用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想學數應該學咩好呢?
go

想學數應該學咩好呢? [複製鏈接]

學數公文數好呀?定E.NOPI?定珠心算好呢?我囝囝4.5YRS, 我教佢心中有數再加手指,方法ARM 唔ARM 呢?
   0    0    0    0

我覺得4歲半最好是學珠心算, 透過算珠學習計數, 再繼而深入至心算, 於數學運算方面先打好基礎。

至日後讀小學的時候, 再考慮到奧數, 可以幫助腦筋的轉動和對文字題的推敵。

至於公文數, 再去到小三以後, 如果覺得有需要, 於這時才學都唔遲, 但如果太早讀公文數, 怕過多的沉悶式操練, 會對小朋友對數學產生恐懼。

我小朋友現在學緊珠心算, 學得都唔錯, 初初不是太喜歡數學, 但現在, 她很喜歡做珠心算的功課, 而且平時亦經常叫我給一點題目予她計算, 我很多時候於買東西的時候, 會叫她幫我計。

原帖由 ballmui 於 10-6-16 23:18 發表
學數公文數好呀?定E.NOPI?定珠心算好呢?我囝囝4.5YRS, 我教佢心中有數再加手指,方法ARM 唔ARM 呢?

珠心算係點GA?係藍田OR將軍澳區有咩好介紹?

原帖由 dovebb 於 10-6-17 02:53 發表
我覺得4歲半最好是學珠心算, 透過算珠學習計數, 再繼而深入至心算, 於數學運算方面先打好基礎。

至日後讀小學的時候, 再考慮到奧數, 可以幫助腦筋的轉動和對文字題的推敵。

至於公文數, 再去到小三以後, 如果覺得 ...

我小朋友剛剛於3月的時候考了11級, 她現在學了接近1年, 才就黎學完初級, 老師話10級的考試, 是需要完成整個初級的課程, 不過, 當俾一個經驗先, 因為我囡囡才得5歲, 先攞一次經驗, 老師話出年考, 可以跳級考9級或以上, 到時再看看我囡囡的情況而定。

原帖由 BB成長期 於 10-6-21 13:47 發表
你小朋友學了多久, 考了公開試未? 我都剛同阿仔報了暑期班, 我想知大約多久可以考10級 (不太想考12級, maybe太簡單, waste money to 考試)
‹ 上一主題|下一主題