用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 政府check錯?﹗
go

[聽/語障] 政府check錯?﹗

原本小朋友評為中度的(50-55dB),兩隻耳帶咗耳機大半年。返咗言語治療後越來越覺得佢其實聽到。近一次上堂同老師講,老師都話佢唔似咁嚴重,所以除咗耳機再做測試,結果係老師話佢最多只係輕度,唔好再帶機啦。

聽老師講,佢都見過好一些類似例子,當然我知小朋友可以唔帶機,係上天對我一家的祝福,但我好想分享一下原來BB太細真係驗唔準嫁。老師都話唔好太信電子儀器,醫院當然話咁樣好客觀,當時聽力學家都話check個腦的反應係唔會錯。但結果佢現在真係聽到喎,好細聲都聽得清楚,白白帶咗半年。

所以各位如果有懷疑,一定要驗清楚呀﹗

你去那到check, 可否給我information ?

首先, 好開心聽到你小朋友的聽力不錯! 老師都留意到的話, 應該表示你小朋友的表現很出色!

BB太細引致測試結果有差距是有機會的。不過一般聽力學家會根據多過一個"電子儀器"測試結果才會下定斷的。而且, 政府check過一次, 配助聽器的公司應該都check過一次。兩個結果都不準確?

姑且不說是不是check 錯, 事實上有些小朋友的聽力有變化性 (與病因有關), 即有時好, 有時懷。我想現在可以做的, 可能是立即找聽力學家再驗多一次聽力。看看是不是聽力好了。

雖然變好了, 但是聽力是不是回覆正常範圍?會不會仍然有輕度弱聽?是不是由低音至高音都聽得清楚?有些小朋友聽低音好, 但聽不到高音。你叫他他會聽到, 會轉頭過來, 但是聽不清楚內容, 例如會混淆"車"與"遮"(傘)。

真的是正常的話, 當然值得開心。不過因為之前聽力曾經變差,之後最好每半年check一次聽力, 及每天留意觀察小朋友平日的聽力情況, 有懷疑立即再check 聽力...

希望幫到你...

小朋友7月尾會再去那打素驗耳,到時會把他的情況告訴醫院。謝謝﹗

對不起,那是言語治療師的一個小型測試,所以很難給你資料。

原帖由 TSEHANG 於 10-6-14 14:43 發表
你去那到check, 可否給我information ?

原帖由 rainbow_ho 於 10-6-16 00:36 發表
對不起,那是言語治療師的一個小型測試,所以很難給你資料。

請問是不是六音測試? 如: 呀, 嗚, 依, Sh, S, 唔?

六音加其他道具,如BB噹噹

原帖由 icanhear 於 10-6-17 20:50 發表

請問是不是六音測試? 如: 呀, 嗚, 依, Sh, S, 唔?

原帖由 rainbow_ho 於 10-6-16 00:27 發表
小朋友7月尾會再去那打素驗耳,到時會把他的情況告訴醫院。謝謝﹗

7月尾! 那是一個多月後的事...那麼這一個月怎麼好呢?
其實你可否去配助聽器的公司再驗耳? (starkey?) 他們的政府的外判服務, 應該包括在保養期內的驗耳服務。

若發現小朋友的聽覺轉變, 應該早一點驗耳呢, 對於將來的診斷及其後的跟進是很有幫助 (可以知道小朋友聽覺變動的幅度及頻密度)

多謝你的意見,我再試試去驗耳。

我都收了2份不同報告的report,一個是健康院,一份是醫院,原先一隻是輕度隻是中重度,
醫院check 完一隻是無問題, 一隻是輕度!

咁應該醫院準D,這段時間令我深切明白一個道理,佢無反應唔代表佢聾,但有反應佢一定唔係聾。

原帖由 TSEHANG 於 10-6-21 14:21 發表
我都收了2份不同報告的report,一個是健康院,一份是醫院,原先一隻是輕度隻是中重度,
醫院check 完一隻是無問題, 一隻是輕度!

原帖由 rainbow_ho 於 10-6-21 23:40 發表
咁應該醫院準D,這段時間令我深切明白一個道理,佢無反應唔代表佢聾,但有反應佢一定唔係聾。

嗯, 那又未必是100%的。

在我的經驗中, 見過不少BB會在測試時反應"看似"良好, 令人誤會是對聲音有反應, 而在之後才發覺反應是假的....

換言之, 測試有機會"高估", 亦有機會"低估"聽力程度。所以, 一般聽力學家會做的, 是:

1. 做客觀性測試 (BB訓覺, 貼電線那種)
2. 做主觀性測試 (BB對聲音轉頭的反應)
3. 與家長細討BB在家中對聲音的反應

1,2及3的結果合起來, 才能較準確地診斷BB的聽力如何,單信其中一個都有機會誤診。同時, 必需定期跟進, 重覆做1, 2, 及/或3, 以確定聽力程度穩定。

作為家長, 亦佔有一個很重要的位置, 就是報告bb在家中對聲音的反應,對於診斷有很大幫助。

所以若對自己的小朋友聽力變化有疑慮,請儘快找聽力學家討論及重做測試。就是因為你們可以幫助診斷!!

與聽力學家, 醫生等專業人士緊密合作, 將能給予小朋友最大的幫助。

回覆 1# icanhear 的文章

但我仔已6 year old 了,昨天我同班主任 說,會否 在第一次 test, 仔仔身體有吾病, 我回想起佢當天有風"爛",全身都是,可能影響了!