以跳習作同評估甘嚴格呀?

我地個centre都唔可以跳d exercise, 要每本都做晒, 不過評估就無咁嚴, 錯少少(2-3題)都可以升level....同埋時間都唔會咁嚴........

我想問, 你地唔pass係要成個level 重頭學一次?

原帖由 hkhk 於 10-6-16 20:09 發表
all,

我想問下你地點解可以甘快既,我個中心要我地做曬每一本習作,唔可以跳,一星期先有4本(2本basic,2本critical),做曬後要評估後先可以升level,

而上次評估錯左2條,另一次試過全對,但慢在5分鐘,又要重新做過個一個 ...

K3, 5月開始學, basic 由 level 3 開始, critical 由 level 2開始;現時 P1, basic 剛做完 level 10, critical 做緊 level 11。一星期 1本 classwork & 2本 homework,完成所有 workbooks & test 後就可以升 level。

原帖由 ballball411 於 10-6-16 11:33 發表

學左一年,先由basic level 10升到現在仲做緊level 14,實在太慢、攪到我想放棄. - 請問你小朋友讀緊幾年班? 會否start level 較高 (level 10),所以升班較慢?

原帖由 hkhk 於 10-6-16 20:09 發表
all,

而上次評估錯左2條,另一次試過全對,但慢在5分鐘,又要重新做過個一個 ...

嘩.....你好快呀
請問你係全部workbook都要做晒嗎?

basic 一個level 18本,  一年complete 8 個level, 每星期 basic 都做3本

critical 一個level 12 本, 一年complete 9 個level有多, 每星期兩本有多

請問你係每星期(classwork + homework) 做5-6本(basic + critical)嗎?

原帖由 Yau_Cheung 於 10-6-17 14:42 發表
K3, 5月開始學, basic 由 level 3 開始, critical 由 level 2開始;現時 P1, basic 剛做完 level 10, critical 做緊 level 11。一星期 1本 classwork & 2本 homework,完成所有 workbooks & test 後就可以升 level。

...

囝囝K3(上年6月)開始上 Enopi,當時由 Basic level 3 & Critical level 1 開始做起,開始時 level 跳得較怏,但後來必須把同一 level 的所有 exercise books 完成,才可獲升 level;他今年P1,Basic level 13/14 & critical level 12,可能由於該 centre 沒有要求學生 test 才給他們升 level,所以他重來不需要 re-take,若需要 re-take,我一定不讓他上。

醒目開學勳章

我仔仔(K2)學了半年e.nopi Eng,而家level 2,每星期做半本Workbook+半本Homework,我覺得都OK,佢好鐘意做e.nopi 的功課,吾洗我勞氣.所以暑假會比佢學多科e.nopi Math, critical 由level 4開始,Basic level 5 開始.