用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真係好擔心, Band 1生係大抽獎會唔會派得好差 ? ...
go

真係好擔心, Band 1生係大抽獎會唔會派得好差 ?

真係好擔心, 仲要磨折多一個月

都說是大抽獎, 所以無得擔心。 心理上作最壞打算, 做好準備就可以了!

醒目開學勳章

心中總是有點不安,開始胡思亂想,..........................

我都覺得會擔心,如果banding 再細分d (比如十個band),然後先再隨機就好d,咁考第一果個輸比第十果個,心理上舒服過輸比考第六十果個呀。雖然,輸比成績低過自己既同banding學生都會唔抵架啦!

所以我擔心到要上來找大家傾訴吓,哈哈

原帖由 kyng3 於 10-6-9 13:20 發表
心中總是有點不安,開始胡思亂想,..........................

All of the P.6 mamas are worring, poor us......still have a month to go

Me too!

原帖由 detungmama 於 10-6-9 17:14 發表
所以我擔心到要上來找大家傾訴吓,哈哈

心理壓力真係好大,真係難為了家長,有時同朋友傾訴 (佢地或者D仔女仲細,有D單身),只係會話我地咁緊張做嘜,跟本唔明白我地既擔憂

原帖由 aryee 於 10-6-9 13:41 發表
我都覺得會擔心,如果banding 再細分d (比如十個band),然後先再隨機就好d,咁考第一果個輸比第十果個,心理上舒服過輸比考第六十果個呀。雖然,輸比成績低過自己既同banding學生都會唔抵架啦! ...

如果真係分10個band,我唔擔心上層,反而擔心下層,以前5個band,band 5學校已經差到接近垃圾級,如果係band 10....真係變咗壞人工廠。

醒目開學勳章

In fact, before 5 bands, there used to be 10 bands for real.  But really long time ago lor!

原帖由 detungmama 於 10-6-8 21:50 發表
真係好擔心, 仲要磨折多一個月

唔會。起碼band2頭。

當然,有人喜歡填上band3學校的除外。

原帖由 judy 於 10-6-14 10:42 發表

唔會。起碼band2頭。

當然,有人喜歡填上band3學校的除外。

非常擔心.我就聽過早一,兩年,有band 1同學,派到20+志願 - band 3學校.真是我運由天不由我.

非常擔心.我就聽過早一,兩年,有band 1同學,派到20+志願 - band 3學校.真是我運由天不由我.

我一向都唔信呢啲嘢。

數學題,1+1=2. 但不斷有人講,某某學生寫 1+1=2 俾教師打x, 咁,1+1=2 係唔係錯呢?

我朋友個E甥讀沙田朱X賢, 考40/13X, 老師說已是BAND2生, 現實有三次程分, 計曬三次程分既全級排名, 才知自己大約係學校定位, 朱X賢家長說學校不是這麼低BANDING.

所以有家長說BAND1生派了沙田樂X中學, 係難以令人信, 除非電腦出錯OR學校搞錯, BAND1生先派.

不必擔心,除非自己選錯,現時的程序是校網內所有Band 1生都派了位後才給Band 2生派位的。
原帖由 KWT 於 10-6-14 11:55 發表

原帖由 catcatmom 於 10-6-16 00:40 發表
我朋友個E甥讀沙田朱X賢, 考40/13X, 老師說已是BAND2生, 現實有三次程分, 計曬三次程分既全級排名, 才知自己大約係學校定位, 朱X賢家長說學校不是這麼低BANDING.

所以有家長說BAND1生派了沙田樂X中學, 係難以令人信 ...

唔係卦,朱x賢 40 名已經係Band2?咁咪仲差過馬鞍山D3、4線小學?
假假地都沙田屋村名校喎!我諗中間有人搞錯左!

原帖由 pineapple0983 於 10-6-16 11:19 發表

唔係卦,朱x賢 40 名已經係Band2?咁咪仲差過馬鞍山D3、4線小學?
假假地都沙田屋村名校喎!我諗中間有人搞錯左!

朱x賢頭60都肯定係band 1,好肯定!

原帖由 catcatmom 於 10-6-16 00:40 發表

所以有家長說BAND1生派了沙田樂X中學, 係難以令人信 ...

我諗個小朋友其中一次呈分試考40, 但係3次加埋就唔知考第幾, 所以好難下判斷. 但係band1生派band3學校只有兩個原因, 一係將band3學校填到鬼咁前(基本上沙田學校多, 填晒band1同band2都差不多夠30個, 仲使咩填band3?), 一係填幾個就唔填, 結果電腦派咗間band3俾你.

保良局banding無可能甘低, 就執果間就唔知, 不過人地甘講, 我咪甘聽羅, 佢地一日十幾樣功課, 無可能考40名, 就BAND2, 我都係甘想其中一次考過最前40名甘啦.唔通就去"差輪暑"人地咩! 自己唔信咪得law!

原帖由 catcatmom 於 10-6-18 01:16 發表
保良局banding無可能甘低, 就執果間就唔知, 不過人地甘講, 我咪甘聽羅, 佢地一日十幾樣功課, 無可能考40名, 就BAND2, 我都係甘想其中一次考過最前40名甘啦.唔通就去"差輪暑"人地咩! 自己唔信咪得law! ...

人地咁講,你咁聽。不過,唔好照唱羅!