用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 急!之前參加過2nd Interview的家長請幫忙.... ...
go

急!之前參加過2nd Interview的家長請幫忙....

囝囝星期二會2nd in,想請教有經驗家長,當日第1Round的2nd In問了什麼,好讓我替囝囝準備吓,多謝幫忙!

1st int. is for the kid and 2nd int. is for parent(s).
Questions for kids are just normal academic questions.  Questions for parent(s) are more difficult as the teacher may ask, for example, if your kid broke the school regulation and was punished, what would you do....etc.

2nd in 係3個一齊見兩位老師, 進入課室後一齊坐面對老師,首先老師問小朋友一些好間單的問題, 例: 喜歡什麼(傾計方式), 問完後會請小朋友坐後面看圖書, 跟住老師家長開始對話, 印象中如下:
<1> 點解揀這校
<2> 如果小朋友在校打架,你會怎樣處理
<3> 你怎樣做到家校配合
<4> 沒有宗教的學校,你覺得怎樣.

大概這樣吧!  (記得要清楚學校的教學理念)

我個人覺得你一定要清楚學校的教學理念, 同埋是否適合自己的小朋友.

其實有d唔係好明白你問第1Round的2nd In的問題, 因為第1 round 是問小朋友中英數及畫畫, 之後揀500位左右小朋友2nd, 2nd 其實係見家長,唔係in 小朋友.

希望幫到你....good lucky...

囡囡今年小一, 希望有緣做同學仔.

Besides, we were asked : -

1. 你期望囝囡長大后會是什樣的人?
2. 學校會有很多發展, 你會做甚麼去配合?
3. 如上小一后, 發現小朋友有讀寫障礙, 你會怎樣幫他?
4. 本校沒有中學, 你覺得如何等.

祝好運.

多謝大家放料,希望囝囝聽日生生性性答好D,因為真係好鍾意KTS,希望可以大家一齊做同學仔啦!

Good luck mchan.

原帖由 mchan 於 10-6-14 10:38 發表
多謝大家放料,希望囝囝聽日生生性性答好D,因為真係好鍾意KTS,希望可以大家一齊做同學仔啦!

原帖由 Yanamami 於 10-6-14 10:53 發表
Good luck mchan.

真係十分感激各位提供既資料,好有用,所以今日順利過關,囝囝可以星期四去註冊,真係好好好開心呀!囝囝終於可以入到間我心儀既學校,希望我無揀錯,希望佢讀得開開心心啦!
大家一齊努力!!!!

請問今日問什麼問題,形式是怎樣,急、好急、十分急,謝謝!

原帖由 mchan 於 10-6-15 15:43 發表

真係十分感激各位提供既資料,好有用,所以今日順利過關,囝囝可以星期四去註冊,真係好好好開心呀!囝囝終於可以入到間我心儀既學校,希望我無揀錯,希望佢讀得開開心心啦!
大家一齊努力!!!! ...

原帖由 kobyhk 於 10-6-15 18:16 發表
請問今日問什麼問題,形式是怎樣,急、好急、十分急,謝謝!

老師問家長既問題就是其他mami列出黎果D,可睇睇之前的回覆內容。

我囡囡都係今日IN, 但冇叫我星期四註冊,係咪即係FAIL? 佢話等消息, 約一星期.  可能都係冇望......

mcchan, 你係咪之前on waiting list?定係第一ROUND REJECT 左現在再申請?

原帖由 linachoy 於 10-6-16 00:23 發表
我囡囡都係今日IN, 但冇叫我星期四註冊,係咪即係FAIL? 佢話等消息, 約一星期.  可能都係冇望......

mcchan, 你係咪之前on waiting list?定係第一ROUND REJECT 左現在再申請? ...

其實今次有得2nd In真係靠兩個字:誠意!
囝囝1 Round其實被reject左,我就寫信去多謝並表明6月後會再報,到了6月大抽獎公佈後我又寫信話希望佢再比機會,正當我要download申請表時,校方就打比我叫我帶囝囝去2nd In,所以我張申請表係interview當日先submit的。
今次可以咁快confirm到學位,真係好多謝其他mami既幫忙,因為interview問的問題(家長部份)就是他們提供的問題,之前做足準備功夫,所以都有D把握。
再次多謝各位!

機會總是留給有準備的人,很真實,真實到就在我們的前後左右發生著。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

請問你係咪15/6 in完, 佢地即時叫你星期四註冊呀??
我問佢地幾時會有結果, 佢地話要等一個星期, 因為17-18/6仲會in 人.....

原帖由 mchan 於 10-6-16 11:01 發表

其實今次有得2nd In真係靠兩個字:誠意!
囝囝1 Round其實被reject左,我就寫信去多謝並表明6月後會再報,到了6月大抽獎公佈後我又寫信話希望佢再比機會,正當我要download申請表時,校方就打比我叫我帶囝囝去2nd In,所以我張申請 ...

呢句說話好貼切, 機會往往係掌握自己手裡

原帖由 Ben2003 於 10-6-16 16:14 發表
機會總是留給有準備的人,很真實,真實到就在我們的前後左右發生著。

原帖由 waiwing 於 10-6-16 19:36 發表
請問你係咪15/6 in完, 佢地即時叫你星期四註冊呀??
我問佢地幾時會有結果, 佢地話要等一個星期, 因為17-18/6仲會in 人.....

又吾係即時咁緊要,我地上午9:45In, 下午3點幾收到電話話“校長決定取錄......”。

Totally agree 而且親身感受到.....

原帖由 Ben2003 於 10-6-16 16:14 發表

While other people are still waiting for interview or result, you have got a seat already.  You're very lucky!  Congratulations again!!!
原帖由 mchan 於 10-6-17 10:04 發表

又吾係即時咁緊要,我地上午9:45In, 下午3點幾收到電話話“校長決定取錄......”。

恭喜你吖!

原帖由 mchan 於 10-6-17 10:06 發表
Totally agree 而且親身感受到.....

thank you very much.

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-17 12:54 發表
While other people are still waiting for interview or result, you have got a seat already.  You're very lucky!  Congratulations again!!!

多謝哂, 今早已完成註冊手續。

原帖由 kachunma 於 10-6-17 13:01 發表
恭喜你吖!