用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二插班 - 教會
go

小二插班 - 教會

有沒有人試過同一教會可以成功小二插班?

請問如同一教會小學, 是否小二插班會不接受?
E.g. 如Maryknoll, La Salle & Canossian

且看理由如何,我見有嘉諾撒屬會轉校的例子。

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-17 16:12 發表
且看理由如何,我見有嘉諾撒屬會轉校的例子。

除搬遷外, 其他理由是否可轉校? 如為方便自己返工地方, 即方便接送, 是否可以?

醒目開學勳章

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-17 13:35 發表
有沒有人試過同一教會可以成功小二插班?

請問如同一教會小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08, 是否小二插班會不接受?
E.g. 如Maryknoll, La Salle ...

sorry 我路過,想問邊間小學是和maryknoll同一教會的?

marymount.

原帖由 TMMA 於 10-6-17 20:15 發表

sorry 我路過,想問邊間小學是和maryknoll同一教會的?

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-17 18:12 發表

除搬遷外, 其他理由是否可轉校? 如為方便自己返工地方, 即方便接送, 是否可以?

你自己認爲呢?  

你咁問,其實呢個係理由,定借口?

言歸正傳,理由只是求位信的開場白,真正要 present 既,係小朋友的成績與特長,同最重要....學校有冇位。如果這幾點都強差人意,就算理由幾 convincing,學校都幫唔到你。成績標青,何妨一試。

還有,你問題 "請問如同一教會小學, 是否小二插班會不接受?" 其實應是指同一「修會」,係咪?

有家長話 maryknoll 同 marymount 係同一教會係冇錯,不過佢哋係唔同修會/辦學團體。
"