用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校後 ......有試過後悔嗎?
go

轉校後 ......有試過後悔嗎?

可能基於不同原因,爲小朋友安排了轉校,請問有沒有家長在轉校後面對惱人的問題?甚或後悔?

我都想知,因九月份轉校,小朋友和我都要重新適應新環境!
原帖由 BingJing 於 10-5-28 12:37 發表
可能基於不同原因,爲小朋友安排了轉校,請問有沒有家長在轉校後面對惱人的問題?甚或後悔?

我響小一果邊都有討論緊,其實要睇咩原因,如果係間學校唔適合,轉左實唔會後悔,頂多都係唔滿意啫。但若為更上一層樓既,就要睇小朋友本身既調節能力,有人再下一城,有人得不償失,要算好多心理因素。

唔知 一二年級同 四五年級 小朋友的轉校有冇唔同?

原帖由 aryee 於 10-5-28 13:57 發表
我響小一果邊都有討論緊,其實要睇咩原因,如果係間學校唔適合,轉左實唔會後悔,頂多都係唔滿意啫。但若為更上一層樓既,就要睇小朋友本身既調節能力,有人再下一城,有人得不償失,要算好多心理因素。 ...

你的親身經歷是如何?小朋友有抱怨嗎?

~~~~deleted~~~~

原帖由 BingJing 於 10-5-28 14:23 發表

你的親身經歷是如何?小朋友有抱怨嗎?

我只係個腦飄過呢種想法,但無行動過。我係屬於後者,即係唔知再下一城定得不償失,我pay唔起一個失敗既後果,所以我決定以不變應萬變。

我有一個例子,朋友好想個仔轉我仔間學校,佢話佢仔係自己學校考第一,最後用咗人事入咗嚟讀,第一次測考约得7x分,全级200人约考100,唔知佢而家有冇後悔

醒目開學勳章

其實好睇你小朋友係點,讀書方面肯自動自覺
會留心聽書唔係較打天才波的話就一定冇問題
性格方面會唔會好內向?不過小朋友好快可以
重新適應新環境新朋友既,都唔需要太擔心
我囡囡小一係間不知明學校考第一,
我幫佢轉左出九龍塘,考第二,
所以唔需要想太多,你最清楚你小朋友
你認為佢應付到既,又或者你有決心係佢灰心,
or佢遇到有困難既時候會安慰佢,
幫佢打氣的話就上馬
係就要快,而家快6月喇

醒目開學勳章

我唔認同,入到一間好學校,會比四周既讀書風氣所感染
細個可以做雞頭,將來大個先黎做鳳尾就更慘
爛船都有三分釘,我fd係Marymount出黎,成績唔算標青
上到大學先知原來佢D英文好過好多同學
你話趣唔趣...

原帖由 gdullpatpat 於 10-5-28 22:40 發表
寧做雞頭,莫做鳳尾

it really depend on the kid's social skills.

I know a mother who change school twice for her kid in primary school. Seems every thing is OK because she is not choosing harder school.

I asked a mother whose son studied in the same school as my son and switch to the same target school (harder school), 10 years ago. She said she regretted to do so.

醒目開學勳章

你都講得岩,每間學校都會有唔好既學生
不過係冰山一角還是多不勝數呢?
入得呢類學校家長大多一定係對小朋友有期望,肯教導,付出
所以點解有人要不惜一切考入名校,
有人9年免費教育唔要,情願去比錢報直資,私校,
讀得上當然好,但至少都可以減少學壞既機會,
小息大家都睇書既,你好自然都會睇埋一份
小朋友的確好容易受人影響,
所以要睇下你比d咩環境去影響佢
盡左自己做父母既責任儘量幫佢鋪到條路好行D就好了,
你講得無錯,讀唔讀得上真係好睇佢自己
唉... 可憐呢一代既小孩,父母.....
我細個讀書邊有咁煩......

原帖由 msemily 於 10-5-29 13:56 發表
我又覺得唔係個個都會比四周既讀書風氣所感染...唔好以為名校就個個係好學生...痴左D比較反叛的同學做朋友結果呢??所以我覺得都係要depend on小朋友本性/能力, 讀唔上就讀唔上, 絕對唔會因為同學叻=自己小朋友都叻.. ...

我的小朋友在兩年前轉校,她十分習慣新環境,每天上學很開心,同學間的閱讀氣氛很好,大家會交換家中的圖書看,我們一點都不後悔轉校!

題目轉了,轉校後……有跌成績嗎?

成績升跌是如何比較?兩間學校出的卷都唔同, 一份好錢的卷,取99, 100分又如何? 一份好深的卷,取得80分可能已經很好。

我會睇小朋友讀得開唔開心,老師是否有愛心。

原帖由 Alexismama 於 10-5-29 21:56 發表
成績升跌是如何比較?兩間學校出的卷都唔同, 一份好錢的卷,取99, 100分又如何? 一份好深的卷,取得80分可能已經很好。

我會睇小朋友讀得開唔開心,老師是否有愛心。 ...

唔入去讀,又點可以知道,但係到時就遲。

我囡囡都係小二轉校, 由九龍塘某私校轉去港島區某女校, 開學前都有擔心, 最終總算再下一城, 令我放下心頭大石! 佢好適應新環境, 成績都keep到我滿意分數, 所以我都冇後悔轉校!

原帖由 BingJing 於 10-5-28 12:37 發表