用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 88網陳元喜及迦密, 你地會揀邊一間?
go

88網陳元喜及迦密, 你地會揀邊一間?

原帖由 takumi媽 於 10-6-15 12:52 發表

陳元喜

candy_kiki2005,

你可否話我知你點解會揀陳元喜?謝!

貢獻勳章

原帖由 takumi媽 於 10-6-15 14:42 發表
candy_kiki2005,

你可否話我知你點解會揀陳元喜?謝!

takumi
你想知咩問題呢?你的小朋友是下年選校?

我個女今年入了迦密,其實選校要看自己的要求,
如我,我想了好耐在選
出名的學校?
校風好?
容易入?
近接送?
小朋友喜好?
功課量?
有聯繫中學?派位成績?
宗教背景?
教學宗旨?

我選了迦密,因我估在第一次自己派位易入d,點知入不到,同埋喜歡它近我上班的地點,重要是我囡囡好喜歡,這是我選的重點,今年開始也難入,有朋友自行選它,甲一/乙一選也入不到

我也無話陳元喜不好,不過,它不是小班教學,我無選
聽聞也是好學校,也有中學聯繫,我也有朋友的小朋友抽中入去

其實,好不好真是讀落先知~^^人地範得好,自己又未必覺,不過,我喜歡呢2間都有open俾家長去參觀同了解,有d學校就不會咁

babycherry22,

我唔係今年選校, 而係今年入讀小一.好好彩兩間都叩門成功, 但我唔知點去選.好多謝你的分析 及意見.

呢兩間open day你有無去過?你對陳元喜有D乜睇法?你覺得迦密有咩吸引你?

貢獻勳章

原帖由 takumi媽 於 10-6-16 12:56 發表
babycherry22,

我唔係今年選校, 而係今年入讀小一.好好彩兩間都叩門成功, 但我唔知點去選.好多謝你的分析 及意見.

呢兩間open day你有無去過?你對陳元喜有D乜睇法?你覺得迦密有咩吸引你? ...

我無去陳元喜open day,我個女跟學校去咋,我無興趣,所以無去睇

迦密的開放日也無去,因我是在職mama,
又因比較心儀迦密,當時打去學校問可不可個別參觀,
學校安排了我放工後5:30,由校長介紹了一陣,由副校長親自帶去參觀咁

你選志願高d o個間,聽了人講又後悔就不好

相信志願高d會是你心儀d