用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 宜家d家長太保護自己的小朋友了!
go

宜家d家長太保護自己的小朋友了!

今日我帶我個小朋友去上bb班時,我見到有個bb一開始唱歌就喊,然後直頭要出去添,其實我覺得個課程几好,但點解有d bb會咁,我問個度的社工,佢話宜家d 媽咪太錫bb了,家中盡可能好靜,其實咁樣會令到bb好難適應現實環境,所以好易喊.我聽完好認同.

醒目開學勳章 王國長老

有D小朋友天生怕"生普", 去到陌生環境就好唔自在, 再加埋音樂聲唱歌聲呢D"困擾", 佢地就更加STRESS OUT啦, 同保唔保護未必有關, 好似性格都有天生外向VS唔外向, 友善VS警惕啦
我女細個去PLAYGROUP, 有個小朋友, 佢媽由9個月開始帶佢上唔同PLAYGROUP, 次次都喊住收場, 屋企附近果D出到聲話"小朋友未READY, 遲D先啦", 個媽於是由九龍搵到去香港, 小朋友都係勁喊.........佢媽都唔想架, 一早帶佢四圍接觸都係咁........

原帖由 ycmcns 於 10-6-12 11:25 PM 發表
今日我帶我個小朋友去上bb班時,我見到有個bb一開始唱歌就喊,然後直頭要出去添,其實我覺得個課程几好,但點解有d bb會咁,我問個度的社工,佢話宜家d 媽咪太錫bb了,家中盡可能好靜,其實咁樣會令到bb好難適應現實環境,所 ...

醒目開學勳章

都唔係既... 有d bb 天生對聲音敏感, 少少聲都覺刺耳!!

我細b又係她怕生保, 一有陌生人行埋黎 即刻卜係我心口la
原帖由 mat媽 於 10-6-14 14:06 發表
都唔係既... 有d bb 天生對聲音敏感, 少少聲都覺刺耳!!

醒目開學勳章

我都覺得小朋友易喊同父母點照顧佢未必有直接關係, 同一個家庭出o黎o既小朋友表現都有分別啦, 個個人性格都唔同o家嘛~~

醒目開學勳章 王國長老

果d唔係過份保護, 係害佢一世:;pppp:

係咪有家長過份保護, 梗係有啦! 不過唔係攪到屋企好靜咁簡單, 係各方面都當個小朋友係玻璃做既, 呵住錫住

有次小一入學試, 我地做義工, interview課室o係一樓, 小朋友要自己上樓梯(約10級), 轉彎再上10級, 其間有學生義工帶住, 轉彎位已經有老師, 上到一樓當然更多老師

有個daddy3番4次問我老公(即義工家長)"吓, 由得學生帶住, 安唔安全架? 得唔得架得唔得架得唔得架? " 先生, 樓梯有扶手, 一個k3既小朋友你都唔放心俾佢上10級樓梯, 你想照顧佢都幾時? 千幾個小朋友, 個個都係咁上, 你果個矜貴d定脆弱d?

仲有一個經典故事, 係幾年前, d傳媒訪問d校長interview心得, 校長話唔好過份照顧小朋友, 好似佢發現部分小朋友, 已經k3, 竟然話蘋果係無核的, 因為佢地從來只見蘋果肉, 未試過真正自己去咬一個蘋果

作為家長真係要反思
原帖由 mshung 於 10-6-14 05:07 PM 發表
我絕對認同宜家有部份既家長太保護自己的小朋友!!
雖然睇你個case就未必一定係既, 上面幾位家長講得都岩, 可能係BB唔慣咁嘈姐...
但我呢個case,哈!!就絕對反映到太過保護只造成小朋友變得野蠻><
話說有日同女女去XX ...

原帖由 mshung 於 10-6-14 17:07 發表
雖然睇你個case就未必一定係既, 上面幾位家長講得都岩, 可能係BB唔慣咁嘈姐...
但我呢個case,哈!!就絕對反映到太過保護只造成小朋友變得野蠻><

mshung
你呢個 case 夠晒經典,
個小朋友見咁阿媽 call police 佢竟然都唔出聲話係自己撞到人唔係比人打?!
話時話, 我地大人, 仲咩會無啦啦打人地小朋友wor,
果個太太竟然唔問清楚就將件事攪大,
害o左個女呀!

