用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田培基VS沙官
go

沙田培基VS沙官

請問大家點選擇,唔計點點。有沒讀緊沙官的小朋友家長,請比些意見,沙官其實好唔好?我個女入左胡小,而家叩緊沙官有得in.唔該各位先。

想問吓你派佐邊間 ? 胡小係咪叩門入的?

原帖由 Jocheng 於 10-6-17 09:42 發表
請問大家點選擇,唔計點點。有沒讀緊沙官的小朋友家長,請比些意見,沙官其實好唔好?我個女入左胡小,而家叩緊沙官有得in.唔該各位先。

胡上定胡下 ?

原帖由 Jocheng 於 10-6-17 09:42 發表

純個人意見,沙小一般;佢好處係升沙官比例大D;如果單以小學計,不如胡上。

我聽朋友講如果入到精英班就會好d,因為會吹谷佢地同入沙中機會大好多,其餘機會就渺茫啦.

原帖由 pineapple0983 於 10-6-17 11:26 發表

純個人意見,沙小一般;佢好處係升沙官比例大D;如果單以小學計,不如胡上。

原帖由 Namson 於 10-6-17 12:18 發表
我聽朋友講如果入到精英班就會好d,因為會吹谷佢地同入沙中機會大好多,其餘機會就渺茫啦.

你朋友資料正確!

但如果2班精英班加埋有6,70人,大部分都可以进到沙官,沙官都算是沙田最top的中学之一,那应该算是不错。胡上的升中成绩相比,是更好吗?

原帖由 pineapple0983 於 10-6-17 12:38 發表

你朋友資料正確!

我叩門入胡上的,而家考慮去唔去in沙官。網上找不到沙小的升中派位成績,打電話問老師話唔會公開。所以真的無頭緒。

原帖由 DD仔 於 10-6-17 13:08 發表
但如果2班精英班加埋有6,70人,大部分都可以进到沙官,沙官都算是沙田最top的中学之一,那应该算是不错。胡上的升中成绩相比,是更好吗?

你可以自已去胡上個網度睇吓咪知囉!有講架。
算唔算好?見仁見智啦。

我都有叩門胡上的,6月12日考而家仲等待回覆中,你幾時去in咖??

原帖由 Jocheng 於 10-6-17 13:24 發表
我叩門入胡上的,而家考慮去唔去in沙官。網上找不到沙小的升中派位成績,打電話問老師話唔會公開。所以真的無頭緒。

刚看到了,感觉只是比梁钜镠大致上差不多,是好少少。
沙官没有公布升中详情,我想只有里面的家长可以告诉我们。若从沙小派沙官的数字,跟胡上派同极中学的数字相比,我就觉得沙小的派位更好。当然,这只是片面的推论。

原帖由 pineapple0983 於 10-6-17 13:28 發表

你可以自已去胡上個網度睇吓咪知囉!有講架。
算唔算好?見仁見智啦。

相信可能係精英班裡面既同學之有機會去沙中,而唔係全數既精英班都可入到沙中.

原帖由 DD仔 於 10-6-17 13:08 發表

是的,但单单以精英班内可以进沙中的人数看,都已经是很不错的成绩。

原帖由 Namson 於 10-6-17 14:38 發表
相信可能係精英班裡面既同學之有機會去沙中,而唔係全數可入沙中都未定.

甘請問沙小同培基比又如何啊?

我地同樣6月12日in, 14日下午收到電話通知錄取。今個星期六去學校報到拿通告,交書簿費。

原帖由 joeymak 於 10-6-17 13:32 發表
我都有叩門胡上的,6月12日考而家仲等待回覆中,你幾時去in咖??

咁妳係咪決定讀胡上啦!

原帖由 Jocheng 於 10-6-17 18:18 發表
我地同樣6月12日in, 14日下午收到電話通知錄取。今個星期六去學校報到拿通告,交書簿費。

買左書同校服啦,曡埋心水讀胡小啦。

沙官係88區熱門小學之一,有聯繫沙中所以係佢優勝地方.
胡上係91區,佢升中派位都很好, 所以得到好多家長熱棒.  
這幾所學校教學都不一樣, 好難評論誰是最好一所.

原帖由 DD仔 於 10-6-17 13:39 發表
刚看到了,感觉只是比梁钜镠大致上差不多,是好少少。
沙官没有公布升中详情,我想只有里面的家长可以告诉我们。若从沙小派沙官的数字,跟胡上派同极中学的数字相比,我就觉得沙小的派位更好。当然,这只是片面的推论。

...

原帖由 EMMA88 於 10-6-21 05:25 PM 發表
沙官係88區熱門小學之一,有聯繫沙中所以係佢優勝地方.
胡上係91區,佢升中派位都很好, 所以得到好多家長熱棒.  
這幾所學校教學都不一樣, 好難評論誰是最好一所.

...

"學校教學都不一樣"是指那方面? 教學理念,方法(活動/傳統) ,還是吹"谷"程度.

Taimo:
我意思只是指每所都有自己的教學方法及特色