用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 會入讀那間小學? 來個統計吧!!
go

會入讀那間小學? 來個統計吧!!

各位K3家長, 放了榜, 結果怎樣? 你們會入讀那間小學, 我們來個統計吧!!

我見今日囡囡要做既功課,就係要寫將會讀既小學係作業到,如果係學校做統計,應該會較全面。

其實仲有好多野可以做統計,例如係有幾多係直資,私校,而官津方面,究竟係自行收生階段收(靠分數高,還是有哥哥姐姐係到讀),還是大抽獎,邊個校區。

原帖由 kkk2000 於 10-6-7 13:54 發表
各位K3家長, 放了榜, 結果怎樣? 你們會入讀那間小學, 我們來個統計吧!!

醒目開學勳章

我仔舊年11月已經有間心儀直資收左,我地無參加大抽獎。

原帖由 hcshiu 於 10-6-7 20:12 發表
我見今日囡囡要做既功課,就係要寫將會讀既小學係作業到,如果係學校做統計,應該會較全面。

其實仲有好多野可以做統計,例如係有幾多係直資,私校,而官津方面,究竟係自行收生階段收(靠分數高,還是有哥哥姐姐係到讀),還是大抽獎,邊個 ...

我女被派第三志願,但都會讀私校去了。

原帖由 Whitepine 於 10-6-15 11:21 發表
我仔舊年11月已經有間心儀直資收左,我地無參加大抽獎。

醒目開學勳章

唔知係唔係今年K3學生派得唔好呢? 所以大家無心情上黎報告。

原帖由 hcshiu 於 10-6-15 14:02 發表
我女被派第三志願,但都會讀私校去了。

其實都唔關心情問題,我知有學生抽到第一志願,亦有學生派左間填都無填既,有家長要為子女叩門,亦有好多事先有直資收左,抽都唔洗抽,而我女就有私校包底,我地抽果間預先知道抽得到既機會又微乎其微,所以有點兒預左。

不過我會想到,派位結果係點,似乎家長寫出黎都無乜特別意思,所以都無原動力去寫出黎。

原帖由 Whitepine 於 10-6-15 23:24 發表
唔知係唔係今年K3學生派得唔好呢? 所以大家無心情上黎報告。

咁請問你派左去邊間呀?私校又係邊間呀?
THX!

原帖由 hcshiu 於 10-6-15 23:59 發表
其實都唔關心情問題,我知有學生抽到第一志願,亦有學生派左間填都無填既,有家長要為子女叩門,亦有好多事先有直資收左,抽都唔洗抽,而我女就有私校包底,我地抽果間預先知道抽得到既機會又微乎其微,所以有點兒預左。

不過我會想 ...

校區35,甲部跨區抽協恩,當然機會微,派第三志願奉基。將會讀蔡繼有。

原帖由 lovebabyv 於 10-6-16 23:43 發表
咁請問你派左去邊間呀?私校又係邊間呀?
THX!

回覆 8# hcshiu 的文章

hcshiu,

你好! 我有留意你的post. 之前有post見到你女女都有考德望. 亦收咗, 可否分享一吓選擇蔡繼有不選德望的原因?

p.s. 我細女讀又一村K1. 出年年尾要考小學了.
我大仔亦喺又一村畢業生, 今年已上小一.

其實蔡繼有同德望係好唔同既學校,蔡繼有用差不多國際學校既模式教,最後考IB,而德望就係傳統中小學,最後會考本地中學文憑。如果可以選擇,我會選擇比較近國際學校既模式,亦同本地教育差不多完全分開。

至於細節,我想你真係要去佢地網站睇下,有機會既話參加佢地既家長會。

原帖由 Sailo 於 10-6-23 16:57 發表
hcshiu,

你好! 我有留意你的post. 之前有post見到你女女都有考德望. 亦收咗, 可否分享一吓選擇蔡繼有不選德望的原因?

p.s. 我細女讀又一村K1. 出年年尾要考小學了.
我大仔亦喺又一村畢業生, 今年已上小一. ...

醒目開學勳章

其實,蔡繼有D學費都貼近國際學校,P1學費差不多六千元一個月(如果我無記錯),每升一級又加多一D,讀到上去可能會成萬元一個月,另外其他活動都要洗費,遊學團去歐洲、美國..都幾多錢架!!我同事兩個仔都係蔡繼有讀緊,佢話比我知架! 不過佢都話蔡繼有係一間好學校。

原帖由 hcshiu 於 10-6-23 21:22 發表
其實蔡繼有同德望係好唔同既學校,蔡繼有用差不多國際學校既模式教,最後考IB,而德望就係傳統中小學,最後會考本地中學文憑。如果可以選擇,我會選擇比較近國際學校既模式,亦同本地教育差不多完全分開。

至於細節,我想你真係要去 ...

相比真正既國際學校(例如耀中),都算平了,和英基差不多(因為政府有資助)。今年小學課程部份都仲係五千,我就同自己講,我女讀又一村全日班加上興趣班,都唔只呢個支出,所以既然係好學校,就當同幼稚園既支出一樣,一路落去咁啦。

原帖由 Whitepine 於 10-6-28 10:13 發表
其實,蔡繼有D學費都貼近國際學校,P1學費差不多六千元一個月(如果我無記錯),每升一級又加多一D,讀到上去可能會成萬元一個月,另外其他活動都要洗費,遊學團去歐洲、美國..都幾多錢架!!我同事兩個仔都係蔡繼有讀緊,佢話比我知架 ...

Thanks hcshiu for your information!

原帖由 hcshiu 於 10-6-23 21:22 發表

至於細節,我想你真係要去 ...

醒目開學勳章

畢業禮中,今年K3的同學都有50%入到D名校,La sha,拔箤,英華,St Paul....今年小一派位成績都幾好Wor..