用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孩子有份參與的Portfolio
go

孩子有份參與的Portfolio

謝謝分享. 很精美. 我見是厚厚一份, 很像一本相簿. 是自家做或是找專業公司做呢? 收費如何?

吾好意思,但想問吓上年報私校直資時有冇整portfolio?

當時學校吾需要定有別的原因。
原帖由 hair-health 於 10-6-16 13:49 發表
首先聲明, 我不是甚麼製作公司, 要在這裡賣廣告, 我本身的工作是頭髮護理, 是幫人解決頭髮問題的.
和其他家長一樣, 我都有位小朋友, 好希望可以好好栽培他, 所以去年都報考了數間直資或私校, 無耐沒有一間成功錄取, ...

好奇想問你叩那間小學呢?

原帖由 hair-health 於 10-6-16 19:35 發表
當時我諗應該沒有這個需要, 我以沒想過要個這本protfolio, 但無耐報了多間都沒有學校錄取, 現在唯有叩門, 我相信每個叩門的家長都會付上自己孩子的portfolio, 要讓人留下深刻印象, 一定要花點心思, 所以才出了這個概 ...
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

回覆 6# KMY 的文章

我覺得好靚, 請問做大約每本幾錢? 如果你之前見學校已有交本portfoilo, 我唸好多都收你小朋友, 請問之前有in個那幾間?

your portfolio is really professional!

好多學校鼓勵家長自己做portfolio. 有學校更表明不會接受portfolio(如宣道和陳守仁). 有學校只會接受單面4頁A4(如DGJS)。 更有學校表示不接受專業印刷之portfolio(如DBS)。又有學校表示不會看太厚的portolio (如SPCC)。我都很想知道你說

[如果你之前見學校已有交本portfoilo, 我唸好多都收你小朋友]

的理據何在?

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-16 22:24 發表
我覺得好靚, 請問做大約每本幾錢? 如果你之前見學校已有交本portfoilo, 我唸好多都收你小朋友, 請問之前有in個那幾間?

樓主,多謝你無私既分享,但Portfolio內有很多私人資料,其實係可以取消部份先post上黎.小心d好d.

回覆 9# k.kung 的文章

我的理據就係一本portfolio好重要, 學校睇你父母有無心做依本portfolio, 當然有d學校唔收或者環保理由只收幾張紙, 但係要做好準備, 除左大抽獎學校啦...........

或者樓主不介意有需要做專業portfolio的人至電找他幫忙吧。

原帖由 appleycma 於 10-6-16 22:51 發表
樓主,多謝你無私既分享,但Portfolio內有很多私人資料,其實係可以取消部份先post上黎.小心d好d.

醒目開學勳章

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-16 23:15 發表
我的理據就係一本portfolio好重要, 學校睇你父母有無心做依本portfolio, 當然有d學校唔收或者環保理由只收幾張紙, 但係要做好準備, 除左大抽獎學校啦........... ...

無意冒犯, 我小朋友今年要考小學, 我問過好多家長個portfolio應該點整, 佢地都係話要精簡, 唔好花巧, 同埋最好自己整, 而佢地既小朋友都考到心儀既直資or私校......佢地話學校收咁多個portfolio, 冇咁多時間續頁續頁睇....
btw, 好多謝樓主無私既分享

有心更應該由家長自己做以表誠意。 Portfolio最重要的不是圖片和專業印刷而是實際內容, 既然大部份名校都不鼓勵專業印刷的portfolio而你又說如果樓主當時有這份portfolio便有很多學校收他孩子。你可否舉出樓主的兒子可憑這portfolio成功考進那幾間私校或直資學校呢?

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-16 23:15 發表
我的理據就係一本portfolio好重要, 學校睇你父母有無心做依本portfolio, 當然有d學校唔收或者環保理由只收幾張紙, 但係要做好準備, 除左大抽獎學校啦........... ...

原帖由 appleycma 於 10-6-16 22:51 發表

我本來也download了打算給朋友參考,但看見內裏的個人資料,真有點遲疑...

還有,有位是當小學管理層的親戚說,profile 只會看 resume 一頁,因爲實在太忙了,如果是有特別技能的申請者,書記會另外 flag 起相關資料,但符合這類的其實不多。

回覆 14# k.kung 的文章

請你明白我晤一定要去揾專業製作做, 係要用(心)去做, 有d家長可能無咁多配套去做, 咪要出街做, 我相信如果學校無話唔收嘅, 你交form的時候無交個portfolio機會係有分別的, 我只係話報讀(私校或直資).

你始終沒有說明為何有交這份專業製作portfolio會有很多私校或直資收樓主的兒子。 有交portfolio機會可能高一點但不等於會收。

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-17 00:00 發表
請你明白我晤一定要去揾專業製作做, 係要用(心)去做, 有d家長可能無咁多配套去做, 咪要出街做, 我相信如果學校無話唔收嘅, 你交form的時候無交個portfolio機會係有分別的, 我只係話報讀(私校或直資). ...

回覆 1# k.kung 的文章

請你由頭睇一次啦, 樓主話佢之前見學校無交過portfolio, 跟住去叩門才去做portfolio, 我意思係話如果佢係見學校時有交, 我(諗)會有好多學校收, 係諗呀, 唔好成日講專業製作啦, 總有係我無話一定收, 係我諗, 依d係個人意見!