話時話, 而家好多家長過份保護小朋友兼唔識教啦.
在玩具反斗城, d家長睇住自己小朋友試玩個玩具玩O左好耐, 夠膽C 由得佢, 後面的小朋友等呀等....
唉, 唔好大教壞細.

原帖由 mat媽 於 10-6-14 14:06 發表

I also think that it would be more due to the character of a child and yes some kids are more sensitive to noise than others, that they would refrain from participating, this is not uncommon.  Therefore if parents don't help their kids by using the right method and overly protect their kids, the problems will become even worse.

所以我成日都開住收音機或者CD﹐ 緊時都開架

原帖由 miffy 於 10-6-15 10:03 發表
我仔細個我屋企都好靜, 得我同佢兩丁友, 邊個會嘈??

嘩,咁都得?
真係替呢個囡囡擔心,第日會變成幾野蠻。

原帖由 mshung 於 10-6-14 17:07 發表

我好贊成所有人的講法,但我好想問邊個bb班係由社工教咁勁!我想去試下!!!!

我絶對認同大家的講法,所以我個小朋友好細我已經比佢去bb班,因為我只得一個小朋友,我想佢多些同其他小朋友接觸,同可以透過上堂有多些其他刺激,唔佑咁有無錯,所以我上緊個班,music, exercise, language都有d,唔知你地小朋友係咪都係玩差唔多都課程.

I agree...Can't be too protective! So I also continue to bring my child to playgroup despite the crying for the first two lessons. Mine also have different activities, then kids can have wider exposure.

原帖由 ycmcns 於 10-6-12 23:25 發表
今日我帶我個小朋友去上bb班時,我見到有個bb一開始唱歌就喊,然後直頭要出去添,其實我覺得個課程几好,但點解有d bb會咁,我問個度的社工,佢話宜家d 媽咪太錫bb了,家中盡可能好靜,其實咁樣會令到bb好難適應現實環境,所 ...

我覺得個社工不太專業.想當年我仔bb細上playgroup時都係咁,對某些歌仲一聽就喊,好驚好驚.我好担心返幼稚園時都一樣.咁返左幼稚園好耐都冇事,有次同佢老師傾開先知,佢原來仲係聽到某些歌会驚,老師会暫停或轉歌.佢話其實好常見,班中亦有其他幾個小朋友係咁,老師一般会就一就,唔会迫佢地,大d就ok.

我鐘意呢句:
".......千幾個小朋友, 個個都係咁上, 你果個矜貴d定脆弱d?"

其實家長太保護自己小朋友, 令到佢甚麼也自我中心, 不顧別人感受, 第時父母自己受番.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-14 20:36 發表
部分小朋友, 已經k3, 竟然話蘋果係無核的, 因為佢地從來只見蘋果肉, 未試過真正自己去咬一個蘋果

仲有.....
雞蛋係冇殼,
香蕉係冇皮既.......

嘩!咁真係唔掂wo. 我個就四歲嘅女尋晚食cherry都自己吐核啦.仲有佢一定知道雞蛋有殼. 佢返嗰間playgroup教egg會show隻真蛋俾d students 睇. 返屋企佢就見親我煮雞蛋都話要幫我crack the egg. 我都有俾佢打蛋. messy d 冇所謂.

咩都幫佢做哂, 真係會累死佢哋ga.

原帖由 bbJP 於 10-6-17 03:15 發表

仲有.....
雞蛋係冇殼,
香蕉係冇皮既.......

Really? 咁人哋都可能只係想話bb要d時間適應, 因為屋企同playgroup嘅environment差得太遠la.當然, 如果小朋友聽某d歌or做某d actions 會好驚的話, 咁咪話聲俾teacher聽. 人哋未必就哂你個細路, 但至少understand or 會等小朋友慢慢適應 ah. 完全一驚就停, 又好似唔係辦法wo.

原帖由 bbJP 於 10-6-16 03:09 發表

我覺得個社工不太專業.想當年我仔bb細上playgroup時都係咁,對某些歌仲一聽就喊,好驚好驚.我好担心返幼稚園時都一樣.咁返左幼稚園好耐都冇事,有次同佢老師傾開先知,佢原來仲係聽到某些歌会驚,老師会暫停或轉歌.佢話 ...