用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 星期六要去禧年面試
go

星期六要去禧年面試

今星期六要去禧年面試,又要帶筆盒,又要帶木顏色,唔知考d咩.真係有d擔心

是不是馬鞍山的禧年, 若果是都不用太擔心, 因為在馬鞍山都只是BAND 2的學校, 我有個朋友轉兩轉先去禧年都收.

原帖由 Manman1971 於 10-6-7 18:45 發表
今星期六要去禧年面試,又要帶筆盒,又要帶木顏色,唔知考d咩.真係有d擔心

你識唔識馬鞍山宣道會台山陳元喜小學,若果識,比d意見.

聽個有人轉校插班(因成績不好)都收, 據說是因為合併的學校通常都未見成績唔夠學生, 所以學校對學生的要求唔高,所以都容易入.
陳元喜的優勢是入宣道會林漢光較易, 但近年林漢光都淪為BAND 2, 所以有冇優勢真的很難說.

原帖由 Manman1971 於 10-6-9 23:31 發表
你識唔識馬鞍山宣道會台山陳元喜小學,若果識,比d意見.

醒目開學勳章

原帖由 longfung 於 10-6-11 00:04 發表
聽個有人轉校插班(因成績不好)都收, 據說是因為合併的學校通常都未見成績唔夠學生, 所以學校對學生的要求唔高,所以都容易入.
陳元喜的優勢是入宣道會林漢光較易, 但近年林漢光都淪為BAND 2, 所以有冇優勢真的很難說 ...

"林漢光"係五旬節, 宣道會聯繫中學係"鄭榮之中學".

你有冇聽人講馬鞍山陳元喜收很多新移民學生

今日馬鞍山保良局莊啟程小學收了我個女女,
係咪好過馬鞍山陳元喜.

原帖由 Manman1971 於 10-6-12 16:25 發表
係咪好過馬鞍山陳元喜.

請問你派了邊間?

醒目開學勳章

原帖由 Manman1971 於 10-6-12 16:25 發表
係咪好過馬鞍山陳元喜.

你住邊區? 如果你小朋友受得壓力, 讀書不錯, 莊啟程應該ok.

不明白..陳元喜大多數學生都可升鄭榮之中學..點解收生人數還那麼低??

原帖由 km1357 於 10-6-11 09:48 發表

"林漢光"係五旬節, 宣道會聯繫中學係"鄭榮之中學".

千萬別去王賜豪,入到喊3聲,我仔係學校想自殺。

咩事噉嚴重ar ? 噉依家仔仔點ar ? 有無轉校ar

原帖由 cecicheung 於 10-6-14 20:13 發表
千萬別去王賜豪,入到喊3聲,我仔係學校想自殺。

王賜豪,係邊到????

醒目開學勳章

原帖由 火柴人媽媽 於 10-6-14 17:12 發表
不明白..陳元喜大多數學生都可升鄭榮之中學..點解收生人數還那麼低??

宣道會台山陳元喜(馬鞍山)之前係 宣道會陳元喜下午校(大圍), 所以係馬鞍山比較少人認識.
正如禧年(恩平)係大圍好少人認識一樣.

富安禧年又如可? 升中數字鼘都唔錯, 有50%上英中, 但同胡上比, 係咪淺少少呢? 因我個仔現p2學校英高一級, 數高半級,如轉校, 係唔係胡上適合些嗎? 請幫幫忙, 感激!  [quote]原帖由 km1357 於 10-6-15 15:03 發表

宣道會台山陳元喜(馬鞍山)之前係 宣道會陳元喜下午校(大圍), 所以係馬鞍山比較少人認識.
正如禧年(恩平)係大圍好少人認識一樣. [/quote

禧年的課程一d都唔淺.
學習能力差d的小朋友,都會覺得吃力.
但好在補底的支援多.

我識d人讀禧年真係好辛苦,好多功課做唔灑 ,要朝早起身再做.我個女面試禧年都唔收,但去耀安邨保良局莊啟程小學面試,就收咗佢 , 所以
我都係決定放棄讀政府派的宣道會台山陳元喜(馬鞍山),轉去讀莊啟程小學,唔知布冇選擇錯誤呢?????

禧年好多功課嗎?  小二大約有多少呢?

原帖由 Manman1971 於 10-6-17 09:41 發表
我識d人讀禧年真係好辛苦,好多功課做唔灑 ,要朝早起身再做.我個女面試禧年都唔收,但去耀安邨保良局莊啟程小學面試,就收咗佢 , 所以
我都係決定放棄讀政府派的宣道會台山陳元喜(馬鞍山),轉去讀莊啟程小學,唔知布冇選 ...