用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報英華小學的自薦信應用中文還是英文呢? ...
go

報英華小學的自薦信應用中文還是英文呢?

那種好一點? 請指教, 謝謝!

原帖由 可樂~ 於 10-6-16 00:32 發表
那種好一點? 請指教, 謝謝!

當然用你最強的語言寫這封信啦, 如果你是考ShamShuiPo的話, 該校長 不會計較你是中定英文信, 只要內容o

I think Eng and Chi is not a matter.  
I did not submit the letter and was accepted by YW.

當然係用番自己最強既果種語言啦.
聽講林校長以前教英文既,如果英文唔夠強又用左英文,佢職業病,一睇就會留意到.咁個印象可能會差左啦.
http://era-central.blogspot.com/

請問林校長會喜歡何類型的學生? 活潑好動或是聽教聽話?

原帖由 LANG060221 於 10-6-23 16:48 發表
請問林校長會喜歡何類型的學生? 活潑好動或是聽教聽話?

我覺得會係既活潑好動又聽教聽話的

原帖由 HAPPY^_^ 於 10-7-6 10:04 發表

http://era-central.blogspot.com/

要自薦信? 無會唔會扣分? 請囝囝已成功入讀英華既媽咪分享吓經驗.

本人文筆麻麻, 所以好驚寫自薦信. 剩係填張form加囝囝簡單既profile.

回覆 1# wealth 的文章

我今年插班小二,而且剛收到電話說成功了,我們的自薦信只用中文寫了些小兒的強項及証據。

liktin

恭喜晒, 你囝囝真係好叻!

可否告知囝囝讀邊間小學? Interview問咗咩問題? 有否written及in家長? Thanks.

Dear Mamay,

請問是因兄長或父親是英華生??還是一般申請者?當時有沒有另加個人學習檔案??

謝謝!

原帖由 mamay 於 10-6-21 11:25 發表
I think Eng and Chi is not a matter.  
I did not submit the letter and was accepted by YW.

1) 兄長或父親不是Old boy, 只是一般申請者.
2) 自薦信可以非常簡單, 或找朋友幫手.
3) 囝囝讀宣道(not Kln Tong)
4) 不用Interview及不用in家長
5) 只有written test for child (Chinese; English and Math(include English maths)) . 第一日考試, 第二日即有result, 第三日即註冊. 快!!!

你囝囝一定好叻. 請問你那個月份開始給Profile 給英華, 學校幾時通知有得interview呢 ?
另外,請問今年英華收了多少個2年級插班生, 同埋知唔知幾多人考試? 可否PM 給我知, THANK YOU
原帖由 liktin 於 10-7-6 14:05 發表
我今年插班小二,而且剛收到電話說成功了,我們的自薦信只用中文寫了些小兒的強項及証據。

原帖由 F3 於 9-7-2010 09:59 發表
你囝囝一定好叻. 請問你那個月份開始給Profile 給英華, 學校幾時通知有得interview呢 ?
另外,請問今年英華收了多少個2年級插班生, 同埋知唔知幾多人考試? 可否PM 給我知, THANK YOU
...

小兒在學校的學業上, 不勤力, 不細心, 不喜做功課(全年約有1/3是欠交的), 不太聽教, 你說叻唔叻.
我四月中一次過寄了約7間我自己認為九龍區最好的名校, 除了拔萃男書院附屬小學外, 其他好采也有得In.

聽英華學校書記講應該係3, 同我一起註冊的是來自聖方濟各英文小學的小1, 他原校考第3. 因聖方濟各也收了小兒, 本來也是考慮之列, 但見到他們也轉來, 可能不考慮聖方濟各了.

考試當日我估計考小2的20多名,但不知道是否全部寄信的都有得考, 因我們考培正時也有成40.

你囝囝也讀小1? 想插班?

原帖由 hch 於 10-7-7 01:56 發表
Dear Mamay,

請問是因兄長或父親是英華生??還是一般申請者?當時有沒有另加個人學習檔案??

謝謝!

no relationship with YW, not old boy.
Yes, I did submit the 個人檔案 and that 檔案 cover my son interest, hobbies, strengthen..etc as well.  Thus, I did not prepare the cover letter (and I am so lazy to prepar it).

醒目開學勳章

原帖由 HAPPY^_^ 於 10-7-6 10:04 發表

同意 x 10000000000

昨日聽完佢talk之後, 更加10000個同意.  

原帖由 liktin 於 10-7-9 11:53 發表

小兒在學校的學業上, 不勤力, 不細心, 不喜做功課(全年約有1/3是欠交的), 不太聽教, 你說叻唔叻.
我四月中一次過寄了約7間我自己認為九龍區最好的名校, 除了拔萃男書院附屬小學外, 其他好采也有得In.

聽英華學 ...

你個仔唔係叻,係非常叻!如果唔係,佢一定有好多特異功能。小一投考既時候,幾多又叻又乖又細心又勤力既小朋友都考唔到

原帖由 aryee 於 12-7-2010 16:57 發表

你個仔唔係叻,係非常叻!如果唔係,佢一定有好多特異功能。小一投考既時候,幾多又叻又乖又細心又勤力既小朋友都考唔到

哈哈哈!無錯,佢真係有特異功能,我今早俾左d暑期練習佢做,最特異係佢唔做不單止,仲剛剛打俾我話設計左d新數學題目俾番我做,仲話我應該唔識做添,激死!