用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 擔唔擔心細路自己一個坐保母車
go

擔唔擔心細路自己一個坐保母車

到咗8月就快上nusery了, 我係有d 擔心個仔唔知佢可唔可以一個人坐校巴, 因為佢都係2.5歲, 又擔心依家d 保母車的質素同跟車保母. 唔知依家的校巴會唔會有安全帶同超載學童的問題. 我以前返學坐過好幾年保母車, 個司機是非法超載學生同無安全帶. 以前個無良司機老闆為咗多收學生會叫我地住到好迫, 由一架14人van, 坐成18-24人, 當時我地唔識出声同屋企人投訴. 有時司機怕見到d 差人, 就叫d 迫d就到屋企的細路提早落車, 其實都提早成4分鐘車程的路, 但都迫個d細路落車. 所以我係有好大的擔心.

仲有我個仔太癡身, 上車一定要我攬實. 未層試過自己一個人坐. ....最怕係司機突然踩break. ...d 細路就好似滾地葫蘆咁. ..

擔心架, 所以報保母車之前去學校check過, 睇住D Nanny同老師點送小朋友上車. 再睇埋架車, ensure每個位有獨立safety belt.
再問埋D家長comment, 先決定.
so far 外在條件ok, 但仔仔心理上應該未ready.... 睇下到時點la...

我係坐校車, 唔係街車, 所以冇咁擔心, 不過而家好多街車都有安全帶的.

so far ok. My kid started taking school bus in Nursery. However, I did bring him to school for the first 2 months so that he doesn't have to adapt to so many new things (new school + school bus) at a time.

As long as you have checked if they have seat belt .. then ok

原帖由 Doublefishes 於 10-6-14 10:07 發表
到咗8月就快上nusery了, 我係有d 擔心個仔唔知佢可唔可以一個人坐校巴, 因為佢都係2.5歲, 又擔心依家d 保母車的質素同跟車保母. 唔知依家的校巴會唔會有安全帶同超載學童的問題. 我以前返學坐過好幾年保母車, 個司機 ...

我自己本身就唔太擔心, 但老公 & 99 就超擔心. 一定要姐姐親自帶返學放學.....

我個女返學車程唔長, 校車平過自己送, 但為左安撫DADDY既要求, 都係自己接送....

但我大仔都已經搭校巴2年喇. 都OK啦. (哥哥都係2歲自己接送, 3歲先搭校車)

我同你差不多, 我同老公唔係太擔心, 但奶奶勁擔心... 可能第一個學期會自己接送, 下學期開始先至坐校車.

其實我覺得坐校車方便同安全d, 至少落雨都唔使咁狼狽, 擔心個仔之餘, 仲要擔心唔知奶奶接送會唔會好辛苦! 其實屋企同學校唔遠, 車程只係10分鐘, 我真係寧願佢坐校車.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-6-14 13:01 發表
我自己本身就唔太擔心, 但老公 & 99 就超擔心. 一定要姐姐親自帶返學放學.....

我個女返學車程唔長, 校車平過自己送, 但為左安撫DADDY既要求, 都係自己接送....

但我大仔都已經搭校巴2年喇. 都OK啦. (哥哥都係2歲 ...

My elder girl started taking school bus when she was 2 years old.  That was the school's private school bus & also had teacher in the van.

My smaller girl will start taking school bus next year too (2 years old).  They are not going to the same school so it is outside school bus but I cannot do anything because we all need to work and the maid has to take care of two kids - no time to bring my girls to school (two different schools)

因為之前已經俾咗學費決定讀呢間nusery, 其實都係要跨區, 要亞仔坐成20-30分鍾車. 我依家都係十五十六緊, 究竟係唔係耍自己/ 姐姐帶亞仔返學同放學... 如果自己帶就返唔到新工.

其實隨了向學校反映需要, 我地d家長係唔係無野可以做. ?

我覺得2歲太細個喇,我會擔心囉...起碼3歲佢認知能好d,咁先會放心小小,我令願自己辛苦d湊佢返學好過心驚驚

strongly agree!

原帖由 meilo 於 10-6-15 23:14 發表
我覺得2歲太細個喇,我會擔心囉...起碼3歲佢認知能好d,咁先會放心小小,我令願自己辛苦d湊佢返學好過心驚驚

如果太擔心, 你地可以比多一半錢(校巴費), 姐姐可以上嘪校巴.

舊年亞b開始返PN,我初初都好擔心,所以返學自己送,放學就試搭校車,但原來亞b鍾意搭校車多d呢,所以我地11月比佢搭埋校巴囉!
其實,搭校巴可以縮短同爸媽分離果一刻,小朋友初初返學會冇咁扭。亞女朝早見到一齊等巴士嘅小朋友都會打招呼,上到車仲會同小朋友傾偈,見到佢我地都好開心,覺得佢大個女左。再者,亞女的校車姨姨和叔叔好好,對小朋友的態度好好(叔叔直情叫家長唔使擔心,佢地都會當小朋友係寶),亞b都好鍾意佢地,所以我地完全唔擔心!

How about if some parents or maid can accompany the kids in the school bus? Of course, they pay and occupy one more seat. They can help looking after their kid and bus driver will not be too bad in driving as they are observed. Bus school company may not like of course. Parents should insist or raise this option to school.

咁如果maid跟埋坐校車, 咁呀b上堂個3個鐘佢做咩好?

我報嗰間學校冇校車去, 本來我想叫maid送佢返學放學, 但中間呢3個鐘個maid點過呢...(我屋企去學校車要半小時)
另一個方法係坐保母車,但唔知開唔開得成