用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃官&何傳耀&何澤雲青衣村小學?
go

荃官&何傳耀&何澤雲青衣村小學?

荃官&何傳耀&何澤雲青衣村小學,如果1>2>3你地會點排?點解?聽講荃官d課程好淺(尢其英文)係咪真的?

原帖由 kawai呢 於 10-6-11 19:15 發表
荃官&何傳耀&何澤雲青衣村小學,如果1>2>3你地會點排?點解?聽講荃官d課程好淺(尢其英文)係咪真的?

我已收到通知星期一上午9:30 in 何澤雲

荃官同何傳耀都有連繫中學, 而兩間中學都係荃灣 band 1 中學, 當然係睇高一線.
不過如果你位小朋友係囡囡, 咁可能何澤芸較佳. 因為何澤芸屬於葵青區, 而葵青區有兩間女校, 將來升中學係呢個網比較好呢!

我剛見咗青衣村何澤雲(偉景附近),佢一見即收完全無難度,仲叫我下星期去註冊,佢d課程係咪好淺所以無咩人in呢?點算好?我女派咗何傳耀,好唔好轉呢?各位比吓意見?

原帖由 kawai呢 於 10-6-12 17:23 發表
我剛見咗青衣村何澤雲(偉景附近),佢一見即收完全無難度,仲叫我下星期去註冊,佢d課程係咪好淺所以無咩人in呢?點算好?我女派咗何傳耀,好唔好轉呢?各位比吓意見? ...

你係咪見新校舍個間呀?我會見山頂個間,佢叫我帶文員同顏色筆去面試.

我見果間唔係山頂,應該同你唔同,兩間有咩唔同?

原帖由 hoiyan 於 10-6-12 20:03 發表

你係咪見新校舍個間呀?我會見山頂個間,佢叫我帶文員同顏色筆去面試.

原帖由 kawai呢 於 10-6-13 14:18 發表
我見果間唔係山頂,應該同你唔同,兩間有咩唔同?

我見山頂個間升中派位都幾好,兩間應該係上下午校分開咗.
你個日去面試考D咩?我就明早去in

原帖由 canace2211 於 10-6-11 22:12 發表
荃官同何傳耀都有連繫中學, 而兩間中學都係荃灣 band 1 中學, 當然係睇高一線.
不過如果你位小朋友係囡囡, 咁可能何澤芸較佳. 因為何澤芸屬於葵青區, 而葵青區有兩間女校, 將來升中學係呢個網比較好呢! ...

想請問葵青區那有女校?

佢問我地有無宗教信仰,我答無,之後佢問我女知唔知邊個係天父,我女答知,之後佢同我地講呢間係教會學校我們一定要認同佢嘅宗教,問我地o唔ok,我地話ok,佢又問返我女鍾唔鍾意呢間學校?我女答鐘意,隔咗一陣,佢就話收我女,就係咁,仲以為好多野要考,嚇餐死!

原帖由 hoiyan 於 10-6-13 16:58 發表

hoiyan見成點呀?ok嗎?

原帖由 hoiyan 於 10-6-13 16:58 發表

回覆 9# ICbaby 的文章

Sorry, 我意思係中學, 中學有兩間女校, 一間蕭明, 另一間保祿. 所以長遠 d 睇, 揀中學時女仔係葵青區會着數 d~~

kiukiudaddy請問意思是不是說何小沒荃官咁好?是校舍問題嗎?還是程度差異大?

原帖由 kiukiudaddy 於 10-6-12 10:55 發表
在荃灣區家長心目中,荃官同何傳耀是不同級數的。
開唔開心,另作別論。

原帖由 kawai呢 於 10-6-14 17:47 發表

暫時仲未收到通知

咁又係!!!!!如果何小同官小無論派位定叩門都係荃官勝一籌,校舍更加唔使講,但聽何小d家長講,如果你唔係係何小讀足六年,到需要叩門時佢同你寫果封叩門信會無咁好,同埋出去叩門名氣唔及同區出名學校,比較蝕底,咁即是話考唔到頭廿名就,咁呢兩日積極備戰去考荃官先!

原帖由 kiukiudaddy 於 10-6-15 06:24 發表
唔想用「好」唔「好」去比較,但睇下受歡迎程度同升中派位,答案都幾明顯。
妳好似叩荃官,以往年經驗,女仔比男仔著數,而林校長極重視KG校長封推薦信(要係詳細用心寫而唔係Standard幾句),祝妳好運。
不過如果小朋友唔係真係醒目 ...

原帖由 kawai呢 於 10-6-14 17:47 發表

今日收到通知我係後備生,如果有人唔註冊我就可以補上

祝你好運!!

原帖由 hoiyan 於 10-6-15 23:11 發表

今日收到通知我係後備生,如果有人唔註冊我就可以補上