用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 應該揀陳守仁嗎?
go

應該揀陳守仁嗎?

女女怕生保, 慢熱, , 被動, 做事冇信心, 冇記性
愛做功課, 愛跟我一起閱讀, 喜歡音樂. 跳舞

陳守仁適合嗎??
還是傳統的小學較適合呢?

I feel she should go to traditional school.

any more comments?

Unstable???

My friend 's son attended yesterday's interview. The arrangement is good as the 1st time. But he wonder if some important teachers are leaving next year. As he read the recuritment of some panels and teachers of senior posts. I prefer this school as well, please advise!

又想請問, TSL 學生的跌序如何呢?
我知有好多non chinese , 學生在小息, 玩起上來會否好"野"呢?

原帖由 Heidi媽 於 10-6-19 09:18 發表
我覺得睇你想唔想改變女兒的沈靜性格, 如果你女女有機會讀TSL的話, 她亦有可能因學校的環境, 同學等變得開朗, 活潑. 如選擇讀很傳統的學校, 她的性格亦有可能一直維持現狀, 所以最緊要都係你自己想清楚啊.

...

同意Heidi媽所講, 我個女未讀TSL之前同happyelimme個小朋友一樣性格.  但係呢5年覺得呀女轉變咗, 變得唔怕事, 主動同大膽咗.  係好好嘅轉變, 佢讀TSL所得嘅係好多好多.  

我覺得睇你想唔想改變女兒的沈靜性格, 如果你女女有機會讀TSL的話, 她亦有可能因學校的環境, 同學等變得開朗, 活潑. 如選擇讀很傳統的學校, 她的性格亦有可能一直維持現狀, 所以最緊要都係你自己想清楚啊.

...

其實我覺得呢間學校嘅non chinese都好有禮貌好鐘意幫助人, 反而有時頑皮嘅係本地學生呢~

原帖由 happyelimme 於 10-6-20 16:48 發表
又想請問, TSL 學生的跌序如何呢?
我知有好多non chinese , 學生在小息, 玩起上來會否好"野"呢?

原帖由 angelprincess 於 10-6-21 10:55 發表
其實我覺得呢間學校嘅non chinese都好有禮貌好鐘意幫助人, 反而有時頑皮嘅係本地學生呢~

Yup Yup

咁整體來講, TSL 學生的跌序如何呢?

原帖由 angelprincess 於 10-6-21 10:55 發表

當然希望佢變得開朗, 活潑, 但同時也擔心其他同學太活潑,活潑到, 而有安全問題

我覺得睇你想唔想改變女兒的沈靜性格, 如果你女女有機會讀TSL的話, 她亦有可能因學校的環境, 同學變得開朗, 活潑. 如選擇讀很傳統的學校, 她的性格亦有可能一直維持現狀, 所以最緊要都係你自己想清楚啊.

...

Instead of worrying about how other children behave, you should be more pro-active and teach your kid how to protect himself/herself, no matter what school he/she goes to.

Agree with lovingparent, 其實除咗學校之外, 父母嘅教導都好重要.  其實我個囡囡本來都好怕事同細膽, 但係呢幾年變咗好多, 佢不但主動同大膽咗, 懂得去關心, 幫助, 甚至開解同學.  而且仲識得保護自己.  happyelimme, 你唔需要太擔心.      

原帖由 lovingparent 於 10-7-2 10:12 發表
Instead of worrying about how other children behave, you should be more pro-active and teach your kid how to protect himself/herself, no matter what school he/she goes to.

angelprincess

既然你女女正在TSL讀緊, 可否講下TSL 跌序如何呀?

原帖由 angelprincess 於 10-7-2 23:48 發表
Agree with lovingparent, 其實除咗學校之外, 父母嘅教導都好重要.  其實我個囡囡本來都好怕事同細膽, 但係呢幾年變咗好多, 佢不但主動同大膽咗, 懂得去關心, 幫助, 甚至開解同學.  而且仲識得保護自己.  happyelimm ...

happyelimme,

so far 咁多年都冇聽過呀女話學校有學生打交或者欺凌嘅事發生, 最多係呢個小朋友唔同嗰個小朋友玩之類, 小朋友頑皮係會有, 但係老師都會睇著.  平時喺學校見啲小朋友都冇話橫衝直撞.  我覺得好滿意.   

原帖由 happyelimme 於 10-7-3 00:09 發表
angelprincess

既然你女女正在TSL讀緊, 可否講下TSL 跌序如何呀?