用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網女仔地會點排位
go

31網女仔地會點排位

31網女仔地會點排位

st mary is the first choice.

原帖由 bobo620 於 10-6-10 15:11 發表
31網女仔地會點排位
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

第一我都會係st. mary , 但係之後又點排好, 我今年9月報啦, 唔該比多d意見, thx ~

原帖由 Fionyiu 於 10-6-10 15:53 發表
st mary is the first choice.

之後再報熱門的一定無行,油天、循道都不能放第二志願。

仲有無人比d意見

我也是 net 31 (今年).
你個囡有沒有 sister / brother ?
你個囡谷唔谷得 ?
你/你個囡有冇抽獎命 ?

我是 smc 第一, 舊油天第二, methodist 第三. 不過. 我個囡太有抽獎命了... 佢派了..........第四. 我地冇去註冊.

其實, 如果你個囡可以谷, 佢又有私校 back up. 而你又唔介意佢最終入私校. 你大可以進取 d 選 st.mary. 不過, 你要預左冇行... 因為位少 又要講運.

而2間油天都是 hot. 基本上, 你放第一志願都有 d 機, 因為佢收成 15x 學生. 否則, 你放第二已可以說是沒希望了. 通常 a part 及 b part 第一志願都派哂位了.

net 31 沒有太多學校適合我個囡. 我當天填表時, 填了第一 smc. 已知派不到 便會派去其它尾尾的學校了.

這點, 你要有心理準備. 不要太失望.

希望你囡囡好運, 可能派到心儀學校啦.

暫時係無sister/brother
我同阿女溫書都係迫佢, 同佢一齊就溫, 唔同佢溫佢就唔溫, 抽獎命我真係唔知呀, 未試過,

原帖由 MaggieHei 於 10-6-12 11:53 發表
我也是 net 31 (今年). 你第一係smc 係米即無st, mary, 都唔知點排好, 今年9月要報啦,  好似六合彩甘, 唉~

你個囡谷唔谷得 ?

我是 smc 第一, 舊油天第二, methodist 第三. 不過. 我個囡太有抽獎命了... 佢派了..........第四. 我地冇去註 ...

上年排第一志願st. mary, 第二志循遁, 第三志願廣東道官立, 最終派左第三志願.
之後講比其他聽, 但大部份人對廣官既評語都好差!!!
揀st. mary一定要有私校back up, 因為抽中既機會真係好好好微, 如果揀油天(海泓道) & 大天(海帆道)機會應該會大好多.
派位果日5/6星期六好失望, 即刻去大天(海帆道)攞申請表, 油天(油泓道)之前係網度download左, 7/6星期一朝早走左去st. mary交低profile, 8/6星期二去埋油天(海泓道), 大天(海帆道), 循道交表&profile, 最後去埋廣官註冊, 間間學校都隔好遠行到身水身汗
12/6in左油天(海泓道), 19/6會in大天(海帆道), 26/6會in循道, 反而st. mary無消息.
如果第一志願係揀油天, 佢話會有優先喎!

原帖由 bobo620 於 10-6-10 16:12 發表
第一我都會係st. mary , 但係之後又點排好, 我今年9月報啦, 唔該比多d意見, thx ~

首名子女 5分
與該校的辦學團體有相同的宗教信仰  5分
適齡的兒童   10分
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

機會唔大, 好多人都會有20分.
同區可以係 "統一派位" 既時候係part B, 可以揀st. mary做第一志願.

原帖由 louisachau 於 10-6-16 23:35 發表
如果是女女, 又係首名子女, 有宗教分, 住同區, 我有幾多分呢? 入St.Mary的機會大唔大呀?

Hi MaggieHei,

好多Topic都見到妳, 我同妳幫小朋友揀叩門既學校都差唔多. 妳話無去第四志願果間學校註冊? 我開頭都諗住唔去註冊, 不過d朋友話一定要去架, 如果唔係張註冊証會作廢, 就算考到津校都用唔到喎!

原帖由 MaggieHei 於 10-6-12 11:53 發表
我也是 net 31 (今年).
你個囡谷唔谷得 ?

我是 smc 第一, 舊油天第二, methodist 第三. 不過. 我個囡太有抽獎命了... 佢派了..........第四. 我地冇去註 ...

