用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校長簡介會講不收插班生。 最後 ......
go

校長簡介會講不收插班生。 最後 ......

校長小一簡介會講明不收插班生, 最後小二小三都有收插班生, 呢間學校好識得做勢, 攪到當年幾千人求百多個小一學位。

我估插班生都是求位求回來的, 唔求就無機會啦, 做到樣樣都好似求翻來, 校長真係好成功。好叻。欣賞你。

唔敢講邊間小學, 因為實親比人插。 唔好 PM 問我。

醒目開學勳章

"攪到當年幾千人求百多個小一學位。"

俗言無三不成幾

就算降低要求去到二字頭,都是得三數間符合,如果唔降低更加只有1間

那講同唔講都沒有分別,

除非唔係幾仟,而係仟幾才難估.

但其實唔明,申請小一,跟插班有什麼關係

唔通會有很多人因沒有插班而申請小一

唔明

原帖由 beywat496 於 10-6-17 12:37 發表
校長小一簡介會講明不收插班生, 最後小二小三都有收插班生, 呢間學校好識得做勢, 攪到當年幾千人求百多個小一學位。

我估插班生都是求位求回來的, 唔求就無機會啦, 做到樣樣都好似求翻來, 校長真係好成功。好叻。欣 ...

原帖由 ziyi 於 10-6-17 12:46 發表
"攪到當年幾千人求百多個小一學位。"

俗言無三不成幾

就算降低要求去到二字頭,都是得三數間符合,如果唔降低更加只有1間

那講同唔講都沒有分別,

除非唔係幾仟,而係仟幾才難估.

但其 ...

咦...我地果間嗎?

如果係...p1真係唔收的, 因我仔學校都有位小朋友中途返自己家鄉, 所以一直都有個位多, 我見成績表既全級人數就得返169人。(應該只扣了呀仔果班那位同學仔吧)

而p2我識有人插到, 亦有人in都冇得in插班。so...我唔係好明樓主想講乜?

醒目開學勳章

我地 我都想
我最多只算想入的人
不過樓主講明唔提學校,就唔提
不過,如果是真的是幾仟人申請,我所知只有1間
係啦,就係舊亞姨你大那個  

原帖由 silvia_ng 於 10-6-17 12:58 發表

咦...我地果間嗎?

如果係...p1真係唔收的, 因我仔學校都有位小朋友中途返自己家鄉, 所以一直都有個位多, 我見成績表既全級人數就得返169人。(應該只扣了呀仔果班那位同學仔吧)

而p2我識有人插到, 亦有人 ...

請問係唔係有人排兩晚通宵個間呀?
無知是福

醒目開學勳章

最多人申請(以我所知的)唔駛排隧交表,攞表wor

原帖由 brian61950 於 10-6-17 13:08 發表

Some more hint pls ? Is it start with D ?

原帖由 brian61950 於 10-6-17 13:08 發表

醒目開學勳章 王國長老

我都知一間(唔係超級果D)都講明唔收, 我朋友照寄去插小3, 一樣有interview...........算唔算做勢........唔至於掛?!
我朋友無求學位wor, 唸住試下無壞咁, 最後都無去interview (因為已經有心儀學校收左費事攪咁多)
反而同一間學校, 簡介會話full左, 但去到得半滿, 咁我就覺得有d做勢既 , anyway, 我又唔覺得好大件事啦..........
原帖由 beywat496 於 10-6-17 12:37 PM 發表

我估插班生都是求位求回來的, 唔求就無機會啦, 做到樣樣都好似求翻來, 校長真係好成功。好叻。欣 ...

邊區架?
男校 or 女校 or 男女校?