用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 魚油邊一隻最好
go

魚油邊一隻最好

請問魚油邊一隻最好呢?  eye-q 多唔多小朋友食呀, tks!

my friend is taking eye-q. How much is one bottle cost?

HK$150/bottle

Eye-Q 我係藥房買要HK$299 per bottle...其實有沒有其他牌子比較好, 因為我見EYE-Q有月見草油成份, 月見草油是不是不可以長期服用??  男仔食月見草油成份魚油...會唔會有問題的??

carlson 我朋友係美國買的~200幾蚊港元有500ml一天一匙

我囡囡食Bioglan(佳思敏)

Hi,

我也打算買魚油然給兒子食,見過 omega3.6.9的咀嚼魚油丸 (Nordic Natuxxxx or VegxxPa),從其他資料上看到omega6 from月見草,是否不適合男孩呢??

me too

原帖由 babytszkin 於 10-6-17 15:15 發表
carlson 我朋友係美國買的~200幾蚊港元有500ml一天一匙

月見草主要是針對情緒的,所以,在更年期或月事期間的婦女,因情緒波動較大,固針對其問題的保健食品多數都有月見草成份,而它是屬於omega6,吸收過量omega6,會較容易併發炎症,從而提高患癌機率.
但要強調數點:
1.吸收過量omega6,會致癌,是指過量,但必須要攝取.
2.除了更年期或月事期間的婦女有情緒問題外,小朋友都會有情緒不穩定,所以,omega3的保健食品有月見草成份,是不足為奇.
3.omega3是有益處的,當吸收omega3時,同時又吸收適量的omega6,會產生協同作用,即成效比單一進食omega3更好.

原帖由 Cipo 於 10-8-11 13:16 發表
Hi,

我也打算買魚油然給兒子食,見過 omega3.6.9的咀嚼魚油丸 (Nordic Natuxxxx or VegxxPa),從其他資料上看到omega6 from月見草,是否不適合男孩呢??
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

不放心的話,找其他牌子好了,免得日夜擔憂...

原帖由 Cipo 於 10-8-11 13:16 發表
Hi,

原帖由 babytszkin 於 10-6-17 15:15 發表

我地都係食Carlson,香港都有得買。

各位媽咪,關於魚油,我既a仔由一嵗到二嵗我都有比佢食 日本生魚油,每日一粒,二嵗後就冇比佢食了,因為睇了本書話dha 對佢哋呢類a仔唔好,容易分散注意力,大腦會好hight,所以本書建議戒奶粉,因為奶粉有DHA,當時,我只戒了魚油,冇戒奶粉,做訓練認識位媽咪,佢又係咁講,佢話佢仔戒左之後,eye-contact好左好多,佢都叫我戒,跟住前幾日連個導師都叫我幇阿仔戒奶粉類,糖類,朱古力等等,所以,你哋 D魚油其實係咩來既?我見好多媽咪都有買比你哋阿仔食,應該都幾好,但我認識既魚油又有叧一種解釋,點解呢

你中了“人云亦云”降....

其實世間上並無『絕對』既事情...例如:毒藥某情況下可作治療作用、名校內也有家長主動幫仔女辦退學等等...

從表面看你case,你給兒子食日本魚油...咁響食緊果時,仔仔同未食時比較,有無咩唔同呀?!叻左?蠢左?活躍左?沉靜左?定無反應呢?你有無留意到呀?
須知道人人體質不同...A 仔也不是個個一樣程度/情況...就算你仔同其他 A仔食同一種魚油,反應也會個個不同...除體質呢 d比較抽象外,還涉及訓練、日常生活、作息等等,也可能因一些微不足道的改變,而影響到 A仔當時響食魚油期間既反應/進步/退步....

一般家長給子女食魚油當然想子女有好既轉變喇...但情況個個不同...有些是想專注力好點、有些想聰明點、有些想有活力點等等....咁你想你仔仔有咩改變呀?

至今自閉症都係一個不能根治之症...除一般正統/認可既治療或訓練外,坊間亦有不少提議....但一切一切,也是靠每個父母親身同其子女作不斷的試驗後,才能得出一個只對該子女有效的方法....

呢度只係一個平台提供信息...父母們要仔細過濾資料喎....沒有人能比你更清楚你自己的仔女了!

加油!

原帖由 仔女亞媽 於 10-9-8 21:48 發表
各位媽咪,關於魚油,我既a仔由一嵗到二嵗我都有比佢食 日本生X魚油,每日一粒,二嵗後就冇比佢食了,因為睇了本書話dha 對佢哋呢類a仔唔好,容易分散注意力,大腦會好hight,所以本書建議戒奶粉,因為奶粉有DHA,當時,我只戒了魚油,冇戒奶粉, ...

http://www.fishoilblog.com/fish-oil-fish-oil.php

大家可以參考下這個有關魚油的網址。