用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 幾時call扣門呀?
go

幾時call扣門呀?

請問往年遁道幾時call扣門呀?interview是怎樣的?

印象中....
上年係自行交了portfoile後約2-3星期,  收信約見

原帖由 magiccandy 於 10-6-10 13:52 發表
請問往年遁道幾時call扣門呀?interview是怎樣的?

你現在已經可以去扣門了。小一面試日期是6月26日星期六。如沒收到通知,即表示沒位。
小二以上的面試日期已過。
形式方面,學校會通知你的。
一般小一不設筆試。
小二以上設筆試,中英數各一小時。

謝謝你的回覆,我5/6已交portfolio了,很希望有機會,因除了大女,還有細仔,那可以煩少一次。

原帖由 君媽 於 10-6-10 15:23 發表

你現在已經可以去扣門了。小一面試日期是6月26日星期六。如沒收到通知,即表示沒位。
小二以上的面試日期已過。
形式方面,學校會通知你的。
一般小一不設筆試。
小二以上設筆試,中英數各一小時。 ...

君媽
是否有交profile, 便可以面試 !
謝謝 !

原帖由 yiuwong 於 10-6-11 12:17 發表
君媽
是否有交profile, 便可以面試 呀 !
謝謝 !  

不一定。

Hi 君媽,

我收到信6/26 小一interview, 請問往年是考d咩架!
Thanks~

原帖由 君媽 於 10-6-11 18:39 發表

不一定。

原帖由 purplechung 於 10-6-16 13:37 發表
Hi 君媽,

我收到信6/26 小一interview, 請問往年是考d咩架!
Thanks~

以往沒有考過筆試。
小朋友一對一和老師談話。其中一年是:如果爸媽不在家,又有人按門鐘找他們,你會怎辦?
其實沒有標準答案的,我估老師主要看小朋友是否有禮貌﹑對自己有沒有信心﹑說話是否清晰和有條理,能否表達自己的意見。

Hi 君媽,
咁即係唔會考佢中,英,數?
等我問下亞囡呢類問題先!
Thanks!

原帖由 君媽 於 10-6-17 07:22 發表

以往沒有考過筆試。
小朋友一對一和老師談話。其中一年是:如果爸媽不在家,又有人按門鐘找他們,你會怎辦?
其實沒有標準答案的,我估老師主要看小朋友是否有禮貌﹑對自己有沒有信心﹑說話是否清晰和有條理,能否表達自己的意見 ...

原帖由 purplechung 於 10-6-17 11:34 發表
Hi 君媽,
咁即係唔會考佢中,英,數?
等我問下亞囡呢類問題先!
Thanks!

頭先打電話去問學校, 佢地話只面試, 沒有筆試, 但會in 百幾人, 而且還未知有多學位可放出來, 睇怕有得in, 亦要小朋友好smart 才可選中 ..... 感覺上比搵工仲難

醒目開學勳章

請問P1 INTERVIEW 是否只IN 小朋友, 家長是否一同要 IN 呢?

君媽 :
想多口問聲知唔知通常幾時知道收唔收小朋友架? 要等幾耐學校先會通知呢?

原帖由 君媽 於 10-6-17 07:22 發表

以往沒有考過筆試。
其實沒有標準答案的,我估老師主要看小朋友是否有禮貌﹑對自己有沒有信心﹑說話是否清晰和有條理,能否表達自己的意見 ...

原帖由 tracytang 於 10-6-17 23:51 發表
請問P1 INTERVIEW 是否只IN 小朋友, 家長是否一同要 IN 呢?

只面試小朋友,不面試家長。
星期六見完後,學校會通知最遲幾時會有消息。一般來說,6月底前會知道。

醒目開學勳章

謝謝君媽

原帖由 君媽 於 10-6-19 10:48 發表

星期六見完後,學校會通知最遲幾時會有消息。一般來說,6月底前會知道。

Thanks 君媽!

原帖由 君媽 於 10-6-19 10:48 發表

間間津校都會好多人叩門, 大部份都係好少位, 有得in都都唔代表有希望但都要試, 如果唔試一定無希望~

原帖由 muima 於 10-6-17 13:53 發表

頭先打電話去問學校, 佢地話只面試, 沒有筆試, 但會in 百幾人, 而且還未知有多學位可放出來, 睇怕有得in, 亦要小朋友好smart 才可選中 ..... 感覺上比搵工仲難 ...

君媽及各位循小家長:

本人有些疑問, 頭先係小一選校果度, 見到有個人說有個讀循小嘅人考8x名(共13x), 但不能入返循中! 以我所知, 循小有直屬中學(循中), 我亦看過d資料, 應該有83%收返自己小學, 是嗎? 我想多了解一些! 謝謝!

原帖由 aquarius828 於 10-6-22 17:17 發表
君媽及各位循小家長:

本人有些疑問, 頭先係小一選校果度, 見到有個人說有個讀循小嘅人考8x名(共13x), 但不能入返循中! 以我所知, 循小有直屬中學(循中), 我亦看過d資料, 應該有83%收返自己小學, 是嗎? 我想多了解一 ...

考8x而入不到循中,是有可能的。原因可能是:
1)他沒有將循中放在乙部的第一志願。或
2)他屬第二組別,但抽籤時抽不到他。或
3)他屬第三組別。

循中給循小的學位可以是由80%至85%,那麼即是多少個位呢?詳細計算方法可在教署的網頁內找到。現簡單回答,去年,即2009年9月入讀中一,循中給循小的學位記憶中有79個(如要找出正確數字,可參考教署去年的升中網頁),去年循小上﹑下午班合共13x人。79個學額只供第一﹑及第二組別學生,所以如在去年考8x,入循中的機會
是有的,因為循小的第一組別學生中,有約20人去了其他英中,循小亦有約90人去了循中。因此,你聽到的那位入不到循中的小朋友,應該是很不幸的了。