我仔仔今年抽獎排位:
1. 循道 (男女校, 有中學)
2. 德信 (男校)
3. 基道 (鄰居讀緊, 都ok的)
其他排位有排到但唔記得, 亦有私校back up。
結果好好彩, 抽中循道, 關照埋個妹妹。

1號朋友仔排位(男):
1. 油天 (唔知新定舊)
2.  循道
3. 德信
冇私校back up, 結果抽到德信, 註左冊, 叩門油天,循道。

2號朋友仔排位(女):
甲1. 協恩
乙1. St.Mary
其他唔係好知佢排咩, 有私校back up.
結果中st. mary

3號朋友仔排位(女):
由始至終選St.Mary, 乙1.只選St. Mary, 有私校back up.
結果派左間冇選的, 有叩門St.Mary, 唔得就讀私校。

4號朋友仔排位(女):
1. 油天 (新)
2. 油天 (舊)
3. 循道
4. 唔知, 5已經冇選, 有私校back up.
結果派左間冇選的, 讀私校。

結論係, 黠都最好有私校back up 去抽獎會好好多。
抽得就bonus, 抽得唔好都有好學校讀書。
希望幫到你。

1. 舊油天
2. St. Mary (預咗無)
3. 基道

之前報咗幾間直資/私小, 有一間私小收咗, 已給留位費.
最後抽中第一志願, 為細女同唔想交學費, 放棄私小學位.

甘真係好睇抽獎運, 睇你中唔中, 難過六合彩, 入到st. mary 機會係好小

今次抽獎已告一段落, 我的感覺是, 越係有期待要抽到第一志願的, 越係抽唔到, 越係冇咩所謂,平常心的, 就俾佢地抽中, 天意弄人。而這個遊戲, 足足玩左我地差不多一年, 簡直係茶餘飯後的話題, 有時亦會令你茶飯不思,越聽人地講就會越擾亂自己的決定, 所以希望大家在決定如何舖排時, 要有明確的思路, 堅定自己的決定, 每間學校都有其優點, 小朋友一樣有自己的優點, 最緊要互相配合。

是呀....因為我份工都幾油....所以好多時可以偷偷地上 web.

又因為個囡今年小一, 又係第一個小朋友. 所以咪上多d 來看看有什麼消息囉.

我都成日見到你..

我決定唔去註冊時是打去教育局問過的.

首先, 你個小朋友一定要有學位 (不理是直資, 私校, 津校....). 你不去派了 o個間學校註冊 = 你已決定放棄 o個 間學校但不等如你放棄了小一入學資格.

當你叩門成功, 你拿手上的註冊證去註冊便可以了.

不過, 你個小朋友如果冇私校 back up, 你無論派了什麼學校, 都一定要去註冊以保留學位.

原帖由 purplechung 於 10-6-17 15:37 發表
Hi MaggieHei,

好多Topic都見到妳, 我同妳幫小朋友揀叩門既學校都差唔多. 妳話無去第四志願果間學校註冊? 我開頭都諗住唔去註冊, 不過d朋友話一定要去架, 如果唔係張註冊証會作廢, 就算考到津校都用唔到喎!

...

又唔係

我小朋友個同學仔都抽到

原帖由 bobo620 於 10-6-18 08:36 發表
甘真係好睇抽獎運, 睇你中唔中, 難過六合彩, 入到st. mary 機會係好小

完全認同.

每間學校都是作育英才, 培養小朋友才能.

而且, 上到小一是一個新階段, 跟幼稚園完全不同.

身邊都有d 朋友在小一前是好 smart. 不過上小一后便大大不同....... 都 smart, 不過在應付功課方面有點吃力.

原帖由 小鄧 於 10-6-18 10:36 發表
今次抽獎已告一段落, 我的感覺是, 越係有期待要抽到第一志願的, 越係抽唔到, 越係冇咩所謂,平常心的, 就俾佢地抽中, 天意弄人。而這個遊戲, 足足玩左我地差不多一年, 簡直係茶餘飯後的話題, 有時亦會令你茶飯不思,越 ...

有私校 Offer St.Mary 首選.

沒有私校在手要保儉一點:
1. 油天 (新)
2. 油天 (舊)
3. 循道

I will select:

1) St Mary
2) 循道
3) 油天 (新)
4) 油天 (舊)